Subiectul săptămânii în tenisul mondial a fost excluderea jucătorilor din Rusia și Belarus de la Wimbledon 2022. Decizia a provocat un val de controverse, iar Steve Simon, șeful WTA, promite o „reacție puternică” din partea forului pe care îl guvernează.

HotNews.roFoto: Hotnews

A 60-a zi de război în Ucraina - Cele mai importante evenimente sunt LiveText pe HotNews.ro.

Pe rând, Novak Djokovic, Martina Navratilova și Andrey Rublev au criticat decizia organizatorilor de la Wimbledon de a interzice participarea sportivilor din Rusia şi Belarus la al treilea turneu de Grand Slam al anului.

Alexandr Dolgopolov, fost jucător important în circuitul ATP, care luptă la Kiev pentru a-și apăra țara, l-a criticat dur pe Rublev printr-un singur cuvânt: Bucha!

Ulterior, Lesia Tsurenko (135 WTA) l-a atacat și ea pe Rublev susținând că rusul nu este interesat de ceea ce se întâmplă în Ucraina și nici măcar de ce se petrece în Rusia.

Steve Simon: „Veți vedea o reacție puternică din partea WTA”

În cadrul unui podcast, Steve Simon, șeful WTA, a criticat decizia luată de organizatorii Wimbledon 2022 și a lăsat să se înțeleagă că urmează ca forul pe care îl conduce să aplice sancțiuni Grand Slamului englez, scrie Reuters.

„Nu avem aceeași posibilitate de a aplica sancțiuni precum în cazul evenimentelor organizate de WTA. Există un precedent pentru decizia luată de Wimbledon atunci când turneele iau decizii și dau sancțiuni fără a ne cere acordul.

Trebuie să discutăm cu consiliile jucătorilor și cu organismele noastre interne de conducere și să stabilim ce vom face. Eu cred că veți vedea o reacție puternică din partea WTA, dar nu vă pot spune acum în ce va consta sau cât de departe vor merge sancțiunile decise” - Steve Simon.

ATP și WTA au condamnat decizia „unilaterală” a organizatorilor de la Wimbledonul de a interzice jucătorii din Rusia și Belarus, afirmând că aceasta ar putea crea un precedent periculos.

Sportivi de top din ATP și WTA nu vor putea participa la Wimbledon 2022

Această decizie îi afectează pe mai multi sportivi de top din circuitele ATP și WTA, printre aceștia numărându-se Daniil Medvedev (2 ATP), Andrey Rublev (8 ATP), Anastasia Pavlyucenkova (15 WTA), toti din Rusia, respectiv Aryna Sabalenka (4 WTA) şi Victoria Azarenka (18 WTA), din Belarus.

În tenis, turneele din Rusia şi Belarus au fost anulate, iar cele două ţări au fost excluse de la competiţiile pe echipe (Cupa Davis şi Billie Jean King Cup, amândouă câştigate de Rusia anul trecut). Jucătorilor li se permite să concureze individual în turnee, dar nu sub numele şi drapelul ţărilor lor.

Totuşi, cele patru turnee de Grand Slam, Australian Open, Roland Garros, Wimbledon şi US Open, sunt independente de circuitul masculin şi cel feminin.

Următorul turneu de Grand Slam va avea loc între 22 mai şi 5 iunie la Roland Garros, iar organizatorii francezi nu au comunicat până în prezent nicio interdicţie pentru jucătorii ruşi şi belaruşi, aşa cum se întâmplă şi în cazul US Open.