Rafael Nadal a vorbit despre situația lui Novak Djokovic, cel care este pe punctul de a fi expulzat din Australia, nefiind vaccinat și fiindu-i respinsă viza pe acest motiv.

Rafael NadalFoto: William WEST / AFP / Profimedia

"Lumea a suferit destul. Vaccinează-te. Dacă voia, juca în Australia fără probleme. A ales singur. Fiecare e liber să ia propriile decizii, dar trebuie să fie și consecințe, nu?

Din punctul meu de vedere, tot ce pot spune este că trebuie să învățăm de la cei care chiar știu medicină. Dacă ei spun să ne vaccinăm, ar trebui să-i ascultăm pentru că știu ce vorbesc", a declarat Rafael Nadal, referitor la situația lui Novak Djokovic.

Rafa Nadal a trecut joi dimineață de lituanianul Ricardas Berankis (104 ATP), în optimile turneului Melbourne Summer Set. A fost 6-2, 7-5 pentru iberic, într-o oră și 32 de minute de joc.

Jucătorul Novak Djokovic, numărul unu mondial în tenis, a contestat în justiție decizia autorităților australiene de a-i anula viza și de a-l expulza din țară, au anunțat joi oficiali ai tribunalului, citați de AFP.

Un judecător din Melbourne, Anthony Kelly, analizează cazul sârbului, care a fost oprit de autoritățile de imigrație din Melbourne la sosirea în Australia, miercuri seară.

Audierea de la tribunalul federal din Australia a fost amânată de la ora 16.00 la ora 18.00 (09.00 ora României), după ce judecătorul Anthony Kelly a spus că nu a primit documentele de la avocații lui Djokovic.

Amintim că lui Djokovic, care venise pentru a participa la Australian Open, i s-a spus miercuri că nu îndeplinește cerințele de vaccinare COVID-19.

La scurt timp după această decizie, el a fost dus la Park Hotel, o unitate de carantină din Melbourne, după ce fusese ținut la aeroportul din oraș peste noapte și i s-a spus că va fi expulzat din țară în cursul zilei de joi, a declarat pentru Reuters o sursă apropiată turneului.

Park Hotel a găzduit deținuți guvernamentali începând din decembrie 2020, mulți dintre ei reținuți de ani de zile în timp ce solicitau vize pentru a rămâne în Australia. Peste 20 dintre ei se află încă acolo.

Greg Hunt, ministrul australian al Sănătăţii, a explicat că sârbul nu a putut prezenta dovezile necesare pentru a putea intra în Australia şi va fi trimis înapoi.

Desfășurarea evenimentelor pe scurt

  • Djokovic și echipa sa aterizează la Melbourne la ora locală 23:15.
  • Inițial, aceștia nu au voie să părăsească avionul cu care au venit.
  • Ministrul Sportului din Australia a anunțat că Djokovic nu are dreptul să intre în țară.
  • Djokovic s-a aflat în custodia poliţiei de frontieră australiene timp de 8 ore, iar el a avut acces la telefonul mobil după 3 ore. Srdjan, tatăl sportivului, a afirmat că fiul său este ţinut captiv (Nole a fost izolat într-o cameră și a fost păzit de doi polițiști).
  • În acest caz s-au implicat şi Ambasada Serbiei, dar şi ambasadorul australian din Serbia. De asemenea, președintele Serbiei a acuzat Australia de "rele tratamente" față de Novak Djokovic și a cerut ca acesta să fie primit în țară de urgență.
  • După mai bine de 8 ore de audieri, Novak Djokovic nu a reușit să prezinte suficiente dovezi pentru scutirea lui de la vaccin și a fost rugat să părăsească Australia.
  • Novak Djokovic a făcut apel la decizia de expulzare, iar un judecător analizează cazul joi.

Citește și: