După episodul expulzării lui Novak Djokovic, la Australian Open 2022 a avut loc un nou scandal. Mai mulți activiști care aveau tricouri și bannere de susținere pentru Shuai Peng (jucătoarea despre care se știu tot mai puține după ce l-a acuzat pe un fost înalt oficial chinez de viol) nu au fost lăsați să intre în complex cu acele mesaje.

Shuai PengFoto: Rob Prange / Shutterstock Editorial / Profimedia

Cei care încercau să intre în Melbourne Park cu mesajele de susținere pentru Shuai Peng s-au lovit de refuzul celor care se ocupă cu securitatea la primul Grand Slam al anului.

Incidentul a provocat multe discuții pe rețelele sociale, organizatorii de la Australian Open fiind acuzați de cenzură.

La puțin timp după incident, organizatorii de la Australian Open au venit cu unele lămuriri.

"În momentul în care se face intrarea pe bază de bilete, nu permitem îmbrăcămintea, bannerele sau semnele care sunt comerciale sau politice. Siguranța lui Peng Shuai este preocuparea noastră principală.

Continuăm să lucrăm cu WTA și cu comunitatea globală de tenis pentru a obține mai multă claritate legată de situația ei și vom face totul pentru a ne asigura de faptul că este bine"- un reprezentant al Tennis Australia, într-un comunicat de presă.

Ce s-a întâmplat cu Shuai Peng​

Shuai Peng, în vârstă de 35 de ani, l-a acuzat pe reţelele de socializare pe fostul vicepremier Zhang Gaoli - care din 2013 până în 2018 a fost unul dintre cei mai puternici şapte politicieni ai Chinei - că a forţat-o să facă sex în urmă cu trei ani, înainte de a o face amanta lui.

Această acuzaţie a fost postată pe 2 noiembrie 2021 pe contul oficial Weibo, echivalent chinezesc al Twitter, al jucătoarei. De la acel moment, au fost zile bune în care nu s-a mai știut nimic despre sportivă.

Site-urile și platformele social media din China au fost curățate de toate menționările numelui lui Peng și subiectele legate de acuzația făcută de aceasta.

Jucătoarea a reapărut pe 21 noiembrie 2021, într-un restaurant din Beijing, iar apoi la un turneu organizat în capitala Chinei, potrivit mai multor videoclipuri publicate de presa oficială. Ea a avut ulterior două videoconferinţe cu reprezentanţii Comitetului Internaţional Olimpic.

Steve Simon, președintele WTA, a luat decizia de a suspenda toate turneele din China din cauza anchetei în curs de desfășurare în cazul sportivei Shuai Peng.