Judecătorul Anthony Kelly a decis în favoarea lui Novak Djokovic în procesul privind anularea vizei acordate liderului mondial din circuitul ATP, transmite Reuters. Astfel, judecătorul a desființat decizia de anulare a vizei lui Novak Djokovic și a obligat guvernul la plata cheltuielilor de judecată. Sârbul a revenit la antrenamente și a făcut și o primă postare pe rețelele sociale.

Novak DjokovicFoto: Adam Davy / PA Images / Profimedia

Djokovic a fost eliberat din detenție și între timp a participat și la un prim antrenament pe Rod Laver Arena. De altfel, sârbul a și postat o imagine de pe celebra arenă.

Desfășurarea evenimentelor de luni în cazul Novak Djokovic:

----------------

15:34 FOTO Novak Djokovic, prima postare de la izbucnirea scandalului

14.27 FOTO Cum arată testul pozitiv Covid al lui Djokovic și unde a fost făcut

13:30VIDEO Conferință de presă a familiei Djokovic / Mama liderului ATP: Aceasta este cea mai mare victorie din cariera sa, este mai mare decât orice Grand Slam / Tatăl jucătorului: Judecătorul a fost fantastic

13:01 Situația s-a mai calmat, însă lucrurile sunt încă departe de o rezolvare. Nu există o limită de timp pentru exercitarea puterii de care dispune Alex Hawke (ministrul australian al imigrației), cea de a anula viza de care dispune momentan Djokovic.

Conform presei australiene, Hawke va lua o decizie marţi dimineaţă (11 ianuarie 2022).

12:41 Fanii lui Novak Djokovic au avut lucruri de împărțit cu poliția. Au fost folosite sprayurile lacrimogene spre nemulțumirea celor care protestau.

12.35 Ministrul australian al imigrației, Alex Hawke, se gândește dacă să anuleze sau nu viza liderului ATP.

"În urma hotărârii de astăzi a Curții Federale de Circumscripție și Familie pe motiv de procedură, rămâne la discreția ministrului imigrației, Hawke, să ia în considerare anularea vizei domnului Djokovic în temeiul prerogativei sale personale de anulare în cadrul secțiunii 133C(3) din Legea privind migrația", a declarat purtătorul de cuvânt, în primele reacții din partea biroului ministrului după ce instanța a anulat o anulare anterioară a vizei.

"Ministrul analizează în prezent chestiunea și procedura rămâne în curs de desfășurare".

12:30 Pentru moment, apele se vor liniști puțin: Novak Djokovic va fi un om liber începând din seara acestei zile. Ministrul Imigrării a avut un timp de patru ore la dispoziție pentru a face apel la decizia Curții.

Totuși, lucrurile nu sunt 100% clare în cazul liderului mondial: o decizie de anulare a vizei poate fi luată în continuare în următoarele zile (dacă se va considera oportun acest lucru).

12:25 Conform jurnaliștilor de la The Age, Alex Hawke (ministrul pentru Imigrare) nu va interveni în acest caz, urmând ca Novak Djokovic să poată rămâne în Australia. În aceste condiții, liderul ATP ar avea liber să participe la Australian Open, acolo unde este campion en-titre.

11:40 Ultimele informații obținute de jurnaliștii australieni arată că Alex Hawke (Ministrul Imigrației) își poate exercita dreptul de a-l deporta pe Djokovic până la ora 12:30 (ora României).

11:37 Fanii sârbi își fac simțită prezența lângă clădirea unde Novak Djokovic se află alături de avocatul său. Aceștia cântă, dansează și strigă, printre altele, "Free Nole!"

11:27 "Pornografia, singurul lucru care lipsea din saga Djokovic". Ce au pățit jurnaliștii care au dat click pe un link de la judecătorul din cazul vizei sârbului.

11:24 Jurnalistul Paul Sakkal de la ziarul australian The Age a precizat pe Twitter că nu este adevărat că Djokovic a fost arestat. În plus, ministrul Imigrație nu a luat încă o decizie de a-i anula sau nu din nou viza liderului ATP.

10:45 Ultimele informații venite din Serbia arată că Nole ar fi fost arestat la Melbourne. Tatăl lui Novak, Srdjan, este cel care a adus vestea în spațiul public.

10:14 The Guardian a scos la iveală discuția dintre Djokovic și un polițist de frontieră în care liderul ATP a spus că nu este vaccinat împotriva Covid-19.

09:53 Novak Djokovic a fost eliberat din detenția pentru imigranți.

09:03 Cu toate că a câștigat procesul, Djokovic nu este neapărat sigur de șederea în Australia. Ministrul australian al Imigrăriii analizează o nouă anulare a vizei liderului mondial.

----------------

Ministrul imigrației și-a rezervat dreptul a o anula iar

Consilierul guvernamental Christopher Tran a spus că ministrul imigrației, Alex Hawke, va analiza dacă își va exercita o prerogativa personală prin care poate anula viza

Aceasta înseamnă că, odată ce prima decizie privind viza lui Djokovic este revocată, Hawke ar putea să o anuleze din nou.

Judecătorul Kelly a precizat că, dacă ministrul ia decizia de a-i retrage viza, atunci Djokovic nu se va putea întoarce timp de trei ani în Australia. Judecătorul a adăugat că se așteaptă să fie "informat în avans pe deplin" dacă va fi solicitat pentru procedurile viitoare.

"Dintr-un numit punct de vedere, miza a crescut mai degrabă decât a scăzut", a adăugat Kelly.

Australian Open 2022 va avea loc în perioada 17-30 ianuarie, iar Djokovic este cap de serie numărul unu (a câștigat turneul de nouă ori, un record).

Referințe: