ATP a decis să reglementeze pauzele de toaletă din timpul meciurilor după ce mai multe discuții au apărut pe parcursul actualului sezon. Stefanos Tsitsipas a abuzat de această practică la US Open, scoțându-l din sărite pe britanicul Andy Murray.

Stefanos TsitsipasFoto: Kena Betancur / AFP / Profimedia

În faţa protestelor din ultimele luni faţă de numărul mare de pauze de toaletă pe termen nedeterminat luate de unii jucători, ATP a decis să reglementeze această practică, asimilată, uneori, dorinţei unor jucători de a tăia ritmul adversarului.

Chiar dacă mai mulţi jucători au recurs la aceste practici, problema a devenit tot mai mare în acest sezon, mai întâi în timpul turneului de la Roland Garros, când Novak Djokovic a părăsit terenul în optimile de finală, împotriva italianului Musetti, şi în finală, împotriva grecului Tsitsipas, meciuri în care era condus cu 2-0 la seturi.

Apoi au urmat controversele din timpul US Open, legate de pauzele lungi, sistematice, petrecute la vestiare de Stefanos Tsitsipas, care l-au enervat în mod deosebit pe Andy Murrray, adversarul pe care grecul l-a învins în primul tur.

În faţa acestor situaţii, ATP a decis să acţioneze. Într-un document trimis jucătorilor, intrat în posesia L'Equipe, un nou regulament stabileşte timpul pe care un jucător îl poate avea pentru o pauză de vestiar. Acum a fost stabilit un maxim de trei minute după ce jucătorul intră în toaletă.

Tenismenii vor avea două minute pentru a-şi schimba echipamentul pe lângă această pauză de trei minute la toaletă.

Un jucător poate face doar o pauză de toaletă pe joc. Acestă pauză poate fi luată doar la sfârşitul unui set. Se consideră încălcarea regulamentului dacă un sportiv nu este pregătit de joc în timpul alocat.

În ceea ce priveşte time-out-ul medical (cu o dată de intrare în vigoare ce urmează a fi stabilită), există şi aici o schimbare, tot cu scopul de a evita abuzurile. Va exista un time-out de trei minute pentru fiecare meci, care va fi luat doar în timpul unei schimbări a terenului sau la sfârşitul unui set.

Dacă jucătorul nu poate continua până la următoarea schimbare a terenului, el va pierde punctele necesare pentru a ajunge la acea schimbare de teren sau la sfârşitul setului, conform News.ro.