Simona Halep a ratat multe oportunități în meciul cu Iga Swiatek (a avut 6-4 în tiebreakul primului set și a condus cu 4-2 în al doilea set) și a fost învinsă de talentata poloneză după o oră și 49 de minute de joc, scor 7-6(6), 6-4. Fosta lideră mondială a acuzat probleme la coapsa stângă și, chiar dacă a părut la un moment dat capabilă să facă față durerii (a câștigat trei gameuri la rând), a cedat în cele din urmă și a fost eliminată în semifinalele turneului de categorie WTA 1000 de la Indian Wells.

Simona HalepFoto: George Walker / Icon Sportswire / Profimedia

Rezumatul partidei dintre Simona Halep și Iga Swiatek:

De știut:

  • Simona Halep și Iga Swiatek ar trebui să se întâlnească din nou, la mijlocul lunii aprilie, în partida Polonia - România din barajul pentru turneul final al Billie Jean King Cup, dar rămâne de văzut cât de gravă este accidentarea sportivei noastre (care ar putea renunța și la competiția de la Miami - începe săptămâna viitoare).
  • Pentru titlul de la Indian Wells, Iga Swiatek (4 WTA, favorită 3) se va duela cu învingătoarea meciului dintre Paula Badosa (7 WTA, favorită 5) și Maria Sakkari (6 WTA, favorită 6).
  • Pentru prezența în semifinale, Simona va primi un cec în valoare de 343.985 de dolari şi 390 de puncte în clasamentul WTA de simplu.

  • La ediția din 2021 de la Indian Wells, Halep a fost eliminată în turul trei (învinsă de Aliaksandra Sasnovich).

  • Simona a cucerit trofeul de la Indian Wells în 2015 (finală cu Jelena Jankovic), iar la edițiile din 2014, 2018 și 2022 a fost semifinalistă.

  • În ierarhia WTA Live, Halep se află pe locul 19 (poziție pe care o va ocupa începând de luni).
  • Iga Swiatek se află pe poziția secundă în clasamentul în timp real (salt de 2 locuri) și poate fi depășită doar de Maria Sakkari (dacă sportiva din Grecia va câștiga turneul din deșertul californian).

Ce a spus Iga Swiatek după victoria cu Simona Halep

„La începutul acestui turneu nu mă gândeam că voi ajunge aici, în finală. Acest rezultat e mult peste așteptările mele. Sunt foarte fericită.

În meciurile precedente cu Simona m-am gândit că nu am nimic de pierdut. Azi a fost diferit, pentru că eram jucătoarea mai bine clasată, a fost stresant să fiu în această ipostază, mă vedeam favorită. Mi-am schimbat abordarea, am fost mai tare din punct de vedere mental și sunt foarte mândră de cum am gestionat presiunea.

Simona este foarte inteligentă în plan mental, nu renunță niciodată și e foarte greu de fiecare dată cu ea. Sunt fericită că m-am calificat în finală” - Iga Swiatek, la interviul de după meci.

Ultimul punct al meciului dintre Simona Halep și Iga Swiatek:

​Simona Halep vs Iga Swiatek, rezultate directe

2022, Indian Wells: 7-6(6), 6-4 pentru Swiatek

2021, Australian Open: 3-6, 6-1, 6-4 pentru Halep

2020, Roland Garros: 6-1, 6-2 pentru Swiatek

2019, Roland Garros: 6-1, 6-0 pentru Halep.

În vârstă de 20 de ani, Iga Swiatek a ajuns la zece victorii consecutive în circuitul WTA: le-a învins pe Viktorija Golubic (51 WTA), Daria Kasatkina (28 WTA), Aryna Sabalenka (3 WTA), Maria Sakkari (6 WTA), Anett Kontaveit (5 WTA), Anhelina Kalinina (50 WTA), Clara Tauson (40 WTA), Angelique Kerber (16 WTA), Madison Keys (29 WTA) și Simona Halep (26 WTA).

Rezultatele înregistrate de Iga Swiatek în 2022

Doha - Campioană

Dubai - Optimi

Australian Open - Semifinale

Adelaide - Semifinale.

Desfășurarea meciului Simona Halep - Iga Swiatek (6)6-7, 4-6

Setul II

4-6 As la mediană al polonezei. Forehandul Simonei se oprește în fileu. Aflată într-un moment extrem de dificil, Simona are o tresărire de orgoliu și câștigă un punct de moral. Simona se deplasează în lateral pentru a returna decisiv, dar ratează ținta. Două mingi de meci pentru Swiatek. Simona ratează reverul în lung de linie și Iga merge în finală la Indian Wells.

