Simona Halep (a doua favorită a competiției) a făcut pasul spre semifinalele de la "WTA Melbourne Summer Set 1" după o victorie epuizantă contra jucătoarei Viktorija Golubic (43 WTA). Sportiva noastră a avut 1-0 la seturi și a servit pentru meci la 5-4, dar și-a pierdut luciditatea, a intrat într-o zonă gri a reproșurilor de tot felul și a fost nevoie de un decisiv de mare luptă pentru a obține calificarea (6-2, 5-7, 6-4, după două ore și 35 de minute).

Simona HalepFoto: corleve / Alamy / Alamy / Profimedia

De știut:

  • În semifinale, Simona Halep va da peste chinezoaica Qinwen Zheng (19 ani - 126 WTA). Asiatica a trecut de Ana Konjuh (67 WTA), scor 7-6(1), 7-6(6).
  • Pentru parcursul de până acum, Simona va primi un cec în valoare de 10.100 de dolari şi 110 puncte în clasamentul WTA de simplu.

Ultimul punct al partidei:

Set I: Dominare totală a Simonei

Partida de pe Rod Laver Arena a început cu un schimb de breakuri. Simona s-a impus contra serviciului, dar a urmat un game în care a comis trei duble greșeli la rând (!), iar egalitatea a fost restabilită (1-1).

Au urmat alte două gameuri câștigate de la retur (2-2), iar de la acest punct Simona și-a intrat în ritm. A avut în backhand lovitura de paradă, a preluat inițiativa de pe baseline, iar serviciul și-a revenit pas cu pas.

Halep a atacat cu precădere pe reverul cu o mână al adversarei (un lucru atât de rar în circuitul mondial), iar gameurile s-au în dreptul sportivei noastre (patru consecutive).

După 26 de minute, Simona s-a impus clar, scor 6-2. De menționat: elvețianca nu a reușit să câștige vreun game de serviciu în setul de debut.

Set II: Șansa ratată de a evita emoțiile din decisiv

Simona a continuat să fie agresivă de la retur: a lovit mingea din urcare și a destul de bine serviciul adversarei. A avut răspuns sliceurilor venite din terenul advers și a început setul cu un break.

Marea dificultate a zilei pentru Halep a constituit-o serviciul: prea multe duble greșeli (ușoare probleme de coordonare). Sportiva noastră a fost nevoită să salveze două mingi de break înainte de a se desprinde la 2-0.

Dominată destul de serios de pe linia de fund, Viktorija a început să facă pasul spre fileu, dar nici din această poziție nu a avut mai mult succes.

Surprinsă de câteva ori în "no man's land", elvețianca a apelat la voleul drive pentru a salva un game foarte important (la 3-1, Golubic a anulat o minge de dublu break).

Reverul a ajutat-o din plin pe Halep atât să deschidă foarte bine terenul, cât și să fie greu de depășit din defensivă.

Partea a doua a setului a adus însă o schimbare în planul partidei: Viktorija a lovit mai aspru, a preluat inițiativa, a profitat și de un pasaj de meci în care nivelul Simonei nu a mai fost atât de ridicat, iar elvețianca a reușit să anuleze avantajul breakului (a egalat la 4).

Trezită din letargie de scorul de pe tabelă, Simona s-a impus din nou de la retur și a ajuns în situația de a servi pentru a închide partida (5-4).

A urmat însă un game rău jucat de Halep: neinspirată de la serviciu, rigidă de pe baseline, iar egalitatea a fost restabilită (5-5).

Perioadă nefastă a continuat: mingi aruncate în aut, multă precipitare, grabă excesivă. Rezultatul, unul pe măsură: Golubic a câștigat setul cu 7-5.

Set III: Monologul reproșurilor

Din păcate, Simona a risipit de la serviciu tot ce a adunat cu ajutorul returului. Au fost patru breakuri la rând (2-2), cu Halep conducând de fiecare dată.

A fost un decisiv în care Halep a fost mai vocală decât în multe dintre meciurile recente: s-a certat, și-a reproșat multe și a arătat multă nervozitate (a fost și avertizată de Marija Cicak după ce a dat cu racheta de pământ).

Nici Viktorija nu a rămas mai prejos, elvețianca intrând și ea cu succes în drama monologurilor.

Halep a salvat patru mingi de break la 4-3 pentru adversară, a supraviețuit unui game infernal și a egalat nesperat situația pe tabelă.

Pe un final electrizant de meci, Simona a greșit mai puțin decât adversara, a avut nervii un pic mai tari și a bifat o victorie de mare luptă: 6-2, 5-7, 6-4, după două ore și 35 de minute.

De știut:

  • Halep și Golubic s-au mai întâlnit o singură dată în afară de meciul de la Melbourne: în 2018, în Fed Cup, iar câștig de cauză a avut sportiva noastră: 6-3, 1-6, 6-1 (s-a jucat la Cluj-Napoca, pe zgură, în condiții indoor).
  • Viktorija Golubic (Elveția) - 29 de ani, locul 43 WTA, 1.69 metri. A câștigat din tenis $2,530,832 și ocupă în prezent cea mai bună poziție din carieră. A cucerit un titlu WTA: în 2016, la Gstaad.