Înaltul Comisariat pentru Drepturile Omului al ONU vrea dovezi că jucătoarea chineză de tenis Shuai Peng este bine şi cere deschiderea unei anchete în privinţa acuzaţiilor aduse de aceasta.

Shuai PengFoto: Rob Prange / Shutterstock Editorial / Profimedia

"Este important să avem dovezi despre locul în care se află şi dacă este bine. Şi cerem instant deschiderea unei anchete transparente în privinţa acuzaţiilor de agresiune sexuală", a declarat purtătorul de cuvânt al Înaltului Comisariat pentru Drepturile Omului, Liz Throssell.

Peng Shuai, în vârstă de 35 de ani, l-a acuzat pe reţelele de socializare pe fostul vicepremier Zhang Gaoli - care din 2013 până în 2018 a fost unul dintre cei mai puternici şapte politicieni ai Chinei - că a forţat-o să facă sex în urmă cu trei ani, înainte de a o face amanta lui.

Această acuzaţie a fost postată pe scurt pe 2 noiembrie pe contul oficial Weibo, echivalent chinezesc al Twitter, al jucătoarei.

China a blocat rapid orice referire la acest mesaj, iar AFP nu a putut confirma dacă a fost scris personal de Shuai Peng.

De atunci, jucătoarea nu a comunicat direct şi nici nu a avut o apariţie publică şi Zhang Gaoli nu a reacţionat niciodată la aceste acuzaţii.

Miercuri, canalul public chinezesc în limba engleză CGTN a dezvăluit o captură de ecran a unui e-mail atribuit lui Peng Shuai, pe care aceasta l-ar fi trimis conducerii WTA.

La CNN, Steve Simon (șeful WTA) şi-a reiterat îndoielile cu privire la autenticitatea acestui mesaj în care campioana îşi declară "false" acuzaţiile la adresa lui Zhang Gaoli.

"Nu cred că acesta este deloc adevărul", a spus Simon pentru CNN, numind e-mailul drept o regie. "Dacă a fost obligată să îl scrie, dacă cineva l-a scris pentru ea, nu ştim [...] dar până nu vorbim personal cu ea, nu vom fi liniştiţi”, a spus oficialul WTA.

Întrebaţi de mai multe ori, purtătorii de cuvânt ai Ministerului chinez de Externe au spus că nu cunosc acest caz, refuzând să comenteze, argumentul fiind că nu este o problemă diplomatică.

Peng a fost numărul unu mondial la proba de dublu feminin în 2014, devenind primul jucător de tenis chinez, indiferent de sex, care a ocupat prima poziție a clasamentului mondial.

Ea a reușit această performanță după ce a câștigat titlurile de dublu la turneele de Grand Slam de la Wimbledon în 2013 și Roland Garros în 2014.