​Novak Djokovic a doborât multe recorduri în 2021, anul sârbului fiind unul fantastic (titluri la Australian Open, Roland Garros și Wimbledon). Cu toate acestea, liderul mondial nu a reușit nici măcar să se apropie de cel care conduce în ceea ce privește procentajul victoriilor dintr-un sezon ATP.

Federer, Djokovic si Nadal - BIG 3 ATPFoto: Colaj foto

Nole a încheiat 2021 cu 55 de victorii și 7 înfrângeri.

Surprinzător sau nu, într-o epocă a tenisului care este dominată categori de BIG 3 (Federer, Nadal și Djokovic), jucătorul cu cel mai bun procentaj al victoriilor într-un sezon este John McEnroe.

Americanul a fost învins de doar trei ori în 1984, acesta fiind un record din Era Open a tenisului.

McEnroe a bifat în acel an 33 de victorii consecutive, cucerind printre altele titlurile la Wimbledon și US Open (a jucat și finala de la Roland Garros).

Roger Federer apare în ierarhie în două rânduri: 2005 și 2006, în timp ce Novak Djokovic cu sezonul 2015.

1 John McEnroe 1984 / 82 de victorii și 3 înfrângeri (96.5%)

John McEnroe este singurul jucător din istoria Tenisului (Era Open) care încheie un sezon cu doar trei înfrângeri.

De-a lungul unui 1984 fabulos, John a avut o serie de 33 de victorii consecutive.

McEnroe a fost pentru prima dată învins în acel sezon pe finalul lunii mai, atunci când Ivan Lendl l-a bătut în finala de la Roland Garros. A fost o înfrângere dureroasă pentru american, el conducând cu 2-0 la seturi.

Au urmat titlurile de Grand Slam de la Wimbledon (al treilea de la Londra) și US Open (al patrulea din carieră).

De asemenea, finalul de an i-a adus titlul de la Turneul Campionilor (New York).

2 Jimmy Connors 1974 / 94 victorii și 4 înfrângeri (95.9%)

Americanul a început sezonul 1974 fără să aibă vreun titlu de Grand Slam trecut în CV. Acest lucru avea însă să se schimbe de-a lungul unui an fantastic pentru Jimmy.

Connors a triumfat la Australian Open, iar apoi ajuns la șapte titluri din opt turnee, acumulând 34 de victorii și o singură înfrângere.

După ce a fost învins la Washington, americanul a plecat acasă cu trofeul de la Wimbledon (6-1, 6-1, 6-4 în marea finală cu Ken Rosewall).

Jimmy avea să ajungă pe primul loc în lume, acolo unde a stat pentru 160 de săptămâni consecutive (în total a avut 268 de săptămâni pe cea mai înaltă poziție a ierarhiei ATP).

La Flushing Meadows, Jimmy Connors avea să-și treacă în palmares cel de-al treilea Grand Slam din 1974: 6-1, 6-0, 6-1 cu același Ken Rosewall.

Americanul a mai cucerit titlurile la Los Angeles, Londra și Johannesburg, încheind anul cu 94 de victorii și doar patru înfrângeri.

3 Roger Federer 2006 & 2005 / 92-5 (94.8%) & 81-4 (95.3%)

Considerat de mulți cel mai mare jucător din toate timpurile, Roger Federer a avut cele mai bune sezoane ale carierei în 2005 și 2006 (cu un avantaj pentru 2005).

Între iunie 2004 și august 2008, marele campion elvețian a bifat 237 de săptămâni consecutive pe prima poziție mondială (un record).

În 2005 a reușit să câștige titlurile de la Wimbledon (al treilea consecutiv) și US Open (al doilea la rând). A pierdut doar patru meciuri în întreg sezonul: două la Grand Slam, unul la Masters și unul la Turneul Campionilor.

Sezonul următor (2006), campionul din Basel a reușit trei titluri majore: Australian Open, Wimbledon și US Open. Cu toate acestea, procentajul victoriilor a fost totuși inferior lui 2005.

În 2006, Roger Federer a fost învins de doar doi jucători: Rafael Nadal (de patru ori) și Andy Murray (o dată).

4 Bjorn Borg 1979 / 84 de victorii și 6 înfrângeri (93.3%)

Anul 1979 a fost unul excelent pentru Bjorn Borg. A început sezonul de pe locul doi mondial (în urma lui Jimmy Connors), dar avea să impresioneze în acel an.

Suedezul în vârstă de 22 de ani s-a impus la Rotterdam, Monte Carlo și Las Vegas.

Apoi a urmat al patrulea titlul de la Roland Garros (al patrulea succes în ultimii șase ani) și un nou trofeu la Wimbledon (al patrulea consecutiv de pe iarba londoneză).

L-a învins pe Connors în semifinalele de la All England Club în trei seturi, iar după triumful de la Londra a urcat pe primul loc în lume.

S-a impus în 14 meciuri consecutive de-a lungul turneelor de la Bastad, Toronto și US Open (a fost învins la Flushing Meadows în sferturi).

Într-un sezon incredibil pentru Borg, doar John McEnroe l-a învins de mai multe ori pe suedez: New Orleans, Dallas și Turneul Campionilor.

5 Novak Djokovic 2015 / 82 victorii și 6 înfrângeri (93.2%)

Anul 2015 a fost unul dintre cele mai bune din cariera unui sportiv excepțional. Nole a ajuns până la 41 de victorii consecutive în respectivul sezon, cucerind șapte titluri ATP consecutive.

Roger Federer a fost cel care a reușit să-l învingă de cele mai multe ori pe sârb: de trei ori. A mai pierdut (câte o dată) cu Wawrinka, Murray și Karlovic.

Djokovic a cucerit în total 11 titluri, dintre acestea șase fiind de categorie Masters, iar trei Grand Slamuri (Australian Open, Wimbledon, US Open).