Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a anunțat, joi, noutăți în cazul lui Shuai Peng, jucătoarea chineză de tenis despre care nu se știu prea multe în ultima perioadă.

HotNews.roFoto: Hotnews

CIO a precizat că a comunicat din nou cu sportiva, tot prin intermediul unui apel video.

"Împărtăşim aceeaşi îngrijorare ca multe alte persoane şi organizaţii cu privire la bunăstarea şi siguranţa lui Peng Shuai. Acesta este motivul pentru care, chiar ieri, o echipă CIO a efectuat un alt apel video cu ea.

I-am oferit un sprijin larg, vom păstra legătura cu ea în mod regulat şi am convenit deja asupra unei întâlniri personale în ianuarie. Există diferite moduri de a-i obţinea starea de bine şi siguranţa.

Am recurs la o abordare foarte umană şi centrată pe persoană a situaţiei ei. Deoarece ea este de trei ori participantă la JO, CIO abordează aceste preocupări direct cu organizaţiile sportive chineze.

Folosim , care, date fiind circumstanţele şi pe baza experienţei guvernelor şi altor organizaţii, este indicată a fi cea mai promiţătoare modalitate de a proceda eficient în astfel de chestiuni umanitare.

Eforturile CIO au dus la o videoconferinţă de jumătate de oră cu Peng Shuai la 21 noiembrie, în timpul căreia ea şi-a explicat situaţia şi a părut bine şi în siguranţă, având în vedere situaţia dificilă în care se află. Acest lucru a fost reconfirmat în apelul de ieri.

Abordarea noastră umană şi centrată pe persoană înseamnă că suntem preocupaţi în continuare de situaţia ei personală şi continuăm să o susţinem", a precizat CIO, conform News.ro.

Steve Simon, președintele WTA, a luat decizia de a suspenda toate turneele din China din cauza anchetei în curs de desfășurare în cazul sportivei Shuai Peng.

Jucătoarea de tenis a apărut în diferite imagini, dar forul feminin de tenis nu are nicio certitudine în ceea ce privește libertatea de exprimare a acesteia.

Beijingul a replicat prompt, joi, acuzând forul care organizează circuitul feminin de tenis că "politizează sportul".

"Ne opunem cu fermitate actelor de politizare a sportului", a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze, Wang Wenbin.

Ce s-a întâmplat cu Shuai Peng​

Shuai Peng, în vârstă de 35 de ani, l-a acuzat pe reţelele de socializare pe fostul vicepremier Zhang Gaoli - care din 2013 până în 2018 a fost unul dintre cei mai puternici şapte politicieni ai Chinei - că a forţat-o să facă sex în urmă cu trei ani, înainte de a o face amanta lui.

Această acuzaţie a fost postată pe 2 noiembrie pe contul oficial Weibo, echivalent chinezesc al Twitter, al jucătoarei. De la acel moment, au fost zile bune în care nu s-a mai știut nimic despre sportivă.

Site-urile și platformele social media din China au fost curățate de toate menționările numelui lui Peng și subiectele legate de acuzația făcută de aceasta.

Reacția lui Novak Djokovic după ce WTA a suspendat turneele din China după cazul Shuai Peng