Situaţia în care a fost pus tenismenul Novak Djokovic la sosirea în Australia este în mare măsură rezultatul lipsei de viziune şi de coordonare a autorităţilor federale, notează cotdianul australian The Age, într-un editorial semnat de Abdul Rizvi, fost secretar adjunct al Departamentului de Imigrare.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Ministrul Sănătăţii, Greg Hunt, a confirmat că viza starului Novak Djokovic a fost anulată şi că acum este plasat în detenţie pentru imigranţi, în timp ce contestă decizia de anulare a vizei în instanţe. Dar nu ar fi trebuit niciodată să ajungă la această situaţie ce pare o farsă. Ceea ce s-a întâmplat este nedrept atât pentru australieni, care au făcut tot posibilul să se vaccineze, cât şi pentru Djokovic, care ar putea argumenta că a făcut tot ce i-au cerut autorităţile australiene, dar acum se află în detenţie pentru imigranţi.

În timp ce Tennis Australia şi guvernul statului Victoria i-au acordat lui Djokovic o scutire pentru a juca la Australian Open, aparent pe baza unei decizii a două grupuri independente de experţi medicali, care au aplicat regulile de scutire elaborate de Grupul Consultativ Tehnic Australian pentru Imunizare (ATAGI), asta nu determină dreptul de a intra în Australia.

Această putere revine exclusiv Departamentului pentru Afaceri Interne şi Forţei australiene de Frontieră. Având în vedere caracterul de profil înalt al cazului, este surprinzător că aceste două organisme nu au acţionat mai devreme.

Djokovic şi-a exprimat foarte clar părerile despre vaccin. Departamentul Afacerilor Interne ar fi trebuit să-i pună lui Djokovic întrebări despre statutul său privind vaccinarea şi despre orice scutiri pe care le-ar fi cerut, atunci când a solicitat iniţial o viză. Dacă a refuzat să răspundă satisfăcător la aceste întrebări, cererea de viză ar fi trebuit să-i fie refuzată.

Criteriul de interes public 4007 al Legii privind migraţia prevede că un solicitant de viză trebuie să

După ce i s-a acordat o viză, Djokovic avea tot dreptul să creadă că i se va permite să intre în Australia. Într-adevăr, avea un drept legal. Ar fi folosit acea viză pentru a se îmbarca într-un avion spre Australia.

În toate aeroporturile importante de peste mări cu zboruri directe către Australia, există ofiţeri ai Australian Border Force care ajută personalul companiei aeriene să decidă cine se poate îmbarca într-un avion către Australia. De ce oficialul relevant al Forţei de Frontieră nu a sfătuit personalul companiei aeriene să-l împiedice pe Djokovic să se îmbarce, având în vedere incertitudinile privind statutul său de vaccinare şi eligibilitatea lui pentru o scutire?

Ofiţerii superiori ai Forţelor de Frontieră din Australia nu l-au sfătuit pe oficialul inferior de pe aeroportul de peste mări unde Djokovic s-a urcat într-un avion către Australia că ar trebui să-i pună întrebări suplimentare tenismenului înainte de a i se permite să se îmbarce? Se pare că Border Force a adormit din nou la volan.

Dar, după ce l-a lăsat pe Djokovic să se îmbarce într-un avion către Australia, se pare că Border Force a folosit articolul s116 din Legea privind migraţia pentru a anula viza lui. Această secţiune a Legii privind migraţia le oferă ofiţerilor forţelor de frontieră o gamă largă de circumstanţe în care o viză poate fi anulată, presupunând că titularului vizei i se acordă corectitudine procedurală corespunzătoare.

Cel mai probabil motiv pentru anularea vizei lui Djokovic este că . Dacă acesta este cazul, Djokovic ar putea argumenta în mod rezonabil că, din moment ce nu s-a schimbat nimic de când i s-a acordat o viză şi i s-a permis să se îmbarce într-un avion spre Australia, de ce este acum un risc pentru sănătatea publică?