4-5 Swiatek se apără foarte bine, Simona rămâne neclintită pe linia de fund și trimite în fileu. Iga returnează tot, Simona ajunge greu la minge și nu mai poate face nimic (0-30). Simona construiește bine punctul, dar ratează complet voleul drive. Simona își prinde adverara pe contre pied, rămân două mingi de break. Simona se agață de acest game, eroarea polonezei vine (30-40). Iga atacă pe serviciul al doilea și va servi pentru câștigarea meciului.

4-4 Swiatek se apără bine în fața Simonei și o pasează. Simona încearcă să scurteze schimburile, dar nu este suficient de precisă. Simona nu alunecă suficient spre minge și trimite în fileu. Swiatek profită de o lovitură scurtă a Simonei și câștigă gameul la 0.

4-3 Simona are mari probleme la deplasare (este vizibil afectată de durerile la coapsă) și ajunge greu la minge. Iga prinde linia de fund cu o lovitură bună de forehand. Eroare incredibilă a Simonei. Swiatek ratează prima minge de rebreak. Iga nu se plasează bine și trimite mult afară. Mingea Simonei se oprește în banda fileului - rebreak.

4-2 Simona începe bine gameul de retur. Simona trebuie să împingă în piciorul care o doare și ratează lovitura de rever. Swiatek trimite mult în afara terenului cu reverul. Halep ratează o lovitură ușoară și se ceartă singură (30-30). Iga trimite pe culoarul de dublu - minge de break. Încă o eroare a polonezei, Simona se desprinde.

3-2 Swiatek returnează în fileu. Simona se apără bine, dar Iga forțează o eroare din partea româncei. Forehand în lung de linie ratat de Iga. Poloneza este incomodată de un slice al româncei. Simona servește bine.

2-2 Simona revine pe teren (are un bandaj imens pe coapsă). Ajutată de erorile adversarei, Simona conduce cu 30-15 la retur. Halep trece în ofensivă și obține o minge de break după încă o eroare a polonezei. Swiatek iese dintr-o situație foarte dificilă cu un as. Lovitură ratată de Simona. Mingea trimisă de Simona lovește banda fileului și cade în terenul adversarei. Forehand ratat de Iga. Simona face rebreak.

Simona cere intervenția fizioterapeutului. Sportiva noastră acuză dureri la coapsa stângă.

1-2 Simona joacă singură în primele puncte ale gameului - alternează serviciile bune cu cele ratate. Rever trimis în afara terenului de Simona. Încă o eroare a Simonei (15-40). Simona face pasul în teren și salvează prima minge de break. Dar Iga o fructifică pe a doua.

1-1 Swiatek servește excelent în acest debut de game. Dar face o dublă greșeală. Simona ratează o șansă bună pe serviciul secund al adversarei. Swiatek ratează de puțin passingul, Simona a simțit bine și a lăsat mingea să o depășească. Swiatek egalează.

1-0 Simona vine grăbită la fileu, dar Iga rămâne calmă și trimite mingea peste ea. Dublă greșeală a Simonei. Halep recuperează din diferență (15-30). Cel mai frumos punct al partidei este câștigat de Simona - mingea a căzut în terenul polonezei după ce a lovit banda fileului și aceasta a alunecat încercând să ajungă la minge. Iga face semn că nu a pățit nimic. Serviciu bun al Simonei. Lovitură scăpată de sub control de Simona (40-40). Un forehand superb, pus pe linie de Simona. Încă o minge de game ratată de Simona. Dar Simona își face până la urmă serviciul.

Setul I

6-7 Forehand ratat de Swiatek, Simona începe cu un minibreak. Schimburi intense de lovituri, Simona rezistă bine în defensivă și eroarea polonezei vine. Simona este împinsă în spatele liniei de fund și ratează (2-1). Deplasare excelentă a Simonei, care preia controlul schimbului și închide cu un rever. Simona face pasul în teren la retur, dar Swiatek răspunde cu un rever în cross foarte bun (3-2). Swiatek trimite în fileu (4-2). Iga returnează foarte puternic și Simona ratează o șansă bună (4-3). Swiatek controlează schimbul, dar ratează forehandul decisiv (5-3). Lovitură moale, dar bine plasată a polonezei (5-4). Minge prea lungă a polonezei - două mingi de set pentru Halep. Swiatek returnează foarte bine, Simona trimite prea lung (6-5)... Simona nu o poate pasa pe poloneză dintr-o poziție favorabilă și ratează lobul (6-6). Mingea trimisă de Simona cade în spatele liniei de fund (6-7). Iga atacă un serviciu secund moale și câștigă primul set (6-8).

