Fratele lui Novak Djokovic, Djordje, a vorbit despre situația liderului mondial în tenis, cel care a fost plasat în izolare într-un hotel din Australia, după ce i-a fost interzisă intrarea în țară pentru Australian Open, nefiind vaccinat anti-Covid.

Novak DjokovicFoto: Adam Davy / PA Images / Profimedia

“Novak ar fi putut părăsi Australia până acum, dar dacă ar fi făcut-o, ar fi recunoscut că este vinovat, ceea ce nu este adevărat, şi învins, ceea ce nu este o opţiune. Ce ne-a rămas este să aşteptăm decizia instanţei.

Nu ştiu ce va face dacă decizia nu va fi în favoarea sa, nici el nu ştie. Este plin de emoţii şi tenisul şi Grand Slamul sunt acum ultimele lucruri la care se gândeşte. Vrea doar să se facă dreptate şi să iasă la iveală adevărul”, a spus Djordje Djokovic.

El a reiterat faptul că toate documentele de intrare în Australia pentru Novak s-au făcut prin intermediul Tennis Australia, după ce sportivului i s-a acordat permisiunea de a concura printr-un proces al Tennis Australia/guvernului regional care i-a acordat o scutire medicală de la vaccinare.

“El nu a completat niciun formular, totul s-a făcut prin federaţia australiană de tenis. A cooperat cu guvernul federal şi federaţia de tenis nu poate emite un certificat, a fost emis de guvernul regional.

Însă guvernul federal a oprit certificatul, ceea ce înseamnă că am ajuns într-o situaţie politică serioasă. Novak nu vrea să se retragă, el vrea să se facă dreptate pentru el şi pentru toţi ceilalţi”, a explicat Djordje Djokovic.

Tennis Australia a anunţat că sportivii nu au fost induşi în eroare în mod intenţionat, informaţie cu privire la exceptarea de la vaccinare fiind luată dintr-un ghid de pe un site recomandat de ministrul Sănătăţii.

Un purtător de cuvânt al Poliţiei de Frontieră a declarat că atunci când lui Djokovic sau altei persoane i se anulează viza, acest lucru nu înseamnă neapărat că persoana respectivă va avea interdicţie pe trei ani de intrare în ţară.

Se poate renunţa la interdicţie în anumite circumstanţe, fiecare caz fiind analizat şi în funcţie de situaţie luându-se decizia cu privire la interdicţie, conform News.ro.

Citește și:

Desfășurarea evenimentelor pe scurt

  • Djokovic și echipa sa aterizează la Melbourne la ora locală 23:15.
  • Inițial, aceștia nu au voie să părăsească avionul cu care au venit.
  • Ministrul Sportului din Australia a anunțat că Djokovic nu are dreptul să intre în țară.
  • Djokovic s-a aflat în custodia poliţiei de frontieră australiene timp de 8 ore, iar el a avut acces la telefonul mobil după 3 ore. Srdjan, tatăl sportivului, a afirmat că fiul său este ţinut captiv (Nole a fost izolat într-o cameră și a fost păzit de doi polițiști).
  • În acest caz s-au implicat şi Ambasada Serbiei, dar şi ambasadorul australian din Serbia. De asemenea, președintele Serbiei a acuzat Australia de "rele tratamente" față de Novak Djokovic și a cerut ca acesta să fie primit în țară de urgență.
  • După mai bine de 8 ore de audieri, Novak Djokovic nu a reușit să prezinte suficiente dovezi pentru scutirea lui de la vaccin și a fost rugat să părăsească Australia.
  • Novak Djokovic a făcut apel la decizia de expulzare, iar un judecător a analizat cazul joi.
  • Judecătorul însărcinat cu cazul sârbului a amânat decizia până luni dimineața, neavând toate documentele necesare. Nole va rămâne în Australia până la verdict.