Alexandr Dolgopolov, fost jucător important în circuitul ATP, luptă la Kiev pentru a-și apăra țara. Într-o postare de pe Instagram, ucraineanul l-a criticat dur pe rusul Andrey Rublev, care a afirmat că se consideră discriminat ca urmare a deciziei organizatorilor de la Wimbledon de a interzice participarea sportivilor din Rusia şi Belarus la al treilea turneu de Grand Slam al anului.

HotNews.roFoto: Hotnews

A 59-a zi de război în Ucraina - Cele mai importante evenimente sunt LiveText pe HotNews.ro.

Spune un singur cuvânt: Bucha!

Dolgopolov i-a cerut lui Rublev (8 ATP) să menționeze în discursul său orașul Bucha, unde armata rusă a omorât sute de civili înainte de a se retrage.

„Afirmațiile lui Rublev sunt exemplul perfect pentru faptul că englezii au luat decizia corectă (n.r. excluderea sportivilor din Rusia și Belarus de la Wimbledon). El spune aceleași minciuni pe care președintele și propaganda rusă le spun în fiecare zi: 'Eu nu știu nimic, nu citesc știrile, nu urmăresc, nu sunt educat'. Minciuni!

Rublev a jucat la dublu alături de un ucrainean cu 10 zile înainte de startul războiului. El poate sta de vorbă cu ucrainenii în orice turneu. Bineînțeles că știe cum stau lucrurile, mai ales după ce a scris pe camera TV în primele zile ale războiului.

Andrey, chiar vrei să știi ce se întâmplă? Spune un singur cuvânt: Bucha! Și, bineînțeles, știi cum să mă contactezi! Îți arăt eu tot ce s-a întâmplat! Țara ta a organizat un genocid în Ucraina.

După toate poveștile pe care ni le spui, că nu înțelegi politică, că nu știi nimic, începi să vorbești despre discriminare și democrație. Dacă tot nu urmărești nimic, cum spui că ești gata să renunți la premiu (n.r. de la Wimbledon)? Ce familii și copii vrei să ajuți? Ale soldaților ruși? Sunt sigur că și ei au suferit. Vorbește mai clar și spune adevărul!

Mai bine nu spui nimic decât să încerci să minți, așa cum face guvernul. Cei din țara ta violează copii și femei în masă, împușcă oameni în ceafă și se comportă ca niște barbari. Din păcate, discursul tău e plin de ipocrizie și de minciuni. ATP și WTA nu ar trebui să închidă ochii. Dacă rușii sau belarușii vor să vorbească, atunci să spună adevărul, nu minciuni!

Vă mulțumesc tuturor pentru susținere! Vă îmbrățișez din Kiev, Ucraina!” - Alexandr Dolgopolov pe rețelele de socializare.

Alexandr Dolgopolov, în luptă pentru țara sa

În vârstă de 33 de ani, Dolgopolov este la Kiev și își ajută țara în fața invadatorilor ruși. El a învățat să tragă cu arma în Turcia și susține că nu îi este frică de armata rusă.

Dolgopolov a fost cel mai sus pe locul 13 în ierarhia ATP (ianuarie 2012), iar în carieră a câștigat trei titluri (Umag 2011, Washington 2012, Buenos Aires 2017). A adunat din premii $ 7.125.771. Ultimul meci al jucătorului din Ucraina datează din 2018.

La turneele de Grand Slam, cel mai bun rezultat l-a înregistrat, în 2011, în Australia, când a trecut, printre alţii, de Jo-Wilfried Tsonga şi de Robin Soderling, atunci pe locul 4 în lume, calificându-se în sferturile de finală.​

Sportivi de top din ATP și WTA nu vor putea participa la Wimbledon 2022

Această decizie îi afectează pe mai multi sportivi de top din circuitele ATP și WTA, printre aceștia numărându-se Daniil Medvedev (2 ATP), Andrey Rublev (8 ATP), Anastasia Pavlyucenkova (15 WTA), toti din Rusia, respectiv Aryna Sabalenka (4 WTA) şi Victoria Azarenka (18 WTA), din Belarus.

În tenis, turneele din Rusia şi Belarus au fost anulate, iar cele două ţări au fost excluse de la competiţiile pe echipe (Cupa Davis şi Billie Jean King Cup, amândouă câştigate de Rusia anul trecut). Jucătorilor li se permite să concureze individual în turnee, dar nu sub numele şi drapelul ţărilor lor.

Totuşi, cele patru turnee de Grand Slam, Australian Open, Roland Garros, Wimbledon şi US Open, sunt independente de circuitul masculin şi cel feminin.

Următorul turneu de Grand Slam va avea loc între 22 mai şi 5 iunie la Roland Garros, iar organizatorii francezi nu au comunicat până în prezent nicio interdicţie pentru jucătorii ruşi şi belaruşi, aşa cum se întâmplă şi în cazul US Open.