Jucătoarea de tenis Shuai Peng, fostă număr unu mondial la proba de dublu și una dintre cele mai mari vedete din lumea sportului în China, l-a acuzat în public pe un fost vicepremier chinez că a forțat-o să facă sex cu el în urmă cu câțiva ani, relatează Reuters.

Peng ShuaiFoto: Tony Bowler / Alamy / Profimedia Images

Peng a făcut dezvăluirea marți noaptea într-o postare pe social media care ulterior a fost ștearsă.

O captură de imagine a postării de pe contul său verificat de Weibo, versiunea de Twitter a Chinei, arată că aceasta l-a acuzat pe vicepremierul Zhang Gaoli că a forțat-o să facă sex cu el și că apoi aceștia au avut o relație consensuală intermitentă.

Gaoli a fost și un membru al Biroului Politic al Partidului Comunist Chinez, organul suprem de luare a deciziilor de la Beijing.

Postarea a fost ștearsă la aproximativ jumătate de oră după publicarea sa însă numărul căutărilor cu numele lui Peng a crescut vertiginos pe internetul puternic controlat al Chinei și capturi de ecran cu postarea au fost distribuite pe grupuri de pe WeChat și prin iMessage.

Când a fost întrebat despre subiect în timpul unei conferințe de presă, purtătorul de cuvânt al ministerului de externe de la Beijing, Wang Wenbin, a declarat că nu este la curent cu subiectul și că aceasta „nu este o întrebare legată de probleme de politică externă”.

Shuai Peng a fost număr unu mondial în 2014

O funcționalitate a Weibo care permite vizualizarea postărilor în funcție de data la care au fost făcute arată că un hashtag cu numele lui Shuai Peng, care nu era folosit înaintea zilei de marți, a strâns peste 20 de milioane de vizualizări după ce aceasta a publicat postarea.

Numărul discuțiilor marcate cu hashtagul respectiv a crescut subit după postare însă ulterior s-a prăbușit după ce postările despre subiect au fost șterse.

Miercuri dimineața căutările numelui lui Peng pe Weibo nu afișau niciun rezultat și discuțiile despre subiect au fost blocate.

Utilizatorii WeChat și QQ, o altă aplicație de mesagerie folosită în China, au fost blocați din a trimite capturi de ecran unii celorlalți.

Deși contul de pe Weibo al lui Peng a rămas public, postările anterioare fiind vizibile, opțiunile de comentare și distribuire au fost dezactivate.

Zhang, acum în vârstă de 75 de ani a fost vicepremier al Chinei între 2013 și 2018 și membru al Biroului Politic de la Beijing între 2012 și 2017.

Peng a fost numărul unu mondial la proba de dublu feminin în 2014, devenind primul jucător de tenis chinez, indiferent de sex, care a ocupat prima poziție a clasamentului mondial.

Ea a reușit această performanță după ce a câștigat titlurile de dublu la turneele de Grand Slam de la Wimbledon în 2013 și Roland Garros în 2014.

Citește și: