ATP, organizaţia care administrează circuitul profesionist masculin de tenis, cere acces direct la jucătoarea Shuai Peng şi consideră că cel mai bun mod de a influenţa situaţia sa în China este de a favoriza prezenţa la faţa locului, informează AFP.

Shuai PengFoto: CHINE NOUVELLE / Sipa Press / Profimedia

"Reînnoim apelul nostru urgent pentru deschiderea unei linii directe de comunicare între jucătoare şi WTA, pentru a stabili o imagine mai clară a situaţiei sale", a precizat preşedintele ATP, Andrea Gaudenzi, într-un text care nu citează nici măcar o dată China.

Şi, spre deosebire de Asociaţia jucătoarelor profesioniste de tenis (WTA), care refuză să se întoarcă să joace în China sau Hong Kong până la soluţionarea cazului Shuai Peng, Gaudenzi consideră că "o prezenţă în întreaga lume oferă şanse mai mari de a obţine rezultate".

"Situaţia cu privire la Shuai Peng continuă să genereze îngrijorare în interiorul şi în afara sportului nostru. Răspunsul la aceste preocupări a fost până acum insuficient. Continuăm să discutăm cu membrii noştri şi să urmărim evoluţiile în acest caz", a adăugat conducătorul ATP.

Steve Simon, președintele WTA, a luat decizia de a suspenda toate turneele din China din cauza anchetei în curs de desfășurare în cazul sportivei Shuai Peng.

Jucătoarea de tenis a apărut în diferite imagini, dar forul feminin de tenis nu are nicio certitudine în ceea ce privește libertatea de exprimare a acesteia.

Beijingul a replicat prompt, joi, acuzând forul care organizează circuitul feminin de tenis că "politizează sportul".

"Ne opunem cu fermitate actelor de politizare a sportului", a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze, Wang Wenbin.

Numeroase vedete ale tenisului mondial, de la Chris Evert la Novak Djokovic, precum şi multe ţări occidentale, ca Franţa şi Statele Unite, dar şi Uniunea Europeană şi ONU, au cerut Chinei să facă lumină în legătură cu soarta jucătoarei chineze, transmite Agerpres.

Peng a reapărut pe 21 noiembrie, într-un restaurant din Beijing, iar apoi la un turneu organizat în capitala Chinei, potrivit mai multor videoclipuri publicate de presa oficială. Ea a dialogat apoi cu preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, într-o videoconferinţă.

Potrivit CIO, Peng a explicat că este ''sănătoasă şi în siguranţă'' la locuinţa sa din Beijing, dar că şi-ar dori ca viaţa sa privată să-i fie respectată.

Ce s-a întâmplat cu Shuai Peng​

Shuai Peng, în vârstă de 35 de ani, l-a acuzat pe reţelele de socializare pe fostul vicepremier Zhang Gaoli - care din 2013 până în 2018 a fost unul dintre cei mai puternici şapte politicieni ai Chinei - că a forţat-o să facă sex în urmă cu trei ani, înainte de a o face amanta lui.

Această acuzaţie a fost postată pe 2 noiembrie pe contul oficial Weibo, echivalent chinezesc al Twitter, al jucătoarei. De la acel moment, au fost zile bune în care nu s-a mai știut nimic despre sportivă.

Site-urile și platformele social media din China au fost curățate de toate menționările numelui lui Peng și subiectele legate de acuzația făcută de aceasta.

Reacția lui Novak Djokovic după ce WTA a suspendat turneele din China după cazul Shuai Peng