Steve Simon, președintele WTA, a declarat că este în continuare "profund îngrijorat" de situația în care se găsește sportiva Shuai Peng. Jucătoarea de tenis a apărut în diferite imagini, dar forul feminin de tenis nu are nicio certitudine în ceea ce privește libertatea de exprimare a acesteia.

Shuai PengFoto: MONIKA GRAFF / UPI / Profimedia

"Steve Simon a decis să nu reia contactul cu ea prin email, deoarece nu există siguranţa că răspunsurile ar fi ale sportivei. El a contactat-o pe Peng Shuai prin diverse căi de comunicare. I-a trimis două mailuri, însă era clar că răspunsurile au fost influenţate de alţii", a precizat purtătorul de cuvânt al WTA.

Duminica trecută, preşedintele CIO, Thomas Bach, a avut o discuţie prin apel video cu Shuai Peng.

Aceasta a mulţumit CIO pentru grija arătată pentru ea şi a explicat că este bine şi în siguranţă, acasă la Beijing, însă a adăugat că vrea să i se respecte intimitatea în acest moment.

De aceea preferă să îşi petreacă timpul cu prietenii şi familia. Ea va continua să fie implicată în tenis, sportul pe care îl iubeşte mult, a explicat atunci CIO, conform News.ro.

Amnesty International a criticat această intervenţie a lui Thomas Bach, precizând că forul olimpic "intră în ape periculoase” cu apelul video efectuat.

"Ar trebui să fie extrem de atenţi să nu participe la vreo ascundere a unei posibile încălcări a drepturilor omului", a declarat Alkan Akad, cercetător de la Amnesty China.

De asemenea, WTA a precizat, luni, că apelul video dintre jucătoarea de tenis Peng Shuai şi preşedintele CIO, Thomas Bach, nu este suficient pentru a risipi îngrijorările cu privire la soarta sportivei chineze, care a acuzat un fost înalt oficial guvernamental de viol.

Ce s-a întâmplat cu Shuai Peng

Shuai Peng, în vârstă de 35 de ani, l-a acuzat pe reţelele de socializare pe fostul vicepremier Zhang Gaoli - care din 2013 până în 2018 a fost unul dintre cei mai puternici şapte politicieni ai Chinei - că a forţat-o să facă sex în urmă cu trei ani, înainte de a o face amanta lui.

Această acuzaţie a fost postată pe 2 noiembrie pe contul oficial Weibo, echivalent chinezesc al Twitter, al jucătoarei. De la acel moment, au fost zile bune în care nu s-a mai știut nimic despre sportivă.

Site-urile și platformele social media din China au fost curățate de toate menționările numelui lui Peng și subiectele legate de acuzația făcută de aceasta.

S-ar putea să te intereseze și: