Asociaţia Tensimenilor Profesionişti a reacționat după ce justiția australiană a respins ultima încercare a liderului ierarhiei mondiale, Novak Djokovic, de a rămâne în Australia pentru a participa la primul turneu de Grand Slam al anului. ATP a afirmat că absența lui Nole de la Australian Open reprezintă o pierdere pentru tenis, dar a precizat că recomandă vaccinarea tuturor jucătorilor.

Novak DjokovicFoto: Marco BERTORELLO / AFP / Profimedia

"Decizia de astăzi de a menține anularea vizei australiene a lui Novak Djokovic marchează sfârșitul unei serii de evenimente extrem de regretabile.

În ultimă instanță, deciziile autorităților în ceea ce privește aspectele legate de sănătate publică trebuie respectate. Este nevoie de mai mult timp pentru a pune în balanță faptele și pentru a trage învățăminte din această situație.

Indiferent de modul în care s-a ajuns în acest punct, Novak este unul dintre cei mai mari campioni ai sportului nostru, iar absența sa de la Australian Open este o pierdere pentru acest sport.

Știm cât de turbulente au fost ultimele zile pentru Novak și cât de mult și-a dorit să își apere titlul la Melbourne. Îi urăm succes și așteptăm cu nerăbdare să îl vedem curând din nou pe teren.

ATP continuă să recomande cu tărie vaccinarea tuturor jucătorilor", a reacționat ATP.

Novak Djokovic va părăsi Australia în această seară. Sârbul va pleca cu zborul Emirates de la ora locală 22:30 (13:30, ora României) spre Dubai.

Apelul lui Novak Djokovic a fost respins - Liderul ierarhiei ATP trebuie să părăsească Australia

Apelul lui Novak Djokovic la decizia de anulare a vizei a fost respins, duminică dimineaţă, de către tribunalul federal din Melbourne, astfel că liderul ATP trebuie să părăsească Australia în următoarele ore.

Judecătorul James Allsop a anunţat că apelul lui Djokovic a fost respins şi jucătorul trebuie să achite costurile aferente.

Decizia a fost luată în unanimitate de trei trei judecători şi nu poate fi contestată.

Astfel, s-a menţinut decizia ministrului Imigraţiei, Alex Hawke, de anulare a vizei, ceea ce înseamnă că Djokovic va fi deportat şi riscă să nu mai poată intra în Australia în următorii trei ani.

Audierile la tribunalul federal din Melbourne în dosarul vizei lui Novak Djokovic au durat între orele 00:30 şi 05:30 (ora României), cu o pauză de o oră.

Potrivit news.com.au, avocaţii lui Novak Djokovic au încercat să-i convingă pe cei trei judecători că o mare parte din motivele ministrului Imigraţiei, Alex Hawke, pentru a-l deporta pe tenismenul sârb se bazează pe presupuse comentarii antivaccinare făcute într-un singur articol publicat de BBC.

Ei au argumentat că citatul folosit de ministru a fost "selectiv" şi "înşelător".

Dar, în ceea ce ar putea fi o lovitură pentru echipa juridică a numărului 1 mondial, judecătorul James Allsop a spus că ministrul se poate baza şi pe "folosirea raţională şi rezonabilă a percepţiei şi a bunului simţ" pentru a determina opiniile lui Djokovic.

Concret, în timp ce echipa lui Djokovic se bazează în mare măsură pe articolul BBC, unul dintre cei trei judecători a spus că ministrul poate presupune că sârbul are tendinţe antivaccinare, bazându-se pe mai mult de o ştire şi că ministrul nu trebuie să prezinte toate sursele pentru această concluzie.

Citește și: