Marta Kostyuk (54 WTA) a criticat dur jucătorii de tenis ruși la conferința de presă de după calificarea în turul al doilea la Indian Wells.

Marta KostyukFoto: Rob Prange / Zuma Press / Profimedia

Ziua a 16-a de război în Ucraina - Cele mai importante evenimente sunt LiveText pe HotNews.ro.

Sportiva din Ucraina susține că jucătorilor de tenis ruși le pasă mai mult de faptul că nu-și mai pot scoate banii din Rusia decât de dramele trăite de cetățenii aflați în Ucraina.

Marta Kostyuk, despre lipsa de empatie și sprijin a sportivilor ruși

„Este foarte dezamăgitor că niciun jucător rus nu a venit la mine să-mi spună că îi pare rău să vadă ce face ţara lor cu a mea. Sunt mai mulţi civili ucraineni care au murit decât soldaţi, iar printre ei copii... este groaznic.

O jucătoare mi-a trimis un mesaj. O alta a venit să discute cu mine, dar nimeni nu mi-a oferit sprijin şi nu m-a întrebat cum mă descurc. Este şocant.

Nu este vorba despre politică, ci despre fiinţe umane. Mă doare, mă doare când ajung aici la arenă, când văd aceşti jucători, când îi aud spunând că problema lor principală este că nu îşi pot transfera banii sau astfel de lucruri, este inacceptabil.

Nu ştiu de ce ruşii se comportă aşa. Ceea ce se întâmplă nu este un secret. Ştim ce se întâmplă, cine îl atacă pe celălalt, cine îl bombardează pe celălalt. Este uşor de înţeles şi nu poţi rămâne neutru" - Marta Kostyuk.

Marta Kostyuk: „Poporul ucrainean nu va ceda"

„A spune 'nu' războiului înseamnă multe lucruri. 'Nu războiului' poate însemna a înceta să te lupţi, de exemplu. Dar asta nu este o opţiune pentru noi (...). Ucraina nu va renunţa niciodată, dar ştim că nici Putin nu se va opri, e nebun. Aşa că ne luptăm" - Marta Kostyuk.

Marta Kostyuk şi-a exprimat, de asemenea, „dezacordul" faţă de decizia circuitelor WTA şi ATP de a le permite ruşilor să joace la turnee, fără menţionarea ţării lor şi fără reprezentarea drapelului lor, conform Agerpres.

De la începutul conflictului din Ucraina, poziţiile luate de jucătorii ruşi au fost rare: numărul unu mondial Daniil Medvedev a cerut pace, în timp ce Andrey Rublev sau Anastasia Pavlyuchenkova, finalistă la Roland Garros în 2021, şi-au manifestat opoziţia faţă de război.

În turul doi la Indian Wells, Marta Kostyuk (19 ani) va evolua cu belgianca Elise Mertens, locul 23 mondial.

Citește și: