Simona Halep a câștigat primul titlul WTA pe tărâm australian sub privirile fostului său antrenor, Darren Cahill, sportiva noastră cucerind trofeul la "Melbourne Summer Set 1". Finala cu Veronika Kudermetova s-a încheiat în două seturi, scor 6-2, 6-3, după o oră și 14 minute. Este titlul 23 din cariera fostei lidere a ierarhiei mondiale.

Simona Halep si trofeul de la Melbourne Summer Set 1Foto: Mike FREY / AFP / Profimedia

VIDEO Reacția lui Darren Cahill după ce Simona Halep a cucerit titlul de la WTA Melbourne

Rezumatul partidei dintre Halep și Kudermetova:

De știut:

  • În urma victoriei de la Melbourne Summer Set 1, Simona va urca pe locul 15 în clasamentul WTA începând de săptămâna viitoare (salt de 5 poziții).
  • Pentru performanța de la acest turneu, Halep va primi un cec în valoare de 31.000 de doari şi 280 de puncte WTA în ierarhia de simplu.
  • Ultimul trofeu câștigat de Simona data de pe 21 septembrie 2020, la Roma (WTA 1000, pe zgură, la Foro Italico).
  • Halep a declarat forfait la WTA Sydney (de săptămâna viitoare), următorul turneu la care va participa fiind Australian Open (17-30 ianuarie, Grand Slam).

Ultimul punct al finalei dintre Halep și Kudermetova:

Simona Halep, 23 de titluri în carieră

În vârstă de 30 de ani, Simona Halep a câștigat până acum în carieră 23 de titluri, două dintre acestea fiind de Grand Slam (Roland Garros 2018 și Wimbledon 2019). Sportiva noastră a pierdut alte 18 finale.

2022 - WTA Melbourne (WTA 250)

2020 - Roma (Premier 5), Praga (WTA International), Dubai (Premier)

2019 - Wimbledon (Grand Slam)

2018 - Montreal (Premier 5), Roland Garros (Grand Slam), Shenzhen (WTA)

2017 - Madrid (Premier Mandatory)

2016 - Montreal (Premier 5), Bucureşti (WTA), Madrid (Premier Mandatory),

2015 - Shenzhen (WTA), Dubai (Premier 5), Indian Wells (Premier Mandatory),

2014 - Doha (Premier 5), Bucureşti (WTA)

2013 - Nurnberg (WTA), 's-Hertogenbosch (WTA), Budapesta (WTA), New Haven (Premier), Moscova (Premier) şi Sofia (turneul "mic" al campioanelor)

Simona Halep - Veronika Kudermetova 6-2, 6-3, în finala WTA Melbourne

6:3 Kudermetova se precipită, irosește puncte, Halep conduce cu 30-0. As, sunt trei mingi de meci pentru Simona. Prima șansă este fructificată, Halep este campioană la Melbourne după o finală de o oră și 14 minute.

5:3 Raliu intens, Kudermetova forțează, mingea nu prinde terenul. Cu terenul liber, de lângă fileu, rusoaica alege lungul de linie și trimite pe culoarul de dublu: ce greșeală! Revine însă cu un serviciu violent (30-30). Forehand în cross ratat, iar Simona are minge de break. Kudermetova trimite în plasă, motiv de bucurie pentru Halep: va servi pentru câștigarea titlului de la Melbourne.

4:3 Simona aleagă dintr-un colț în altul, returnează tot, iar venită la fileu câștigă punctul. Urmează o manifestare de bucurie (40-0). Voleu fantastic al rusoaicei, ea zâmbește complice după execuție. Halep face pasul la plasă, atacă neinspirat, iar Kudermetova o pasează în lungul liniei (40-30). Din fericire, Simona închide la timp un game care se complicase.

3:3 Fileul o ajută puțin pe Simona, iar sportiva noastră trimite foarte bine cu dreapta inversă. Sunt multe îndoieli în mintea rusoaicei, pare afectată de erorile mari din ultimele minute. Comite și Halep o eroare, ajutor nesperat pentru rusoaică. Venită la fileu, Kudermetova închide punctul cu un voleu de forehand. Serviciul funcționează pentru Veronika. Încă o dată fileul o ajută pe Kudermetova, este 3-3.

3:2 Simona trimite o scurtă nu tocmai bună, dar apoi o lobează pe adversară. Este un game în care Halep face și o dublă greșeală la 40-0. Serviciu bun la mediană, apoi rever în lungul liniei: Simona conduce cu 3-2 (serie de trei gameuri la rând pentru sportiva noastră).

2:2 Kudermetova a rămas cu mintea la erorile din gameul trecut, noroc cu serviciul (puternic, la teu). Dreaptă inside-in ratată a rusoaicei, iar Halep are două mingi de break (15-40). Simona atacă de la retur, iar Kudermetova greșește cu forehandul. Din nou egalitate, Halep a revenit de la 0-2 în acest set. Trebuie însă să recunoaștem și aportul adversarei: multe erori, cadouri mari.

1:2 A doua dublă greșeală din acest set pentru Halep. Revine însă cu un serviciu la mediană (30-15). Ceva erori din partea Simonei în acest game: este minge de dublu break pentru rusoaică. Nici serviciul nu prea o ajută în aceste momente. O ajută însă adversara: retur în aut pe serviciul al doilea. Apare însă imediat o altă minge de break. Și încă o dată Veronika face un cadou: retur ratat complet. Simona vine la fileu pe un atac modest, ea este pasată de adversară. Kudermetova are grijă să strice și a treia minge de break. Rusoaica a făcut cadouri cât pentru tot meciul. Încă o eroare a rusoaicei, iar Halep câștigă un game în care Kudermetova a făcut aproape tot.