6-6 Schimb prelungit câștigat de Halep - Swiatek a trimis afară. Simona servește bine sub presiune. Game alb pentru Simona.

5-6 Jocul lui Swiatek este din nou la un nivel foarte ridicat. Schimb aprig pe centrul terenului, Simona ratează passingul și Swiatek câștigă la 0 acest game.

5-5 Iga pune mingea în colțul terenului, Simona cere reluarea și aceasta demonstrează că mingea a fost în teren. Lovituri la limită trimise de Iga, care până la urmă comite o eroare. Rever ratat de Iga. Swiatek oprește mingea lângă fileu cu o lovitură foarte elegantă, Simona aleargă, dar nu ajunge la timp. Simona se apără bine în prima fază, dar Iga vine la fileu și închide cu un voleu - minge de rebreak. Swiatek returnează foarte bine și egalează la 5.

5-4 După un punct câștigat de Simona, Iga răspunde cu o lovitură bună de forehand. Retur lung care îi pune probleme polonezei. Dublă într-un moment foarte important - minge de break pentru Halep. Simona iese prea mult spre exterior și Iga închide punctul. Swiatek vine la fileu, dar ratează voleul. Simona trece la atac și trece pentru prima oară în față.

4-4 Simona începe bine un game de serviciu cu mingi noi. Două retururi ratate de Iga. Simona servește mai bine cu al doilea și nu îi mai acordă aceleași oportunități polonezei (40-0). O primă dublă greșeală a româncei. Simona se întinde, dar trimite afară. Simona nu trimite cel mai bun voleu, dar Swiatek nu poate trimite înapoi în terenul jucătoarei noastre.

3-4 Retur trimis afară cu prea multă ușurință de Simona, care pare deconectată în aceste momente. Prima dublă greșeală a polonezei. Simona atacă bine în lung de linie, Iga returnează în fileu. Serviciu secund cu mult kick al polonezei, care preia controlul punctului și îl închide cu un voleu drive. Rever la limită al Simonei, care obține o minge de rebreak. Swiatek lovește cu rama și Simona revine.

2-4 Lovitura Simonei se oprește în fileu. Retur agresiv al polonezei (0-30). Încă o ratare la limită a Simonei, care cere reluarea dar mingea a ieșit afară. Game alb pentru Swiatek.

2-3 Retur scurt al Simonei, Iga nu stă pe gânduri și punctează. Combinație reușită a polonezei - servește bine la exterior și închide cu reverul în punct de linie. Simona returnează în corpul adversarei și aceasta nu reacționează la timp. Lovituri foarte precise ale Igăi - forehand superb plasat în colțul terenului. Rever pe linie al polonezei.

2-2 Iga alunecă și trimite afară. Simona intră în teren și lovește splendid cu forehandul. Serviciu bun al Simonei, Iga nu poate returna. Poloneza profită de un serviciu secund moale al Simonei și returnează decisiv. Serviciu excelent la mediană.

1-2 Lovitură prea plată a polonezei. Simona este prea departe de minge și trimite o lovitură slabă. Retur moale al Simonei. Iga ratează lovitura în lung de linie, game bun la retur pentru Simona. Swiatek face pasul la fileu și închide punctul. Simona trimite pe culoarul de dublu.

1-1 Iga pune presiune la fiecare lovitură. Simona este incomodată de o minge care lovește banda, trimite aproape de linia de fund și o surprinde pe adversară. Iga face pasul în teren, dar ratează lovitura decisivă. As al Simonei.

0-1 Meciul a început. Iga servește prima. Swiatek lovește în aceeași parte a terenului, Simona este păcălită până la urmă. Se joacă la un nivel foarte înalt încă din primul game - Simona lovește decisiv cu reverul în cross. Rever scăpat afară de Swiatek. Simona caută linia de fund, dar trimite prea lung. Iga se poziționează bine și atacă decisiv în lung de linie. Iga accelerează, Simona lovește destul de bine, dar mingea iese afară.

Meciul va fi arbitrat din scaun de Thomas Sweeney.

Indian Wells face parte din categoria WTA 1000, are loc în perioada 9-20 martie, pe hard, și are premii totale în valoare de $8.369.455. Campioana en-titre este Paula Badosa.​