Sârbul Novak Djokovic, care a fost expulzat din Australia, ar trebui să se vaccineze anti-Covid-19 în condiţiile în care ar urma să joace la turnee în Spania, spune purtătoarea de cuvânt a guvernului de la Madrid, citată de Reuters.

Novak DjokovicFoto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

''Ceea ce trebuie să facă dl. Djokovic este să se vaccineze, acesta ar fi cel mai bun lucru pe care l-ar putea face. Nu este suficient să fii bun pe teren, trebuie să fii bun şi în viaţă. Când eşti un sportiv de elită, sunt mulţi care te urmăresc şi este important să fii un exemplu'', a spus Isabel Rodriguez într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

De asemenea, Enrique Ruiz Escudero, ministrul Sănătății din Comunitatea Madrid, a anunțat marți că toți jucătorii trebuie să fie vaccinați pentru a putea participa la turneul de la Madrid.

"Vreau să fiu foarte clar, nu există niciun dubiu. Pentru turneul de la Madrid, reiterez faptul că jucătorii trebuie să fie vaccinați pentru a putea concura, este un lucru logic. Nu putem pune la îndoială calitățile de jucător de tenis ale lui Novak Djokovic. Dar din punctul de vedere al sănătății, dacă nu este vaccinat nu va putea să participe. Regulile există pentru a fi respectate, de către toată lumea, inclusiv de către jucătorii care vor să participe la acest turneu. Ce i s-a întâmplat lui Djokovic în Australia a fost consecința faptului că n-a respectat regulile și a fost expulzat. Cred că trebuie să transmitem un mesaj foarte clar în acest caz și să insist cu faptul că regulile sunt pentru toată lumea și trebuie respectate", a declarat Escudero, citat de Marca.

Luni, premierul spaniol Pedro Sanchez a vorbit deja despre cazul Djokovic: "Orice sportiv care doreşte să concureze în ţara noastră trebuie să respecte regulile de sănătate ale Spaniei".

În prezent, în Spania, regulile de sănătate impun ca oamenii să aibă fie un certificat de vaccin, un test PCR negativ sau un certificat care arată că a fost infectat cu coronavirus, scrie News.ro.

Djokovic călătoreşte regulat în Spania, unde deţine o casă în staţiunea Marbella. El a petrecut câteva zile acolo la sfârşitul lunii decembrie şi începutul lunii ianuarie.

Novak Djokovic, care spera să-şi apere titlul de campion la Australian Open şi să devină primul tenisman din istorie cu 21 de titluri de Grand Slam în palmares, s-a întors luni în Serbia după 11 zile de controverse sportive, judiciare şi diplomatice, generate de opoziţia sa de a se vaccina împotriva Covid-19.

Pe 5 ianuarie, la sosirea în Australia, Novak Djokovic a fost reţinut pe aeroportul din Melbourne, iar viza sa de intrare, obţinută în urma unei scutiri medicale de la vaccinarea obligatorie impusă de autorităţile australiene, a fost revocată. Cinci zile mai târziu, pe 10 ianuarie, campionul sârb a obţinut în justiţie anularea deciziei de revocare a vizei. El a recunoscut a comis o "eroare umană, cu certitudine nu intenţionată" în declaraţia sa de călătorie făcută în faţa autorităţilor australiene, completată de o persoană din staff, care a bifat caseta greşită în legătură cu călătoriile sale anterioare sosirii în Australia.

Viza de Australia a lui Djokovic a fost anulată definitiv vineri, ''din motive de sănătate şi ordine, pe baza faptului că este în interesul public o astfel de măsură'', după cum a explicat ministrul Imigraţiei, Alex Hawke, jucătorul pierzând duminică apelul depus.