​Karen Andrews, ministrul de Interne al Australiei, a anunţat, vineri, că sunt anchetate vizele mai multor sportivi străini, în contextul problemelor pe care le are în această perioadă Novak Djokovic (căruia i-a fost interzisă joi intrarea în țară pentru a-și apăra titlul la Australian Open), relatează BBC şi The Guardian.

Novak DjokovicFoto: Marco BERTORELLO / AFP / Profimedia

"Avem informaţii care indică faptul că există unele persoane aici acum care nu au întrunit condiţiile de intrare în ţară şi trebuie să anchetăm asta" - Karen Andrews pentru Nine Network.

Ministrul nu a precizat câţi sportivi sunt anchetaţi şi a menţionat că orice persoană care pătrunde în Australia trebuie să prezinte dovada vaccinării sau dovada că există motive medicale pentru nevaccinare.

"Ştiu că există multe discuţii despre viză. Viza, din câte înţeleg, nu reprezintă problema, este vorba aici de cerinţele pentru intrare. Poliţia de frontieră a spus clar că Djokovic nu a putut întruni condiţia de a prezenta dovada necesară pentru a pătrunde în Australia".

De asemenea, Karen Andrews a afirmat că sportivul este liber să părăsească ţara oricând doreşte: "Djokovic nu este ţinut captiv în Australia. El este liber să plece oricând doreşte".

Liderul mondial a sosit la Melbourne cu un zbor Emirates de la Dubai, miercuri, la scurt timp după ora 23:00 (ora locală). El a fost ţinut în aeroport peste opt ore. După ce ce i-a fost anulată viza, sârbul a fost transferat la un hotel de carantină din Melbourne, până când va putea părăsi ţara. El a făcut apel şi acesta va fi judecat luni, scrie News.ro.

Novak Djokovic, apărat de Ministerul de Externe al ţării sale şi de Nick Kyrgios

În Serbia, tatăl sportivului a organizat un protest, iar ambasadorul Australiei la Belgrad, Daniel Emery, a fost convocat la Ministerul de Externe, lui cerându-i-se să îl ajute pe Djokovic. Ministerul este de părere că Australia a acţionat cu rea voinţă în cazul liderului ATP.

"Publicul sârb are puternica impresie că Djokovic este o victimă a unui joc politic împotriva voinţei sale şi că a fost ademenit să meargă în Australia pentru a munci cu scopul de a fi umilit. Novak Djokovic nu este un criminal, un terorist sau un migrant ilegal, însă el a fost tratat astfel de autorităţile australiene" - Daniel Emery.

Australianul Nick Kyrgios, care nu s-a sfiit de-a lungul timpului să îi critice pe Novak Djokovic, consideră că sârbul nu a fost tratat corect.

"Categoric eu cred în a acţiona, m-am vaccinat pentru alţii şi pentru sănătatea mamei mele, dar felul în care gestionăm situaţia lui Novak este rău, foarte rău. Este unul dintre marii noştri campioni, însă până la urmă el este om. Procedaţi mai bine" - Nick Kyrgios pe Twitter.

Citește și: Novak Djokovic și scandalul interdicției de a intra în Australia - Povestea unui incident major: De la refuzul vaccinării împotriva Covid-19 și până la petrecerea de pomină de la Adria Tour - De unde am plecat și unde am ajuns

Desfășurarea evenimentelor pe scurt

  • Djokovic și echipa sa aterizează la Melbourne la ora locală 23:15.
  • Inițial, aceștia nu au voie să părăsească avionul cu care au venit.
  • Ministrul Sportului din Australia a anunțat că Djokovic nu are dreptul să intre în țară.
  • Djokovic s-a aflat în custodia poliţiei de frontieră australiene timp de 8 ore, iar el a avut acces la telefonul mobil după 3 ore. Srdjan, tatăl sportivului, a afirmat că fiul său este ţinut captiv (Nole a fost izolat într-o cameră și a fost păzit de doi polițiști).
  • În acest caz s-au implicat şi Ambasada Serbiei, dar şi ambasadorul australian din Serbia. De asemenea, președintele Serbiei a acuzat Australia de "rele tratamente" față de Novak Djokovic și a cerut ca acesta să fie primit în țară de urgență.
  • După mai bine de 8 ore de audieri, Novak Djokovic nu a reușit să prezinte suficiente dovezi pentru scutirea lui de la vaccin și a fost rugat să părăsească Australia.
  • Novak Djokovic a făcut apel la decizia de expulzare, iar un judecător a analizat cazul joi.
  • Judecătorul însărcinat cu cazul sârbului a amânat decizia până luni dimineața, neavând toate documentele necesare. Nole va rămâne în Australia până la verdict.