​Sorana Cîrstea s-a calfiicat, luni, în optimile de finală ale turneului de categorie "WTA 1000" de la Indian Wells, după ce a învins-o pe rusoaica Anna Kalinskaya (90 WTA, lucky loser).

Sorana CirsteaFoto: Maksim Konstantinov/SOPA Image / Shutterstock Editorial / Profimedia

Aflată pe locul 27 în iearhia mondială, Sorana s-a impus după două ore și 18 minute de joc, scor 5-7, 6-1, 6-0.

De știut:

  • Calificarea în optimi, obţinută pentru prima dată în carieră la Indian Wells de Sorana Cîrstea (31 de ani), este recompensată cu un premiu de 94.575 de dolari şi cu 120 de puncte în clasamentul WTA.
  • În faza următoare, Cîrstea ar putea da piept cu Simona Halep (26 WTA şi favorită 24), care joacă, după ora 03:00, cu jucătoarea americană Cori Gauff (17 WTA şi favorită 16). Meciul este transmis în format LiveTEXT pe HotNews.ro.

Desfășurarea meciului dintre Sorana Cîrstea și Anna Kalinskaya

Meciul dintre cele două jucătoare s-a disputat în condiţii dificile, într-o atmosferă sud-americană creată pe arena apropiată, numărul 5, de fanii argentinianului Diego Schwartzman, care juca împotriva finalndezului Emil Ruusuvuori. Varcarmul creat pe terenul 5 se suprapunea peste punctele jucate pe terenul 6. Ambele jucătoare s-au plâns de faptul că nu se pot concentra din cauza zgomotului.

Pentru că tot încerca să aştepte terminarea ovaţiilor de pe terenul vecin, Sorana Cîrstea s-a ales cu primul serviciu pierdut, la scorul de 5-5 şi minge de break. Românca s-a certat cu arbitrul de scaun din acest motiv, apoi cu antrenorul ei, Adrian Cruciat. Ea a reuşit să anuleze mingea de break, dar, nervoasă, a pierdut ulterior gameul şi pe următoarele două.

Setul I a fost echilibrat până spre final. La 2-2, cele două sportive au făcut schimb de breakuri, dar finalul a fost afectat de ieşirea nervoasă a Soranei, care s-a înclinat, scor 5-7, după 62 de minute de joc.

Kalinskaya a început setul secund cu break, dar apoi, după o nouă ceartă cu Crivoi, Sorana Cîrstea a trecut în controlul meciului şi, cu o evoluţie foarte bună, de la 5-7, 0-1, a câştigat 12 gameuri la rând, în condiţii speciale, totuşi.

Un moment important s-a petrecut la scorul de 4-1, când românca a reuşit greu să se desprindă la două breakuri avantaj, deşi adversara ei a comis şase duble greşeli. De altfel, ambele jucătoare au greşit destul de mult şi, în plus, jucătoarea rusă s-a accidentat la spate în setul secund şi a evoluat cât mai economic cu putinţă, lovind decisiv de fiecare dată pentru a scurta punctele.

În aceste condiţii, Cîrstea a egalat la seturi, 6-1, după o oră şi 44 de minute, apoi a făcut repede 3-0 în decisiv, scor la care rusoaica a cerut timeout medical. Pauza şi asistenţa primită nu au ajutat-o pe sportiva din Rusia, care nu a mai pus niciun game pe tabelă, cedând cu 0-6, scrie News.ro.

Traseul virtual al Soranei Cîrstea

Turul I - Bye

Turul II - 6-4, 7-5 vs Ajla Tomjlanovic

Turul III - 5-7, 6-1, 6-0 vs Anna Kalinskaya

Optimi - Simona Halep / Cori Gauff

Sferturi - Petra Martic / Liudmila Samsonova

Semifinale - Iga Swiatek / Angelique Kerber / Madison Keys

Finală - Paula Badosa / Anett Kontaveit / Maria Sakkari.

Indian Wells face parte din categoria WTA 1000, are loc în perioada 9-20 martie, pe hard, și are premii totale în valoare de $8.369.455. Campioana en-titre este Paula Badosa.