Steve Simon, președintele WTA, a luat decizia de a suspenda toate turneele din China din cauza anchetei în curs de desfășurare în cazul sportivei Shuai Peng. Jucătoarea de tenis a apărut în diferite imagini, dar forul feminin de tenis nu are nicio certitudine în ceea ce privește libertatea de exprimare a acesteia.

Shuai PengFoto: MONIKA GRAFF / UPI / Profimedia

Turneele de tenis din China au fost suspendate

"Când Shuai Peng a postat o acuzație de agresiune sexuală împotriva unui înalt oficial guvernamental chinez pe 2 noiembrie 2021, Asociația Feminină de Tenis a recunoscut că mesajul acesteia trebuia ascultat și luat în serios. Jucătoarele din WTA, ca să nu mai vorbim de femeile din întreaga lume, merită acest lucru.

Din acel moment, Shuai Peng a demonstrat importanța de a vorbi, în special atunci când este vorba de agresiune sexuală și mai ales atunci când sunt implicate persoane puternice. După cum a spus Peng în postarea sa: "Chiar dacă sunt ca un ou care se lovește de o piatră sau dacă sunt ca o molie atrasă de flacără, invitând la autodistrugere, voi spune adevărul despre tine". Ea știa pericolele cu care se va confrunta, dar a făcut public acest lucru oricum. Îi admir puterea și curajul.

De atunci, mesajul lui Peng a fost eliminat de pe internet, iar discuțiile despre această problemă gravă au fost cenzurate în China. Oficialilor chinezi li s-a oferit ocazia de a înceta această cenzură, de a dovedi în mod verificabil că Peng este liberă și capabilă să vorbească fără interferențe sau intimidări și de a investiga acuzația de agresiune sexuală într-un mod complet, corect și transparent. Din nefericire, conducerea Chinei nu a abordat această problemă foarte serioasă într-un mod credibil. Deși acum știm unde se află Peng, am serioase îndoieli că este liberă, în siguranță și că nu este supusă cenzurii, constrângerii și intimidării. WTA a fost clară cu privire la ceea ce este necesar în acest caz și reiterăm apelul nostru pentru o investigație completă și transparentă - fără cenzură - a acuzației de agresiune sexuală a lui Shuai Peng.

Nimic din ceea ce s-a întâmplat nu este acceptabil și nici nu poate deveni acceptabil. Dacă oamenii puternici pot suprima vocile femeilor și pot ascunde sub preș acuzațiile de agresiune sexuală, atunci baza pe care a fost fondată WTA - egalitatea pentru femei - ar suferi un regres imens. Nu voi permite și nu pot permite ca acest lucru să se întâmple circuitului WTA și jucătoarelor sale.

Prin urmare, și cu sprijinul deplin al Consiliului de administrație al WTA, anunț suspendarea imediată a tuturor turneelor WTA din China, inclusiv Hong Kong. Cu conștiința împăcată, nu văd cum aș putea să le cer sportivilor noștri să concureze acolo când lui Shuai Peng nu i se permite să comunice liber și se pare că a fost presată să își contrazică acuzația de agresiune sexuală. Având în vedere starea actuală a lucrurilor, sunt, de asemenea, foarte îngrijorat de riscurile la care s-ar putea expune toți jucătorii și personalul nostru dacă am organiza evenimente în China în 2022.

Am fost mulțumit de sprijinul imens pe care WTA l-a primit la nivel internațional în această chestiune. Pentru a o proteja în continuare pe Peng și multe alte femei din întreaga lume, este mai urgent ca niciodată ca oamenii să vorbească în public. WTA va face tot posibilul pentru a-și proteja jucătoarele. Pe măsură ce facem acest lucru, sper că liderii din întreaga lume vor continua să vorbească, astfel încât să se facă dreptate pentru Peng și pentru toate femeile, indiferent de ramificațiile financiare.

Regret foarte mult că s-a ajuns în acest punct. Comunitățile de tenis din China și Hong Kong sunt pline de oameni extraordinari cu care lucrăm de mulți ani. Ar trebui să fie mândri de realizările, ospitalitatea și succesul lor. Cu toate acestea, dacă China nu ia măsurile pe care le-am cerut, nu ne putem pune în pericol jucătorii și personalul nostru prin organizarea de evenimente în China. Liderii Chinei nu ne-au dat de ales. Rămân cu speranța că rugămințile noastre vor fi ascultate și că autoritățile chineze vor lua măsuri pentru a aborda în mod legitim această problemă" - Steve Simon, președintele WTA.

Ce s-a întâmplat cu Shuai Peng

Shuai Peng, în vârstă de 35 de ani, l-a acuzat pe reţelele de socializare pe fostul vicepremier Zhang Gaoli - care din 2013 până în 2018 a fost unul dintre cei mai puternici şapte politicieni ai Chinei - că a forţat-o să facă sex în urmă cu trei ani, înainte de a o face amanta lui.

Această acuzaţie a fost postată pe 2 noiembrie pe contul oficial Weibo, echivalent chinezesc al Twitter, al jucătoarei. De la acel moment, au fost zile bune în care nu s-a mai știut nimic despre sportivă.

Site-urile și platformele social media din China au fost curățate de toate menționările numelui lui Peng și subiectele legate de acuzația făcută de aceasta.

S-ar putea să te intereseze și: