A urcat pe primul loc al ierarhiei WTA, dar acest lucru a fost posibil doar după retragerea surprinzătoare a lui Ashleigh Barty la doar 25 de ani. Fără îndoială, Iga Swiatek este jucătoarea momentului în tenisul feminin, dar discuțiile continuă în ceea ce o privește pe poloneză: merită să fie ea lider mondial?

Iga SwiatekFoto: Yaroslav Sabitov / Shutterstock Editorial / Profimedia

Iga Swiatek, jucătoarea momentului în WTA

Iga a câștigat ultimele trei turnee la care a luat parte: Qatar, Indian Wells și Miami, toate fiind competiții de categorie WTA 1000.

Forma arătată de poloneză este una fantastică, dar există în continuare voci din lumea tenisului care spun că Swiatek nu merită să fie pe primul loc mondial.

Fără retragerea lui Barty, Swiatek nu ar fi fost lideră mondială, iar acest lucru îl știe și poloneza.

Iga a vorbit deschis despre acest subiect, iar părerea ei s-a mai schimbat odată cu încheierea turneului de la Miami.

Swiatek a câștigat turneul din Florida, iar acum încrederea ei este la cote înalte.

Iga Swiatek spune că Ashleigh Barty merita să fie lider în această perioadă

Poloneza a spus înainte de debutul competiției de la Miami că nu este sigură că merită să fie pe primul loc în lume. După trofeul câștigat pe Hard Rock Stadium, Iga și-a mai îndulcit puțin discursul.

„Am simțit că Barty este cea mai bună din lume. După Miami m-am gândit că se putea întâmpla oricum (n.r. să urce pe locul 1) chiar dacă Ash nu s-ar fi retras.

Dar, cu siguranță de la început nu am fost mulțumită de modul în care s-au petrecut lucrurile, iar asta pentru că știam că Ash are cel mai bun tenis din lume.

Când am jucat împotriva ei simțeam că mai am atâtea de îmbunătățit. Pentru mine, ea este cea care trebuia să fie numărul unu mondial în această perioadă. Mi-a dat multă motivație (n.r. jocul lui Barty) să lucrez cu mine” - Iga Swiatek.

„Modul în care s-a întâmplat (urcarea pe locul 1) nu m-a ajutat să cred că merit acest lucru. Sunt tânără și știu că există multe jucătoare talentate în circuit care nu au avut șansa să fie lidere mondiale. M-am aflat la locul și timpul potrivit. Am fost locul 2 timp de câteva zile până când Ash a anunțat că se retrage”, a completat Iga Swiatek.

De știut:

  • De-a lungul timpului, Iga Swiatek și Ashleigh Barty s-au întâlnit de două ori, iar de fiecare dată s-a impus australianca. A fost 7-5, 6-4 la Madrid în 2021 (pe zgură) și 6-2, 6-4 în acest an la Adelaide (pe hard).

​Iga Swiatek și prima decizie importantă luată după câștigarea turneului WTA de la Miami