0:2 Cu tot terenul liber, Kudermetova trimite în banda fileului, iar mingea sare în aut. Eroare mare.Rusoaica face tot mai des pasul în teren, iar serviciul este o armă importantă în acest moment. Darren Cahill este în tribune, urmărește evoluția fostei sale eleve. Retur cu rama al Simonei, iar Kudermetova se desprinde la 2-0.

0:1 Simona începe setul al doilea cu un as. Veronika este mult mai atentă, joacă mai îngrijit, conduce ostilitățile de la retur și sunt două mingi de break. După ce o ratează pe prima, rusoaica are o izbucnire nervoasă. Veronika fructifică a doua șansă, iar setul îl începe cu un break (rever în cross lung decisiv).

6:2 Veronika începe gameul cu o dublă greșeală. Simona nu îi deschide unghiurile adversarei, iar rusoaica greșește de pe mediană (0-30). Retur pe linie al Smonei, sunt trei mingi de set. Forțează Halep cu un backhand în lungul liniei, mingea rămâne în plasă. Și a doua minge de set este ratată: aut mic pe un forehand inside-in. A treia oară a fost cu noroc: Halep câștigă setul, iar publicul aplaudă puternic (sunt mulți români pe Rod Laver Arena).

5:2 Din defensivă, Simona trimite perfect cu un rever blocat: 40-0. Apare și o primă eroare: lăsată pe spate, Halep aruncă mingea în aut cu forehandul. Scorul se strânge (40-30), Veronika a trimis decisiv de la retur. Pe o minge joasă, Halep forțează cu dreapta, mingea se duce în aut (40-40). Raliu intens care este câștigat de sportiva noastră, minge de 5-2. Kudermetova trimite în aut, iar Simona câștigă al cincilea game la rând.

4:2 Simona pune prea multă forță de la retur, mingea nu prinde terenul (15-0). Kudermetova apasă bine cu reverul în lungul liniei, Simona este prinsă pe contre pied. Apar primele reproșuri ale sportivei noastre. Fileul scurtează traseul unei mingi, iar Simona găsește un rever în cross minunat. Este minge de break. Veronika simte presiunea, iar backhandul său rămâne în plasă: este 4-2 pentru jucătoarea noastră.

3:2 Pe un serviciu doi moale, Veronika atacă, dar o face în fileu (30-0). Serviciu bun al Simonei: 40-0. Halep încearcă încă un passing, dar Kudermetova agață bine mingea (se vede că este și o bună jucătoare de dublu). După un retur puternic al adversarei, Simona recuperează din defensivă și trece în avantaj pe tabelă.

2:2 Un duel de pe partea de rever îi revine Simonei: unghi scurt fantastic găsit de jucătoarea noastră. Publicul este încântat de acest schimb. Raliurile se prelungesc, ceea ce îi convine de minune Simonei. Passing bun al jucătoarei noastre, iar Halep anulează avantajul breakului.

Rusoaica este mai activă în startul finalei, iar agresivitatea ei a dat roade (cel puțin până acum).

1:2 Rusoaica pune totul pe cartea atacului: lovește mingea din urcare, încearcă să conducă schimburile de pe baseline, iar forehandul său este unul aspru. Momentan, Simona se apără destul de bine. Veronika ratează un rever de pe mediană, avea controlul punctului. Halep încearcă o contra scurtă, mingea rămâne în plasă: 40-40.

Kudermetova a făcut pasul în față, a condus raliul, iar reverul și-a făcut treaba: minge de break, prima a finalei. Dublă greșeală a Simonei, iar Kudermetova a făcut breakul.

1:1 Recunoscută pentru serviciul său puternic, Kudermetova se folosește bine de această armă pentru a egala situația de pe tabelă.

1:0 Finala a început cu Simona la serviciu. Veronika își arată intențiile ofensive din primul game: vine la fileu, este agresivă, dar ratează mingi destul de ușoare. Halep trece pentru prima dată în avantaj pe tabelă: serviciul a ajutat-o atunci când a trebuit, a închis gameul la momentul oportun.

Meciul se dispută pe Rod Laver Arena din Melbourne.

Simona Halep și Veronika Kudermetova s-au mai întâlnit de două ori în circuitul WTA, iar sportiva noastră s-a impus de fiecare dată (6-1, 6-3 la Australian Open 2021 și 6-1, 7-6(4) la Moscova 2021).

În acest moment, Halep se află în clasamentul live al WTA pe locul 15, cu 2.755 de puncte acumulate.

Este o urcare de cinci locuri pentru Simona, ea aflându-se pe 20 la startul sezonului 2022 din tenisul mondial.

Cine este Veronika Kudermetova, adversara Simonei din finală

Veronika Kudermetova (Rusia) - 24 de ani, locul 31 WTA, 1,75 metri. A câștigat din tenis $2,847,406, iar cel mai bun loc ocupat a fost 28 (pe 26 aprilie 2021).

Are în palmares un titlu WTA: Charleston (2021). Veronika a mai jucat o finală în 2021, la Abu Dhabi, dar a fost învinsă de Aryna Sabalenka.