​Novak Djokovic este un erou național acasă, în Serbia, dar după ce Australia i-a anulat vineri viza pentru a doua oară din motive de sănătate publică, unii sârbi au sugerat că jucătorul nevaccinat este singurul vinovat, transmite Reuters.

Novak Djokovic si nerviiFoto: Tiziana FABI / AFP / Profimedia

Jucătorul numărul unu mondial în circuitul masculin se opune vaccinării obligatorii, dar obținuse o derogare medicală de la regula Australiei ca toți vizitatorii să fie vaccinați împotriva COVID-19, însă viza i-a fost anulată la sosire.

Deși o instanță a anulat această decizie din motive procedurale, majoritatea australienilor susțin linia dură a guvernului lor în ceea ce privește pandemia, iar ministrul imigrației, Alex Hawke, și-a folosit puterea de a anula din nou viza.

"Țara lor, regulile lor", a declarat Jovo Tadic pentru Reuters la Belgrad. "Dacă Australia îți spune să te vaccinezi pentru a intra, fă-o - sau vei avea probleme", a adăugat el.

Deținătorul a 20 de titluri de Grand Slam este venerat ca fiind cel mai mare sportiv sârb, dar mulți din Belgrad spun că refuzul său de a se vaccina ar putea acum să-i afecteze cariera.

"Cred că va avea o problemă la alte turnee, deoarece se pare că vaccinarea va fi obligatorie pentru toate... va trebui să o facă dacă vrea să rămână în top", a declarat belgrădeanul Marko Stanic.

Deși Djokovic nu a făcut campanie împotriva vaccinării, el a vorbit despre beneficiile abordărilor alternative în ceea ce privește sănătatea și nutriția.

"Fie se poate vaccina pentru a rămâne numărul unu mondial - fie se poate încăpățâna și își poate încheia cariera", a spus Ana Bojic.

Australia a îndurat unele dintre cele mai lungi lockdown-uri din lume și a înregistrat o creștere bruscă a numărului de cazuri din cauza variantei Omicron.

”Îl tratează ca pe un imigrant nenorocit”

Dar unii sârbi au continuat să creadă că Djokovic a fost transformat într-un țap ispășitor politic de către guvernul premierului australian Scott Morrison, care trebuie să organizeze alegeri până în luna mai.

”Australienii îl târăsc ca pe o cârpă veche... sunt gata să îl distrugă pe numărul unu mondial din cauza politicii", a declarat Aleksandar Petrovic.

"A câștigat nouă turnee de Mare Șlem (în Australia) și ei îl tratează ca pe un imigrant nenorocit din cauza propriilor lor probleme", a spus Djordje Simic.

Nikola Pilic, un croat care a supravegheat începutul carierei lui Djokovic, a afirmat că nu a fost surprins de o nouă anulare a vizei.

"Au creat haos", a spus el. "Încă din prima zi, ... au început să-l trateze ca pe un criminal. Nu este prima dată când Novak a fost tratat diferit de (Rafael) Nadal și (Roger) Federer", a declarat Pilic la Prva TV din Belgrad.

COVID-19 a ucis 13.003 persoane în Serbia, care are o populație de aproximativ 7 milioane de locuitori, în timp ce în această țară au fost înregistrate 1,39 milioane de cazuri. Aproximativ 47% dintre sârbi au fost complet vaccinați.

Djokovic știa că are Covid-19 când s-a întâlnit cu un jurnalist

Novak Djokovic a recunoscut, miercuri, că s-a întâlnit cu un jurnalist când ştia că are Covid-19, descriind acest fapt drept o "eroare de judecată".

Liderul ATP a precizat că după ce a primit rezultatul pozitiv a participat, totuşi, la centrul său de tenis din Belgrad, 18 decembrie, la un interviu pentru L’Equipe”, deoarece "s-a simţit obligat" şi "nu a vrut să-l dezamăgească pe jurnalist".

Djokovic a mințit în declarația de călătorie, dar dă vina pe agentul său

Djokovic a mai spus că declaraţia incorectă completată la 1 ianuarie, înainte de călătoria în Australia, "a fost depusă de echipă în numele său”.

"Agentul meu îşi cere sincer scuze pentru greşeala administrativă de a bifa caseta incorectă despre călătoria mea anterioară înainte de a veni în Australia. Aceasta a fost o eroare umană şi cu siguranţă nu deliberată", a adăugat el.

Liderul ATP este încă în vizorul autorităţilor australiene. Acestea reexaminează documentele completate de numărul 1 mondial, nevaccinat şi cu scutire medicală pentru a ajunge la Melbourne.

Potrivit presei australiane, Djokovic ar fi susţinut într-un formular că nu a călătorit în cele 14 zile premergătoare zborului său către Australia. Cu toate acestea, el ar fi părăsit Serbia pentru a se antrena în Spania, în perioada Anului Nou.

S-ar putea să te intereseze pe aceeași temă: