Novak Djokovic a refuzat să spună dacă s-a vaccinat sau nu împotriva Covid-19 și dacă va participa la Australian Open 2022. Liderul ATP acuză presa mondială că l-a atras într-o propagandă și că imaginea sa are de suferit din cauza tuturor speculațiilor apărute în mass-media.

Novak DjokovicFoto: CHRISTOPHE SAIDI / Sipa Press / Profimedia

În ultimul an și jumătate, Djokovic a atras atenția nu doar prin prisma tenisului incredibil arătat (a câștigat în 2021 trei din cele patru Grand Slamuri, iar la US Open a disputat finala), ci și prin discuțiile interminabile despre pandemie și vaccinul împotriva Covid-19.

Sârbul s-a arătat împotriva vaccinării la început, apoi nu a mai dorit să comenteze pe marginea subiectului, iar în prezent refuză să spună dacă va participa sau nu la Australian Open (în condițiile în care australienii au spus că doar jucătorii vaccinați vor putea lua parte la Grand Slamul de la Melbourne).

Propaganda presei care îi aduce prejudicii de imagine lui Djokovic

Aflat la Paris acolo unde este mare favorit la câștigarea Mastersului de la Bercy, Djokerul a acuzat presa mondială că l-a atras într-o propagandă și că imaginea sa are de suferit de pe marginea acestui lucru.

"Se creează o anumită propagandă, iar eu sunt atras în asta pe baza a ceva ce am spus anterior (n.r. se referă la vaccinare). Informația a circulat numai într-o direcție, nu mai este cea care stă la baza jurnalismului. Există din ce în ce mai puțin jurnalism și informație liberă.

Din ce în ce mai mult totul este controlat din una sau două surse, așa că se răspândește propaganda care se potrivește cel mai bine elitei sau unui anumit grup de oameni.

Cu siguranță mă afectează, dar asta nu mă va împiedica să pledez pentru lucruri care cred că sunt corecte.

De câțiva ani încoace, nu citesc ziare online sau tipărite, nu mă uit la știri la televizor.

Totuși, din cauza rețelelor sociale, dau peste informații care sunt apărute în mass-media. Nu pot spune că nu mă afectează. Sunt om, am emoții și bineînțeles că îmi pasă.

Îmi pasă să reprezint valorile adevărate, să lupt pentru ceea ce este drept și adevărat. Îmi pasă despre ceea ce cred și gândesc oamenii în general despre mine.

Viața mea nu depinde de asta, pentru că știu cine sunt și ce sunt. Încerc doar să-mi trăiesc viața conform a ceea ce cred că este corect.

Desigur, mai fac și greșeli, dar nedreptatea mă afectează, mai ales atunci când sunt răspândite minciunile" - Novak Djokovic, liderul ATP, într-o conferință de presă cu jurnaliștii sârbi (întâlnirea a avut loc la Paris).

Novak Djokovic și părerile care nu au legătură cu profesia sa

În continuarea discursului său, sârbul a mai precizat că este recunoscător că practică un sport global și că intervine în subiecte care nu au legătură cu profesia sa doar atunci când consideră că nu sunt respectate anumite drepturi ale omului.

"Sunt recunoscător că practic un sport care este global și popular în întreaga lume.

Potrivit unor cercetări pe care ATP ni le-a prezentat, tenisul este al treilea cel mai popular sport din lume, împărțind acest loc cu cricketul.

Doar fotbalul și baschetul sunt înaintea tenisului, iar baschetul nu este atât de departe în fața tenisului. Am succes într-un sport global și acest lucru atrage multă atenție.

Această atenție poate aduce multe lucruri bune și beneficii în viața profesională și privată, dar poate aduce și aspecte mai puțin plăcute.

Ai influență asupra tinerilor care te privesc ca pe un model și vor să devină ca tine într-o bună zi. Pe de altă parte, se așteaptă să-ți dai cu părerea asupra unor subiecte care nu au legătură cu profesia ta.

Am încercat să mențin o distanță față de aceste lucruri, dar uneori, când simt că aș vrea să împărtășesc ceva fac asta. Sunt cineva care ține de anumite principii, valori de viață și drepturile omului care au fost adesea folosite greșit în trecut", a completat Nole.

În sferturile turneului hard indoor de la Paris-Bercy, Novak Djokovic îl va întâlni vineri pe Taylor Fritz (26 ATP). Sârbul conduce cu 4-0 în meciurile directe.