The Herald notează că Border Force spune că jucătorul nu a furnizat documentaţia necesară pentru a îndeplini cerinţele de intrare în Australia la sosire, dar buna practică este ca toate cerinţele să fie abordate în momentul acordării vizei. Acest lucru reduce riscul ca oamenii să aibă probleme la sosire. Dacă cerinţele ar fi abordate doar la intrare, am risca ca mii de oameni să fie întorşi la graniţă. Întrebarea dacă viza lui Djokovic a fost anulată legal va fi de competenţa instanţelor. Border Force şi Djokovic vor trebui să răspundă la câteva întrebări dificile. Dar nu s-ar fi ajuns niciodată la asta dacă Afacerile Interne şi Forţa de Frontieră ar fi fost pe minge", a scris Rizvi, citat de News.ro.

Decizia în cazul lui Novak Djokovic, amânată până în noaptea de duminică spre luni

Anthony Kelly, judecătorul care analizează cazul lui Novak Djokovic, acesta fiind oprit de la intrarea în Australia, a anunțat că amână verdictul până în noaptea de duminică spre luni, neavând documentele la îndemână.

Jucătorul Novak Djokovic, numărul unu mondial în tenis, a contestat în justiție decizia autorităților australiene de a-i anula viza și de a-l expulza din țară, au anunțat joi oficiali ai tribunalului.

Judecătorul a decis că, nevând documentele necesare pentru analizarea cazului, va amâna până luni luarea unei decizii privind apelul, conform Reuters.

În aceste condiții, Novak Djokovic a decis să rămână în Australia până la aflarea verdictului.

Desfășurarea evenimentelor pe scurt

  • Djokovic și echipa sa aterizează miercuri la Melbourne, la ora locală 23:15.

  • Inițial, aceștia nu au voie să părăsească avionul cu care au venit.

  • Ministrul Sportului din Australia a anunțat că Djokovic nu are dreptul să intre în țară.

  • Djokovic s-a aflat în custodia poliţiei de frontieră australiene timp de 8 ore, iar el a avut acces la telefonul mobil după 3 ore. Srdjan, tatăl sportivului, a afirmat că fiul său este ţinut captiv (Nole a fost izolat într-o cameră și a fost păzit de doi polițiști).

  • În acest caz s-au implicat şi Ambasada Serbiei, dar şi ambasadorul australian din Serbia. De asemenea, președintele Serbiei a acuzat Australia de "rele tratamente" față de Novak Djokovic și a cerut ca acesta să fie primit în țară de urgență.

  • După mai bine de 8 ore de audieri, Novak Djokovic nu a reușit să prezinte suficiente dovezi pentru scutirea lui de la vaccin și a fost rugat să părăsească Australia.

  • Novak Djokovic a făcut apel la decizia de expulzare, iar un judecător analizează cazul joi.
  • Judecătorul însărcinat cu cazul sârbului a amânat decizia până luni dimineața, neavând toate documentele necesare. Nole va rămâne în Australia până la verdict.

Citește și:

FOTO VIDEO Proteste pro Novak Djokovic în Australia - Sârbul, prima apariție la hotelul unde este ținut

Rafael Nadal, tranșant în privința situației lui Novak Djokovic: "A luat singur decizia"

Decizia în cazul lui Novak Djokovic, amânată până în noaptea de duminică spre luni - Ce va face liderul mondial

Telenovela vizei australiene a lui Djokovic: Acesta este ținut într-un hotel de carantină în timp ce îi este analizată contestația / Judecător: ”Aici nu coada dă din câine”

Președintele Serbiei acuză Australia de ”rele tratamente” față de Djokovic / Tătăl tenismenului: Vom ieși în stradă

Djokovic, blocat pe aeroportul din Melbourne - Sârbul este izolat și nu are voie să își folosească telefonul

Furie populară în Australia, unde numărul de cazuri a atins un nou nivel record, iar la centrele de testare sunt cozi enorme / Excepția Djokovic a inflamat și mai mult spiritele: ”Luați de proști”