​Jucătoarea rusă Natalia Vikhlyantseva nu poate participa la Australian Open, primul Grand Slam al anului, deoarece a fost vaccinată cu serul Sputnik V, care nu este recunoscut de autorităţile din statul de la Antipozi.

Teren de la Australian OpenFoto: australianopen.com

Vikhlyantseva,locul 194 WTA, dar fostă numărul 54 mondial (octombrie 2017), ar fi urmat să evolueze în calificări.

"Din păcate, nu voi participa la evenimentul AO de anul acesta. Sunt foarte mulţumită de nivelul tenisului pe care l-am arătat la ultimele turnee şi îmi doresc să joc, dar Sputnik nu este încă un ser verificat. Mult succes tuturor participanţilor şi organizatorilor AO, care au făcut mereu turnee uimitoare!", a scris jucătoarea în vârstă de 24 de ani, pe Twitter.

În Australia sunt recunoscute doar vaccinurile Pfizer, Astra Zeneca, Moderna şi Johnson&Johnson. Pentru călătorii în această ţară, sunt acceptate şi persoane vaccinate cu Sinovac, AstraZeneca-India, Sinopharm China şi Bharat Biotech.

La primul Grand Slam din 2022, programat între 17 şi 30 ianuarie, pot participa numai jucători vaccinaţi cu schemă completă. Cei care nu sunt vaccinaţi sau nu sunt vaccinaţi cu schemă completă vor putea evolua la Australian Open cu un certificat de excepţie medicală.

Printre motivele excepţiilor medicale se numără un "eveniment advers grav atribuit unei prime doze de vaccin aprobat". Un eveniment este considerat grav dacă a dus la spitalizare sau a dus la o invaliditate/incapacitate semnificativă.

La categoria "scutiţi" de vaccinare intră şi cei care au fost infectaţi cu virsul Sars-CoV-2 după 31 iulie 2021. Scutirea medicală trebuia solicitată până la 10 decembrie, cel târziu, informează News.ro.