​Novak Djokovic a părăsit rapid turneul de la Monte Carlo, liderul mondial fiind învins de un Alejandro Davidovich Fokina (46 ATP) aflat într-o zi de grație (6-3, 6-7, 6-1). Cu toate că a avut pasaje spectaculoase în jocul său, sârbul a arătat din plin că lipsa meciurilor oficiale lasă urme chiar și pentru un sportiv de nivelul său.

Novak DjokovicFoto: Dubreuil Corinne/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Cu doar trei meciuri oficiale jucate în acest sezon (nu a avut drept de participare la Australian Open, Indian Wells și Miami pentru că nu este vaccinat împotriva Covid-19), Nole a arătat un nivel acceptabil al tenisului său, dar nu suficient de bun pentru a trece de un Davidovich Fokina care a etalat un joc exploziv.

Desfășurarea seturilor

Spaniolul a preluat din start inițiativa, a căutat liniile, a deschis terenul și a încercat în permanență să nu-l lase pe Djokovic să-și pună în evidență planul de joc.

Liderul mondial și-a cedat în trei rânduri serviciul în primul set, prea mult pentru standardele sale. Fokina s-a impus cu 6-3, iar jocul curgea după coordonatele stabilite de iberic.

Cu unele inexactități în gameurile de serviciu, Djokovic a ajuns să fie condus cu 3-0 în debutul setului al doilea (sârbul a ratat mai multe mingi de break).

Cu toate că a mai cedat un game de la lansare, Nole a avut puterea să revină, ajutat fiind și de adversar (Fokina a slăbit ritmul, a comis mai multe duble greșeli în același game).

Condus cu 3-0 și 4-2, Djokerul a ajuns în situația de a închide setul cu ajutorul serviciului (la 5-4). Nu și-a găsit însă ritmul, iar ibericul a dus manșa în prelungiri.

În tiebreak, Nole a avut nervii mai tari, iar setul i-a revenit cu 7-5.

Lipsa meciurilor și-a spus cuvântul în setul decisiv: Djokovic nu a mai rezistat, spaniolul a făcut trei breakuri (s-a impus cu 6-1) și a obținut calificarea în sferturi după o partidă care a durat două ore și 55 de minute.

De știut:

  • Djokovic și Davidovich Fokina s-au mai întâlnit în alte două rânduri în circuitul ATP, de fiecare data câștigând sârbul (Roma și JO Tokyo, ambele dispute în 2021).

  • Novak Djokovic a disputat în acest sezon doar patru meciuri (inclusiv cel de marți), el participând la un singur turneu în afară de Monte Carlo: Dubai. Liderul mondial a fost eliminat de Jiri Vesely, scor 6-4, 7-6(4).
  • Alejandro Davidovich Fokina se va duela în optimi cu învingătorul partidei dintre belgianul David Goffin (47 ATP) și britanicul Daniel Evans (27 ATP).

Novak Djokovic și Alejandro Davidovich Fokina, puncte spectaculoase la Monte Carlo

*sursă video: Eurosport

Novak Djokovic, enervat la culme de un spectator