Nu și-a găsit ritmul la serviciu, iar de aici au plecat cam toate problemele și bătăile de cap. Simona Halep a fost dominată clar de o Anett Kontaveit care după câștigarea Transylvania Open a obținut în premieră calificarea la Turneul Campioanelor. A fost 6-2, 6-3 pentru jucătoarea din Estonia, la capătul unui meci care a durat 70 de minute.

Simona HalepFoto: Flaviu Buboi/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Finala de la Transylvania Open nu a fost una cu noroc pentru Simona: nu a avut deloc ritm la serviciu (frecvență scăzută pe primul), iar de aici au plecat aproape toate problemele.

Anett a fost inspirată și agresivă la retur, iar Halep a avut mari dificultăți în aproape toate gameurile de la lansare.

Kontaveit a arătat din plin de ce este una dintre jucătoarele momentului în circuitul WTA, cu două titluri câștigate în două săptămâni consecutive (Moscova și Cluj-Napoca).

A lovit mingea din urcare, a avut constanță în execuții atât cu forehandul, cât și cu backhandul, iar nivelul arătat a fost unul foarte ridicat. Anett a fost în permanență în controlul finalei, tenisul jucat de ea fiind unul în viteză și foarte precis.

A avut un singur moment de ezitare în finală, în debutul setului al doilea. Simona a condus cu 2-0 și a dat senzația că ar putea reveni în finală, însă au urmat cinci gameuri la rând în dreptul lui Kontaveit.

Cu toate că a salvat trei mingi de meci pe propriul serviciu, Halep nu a mai avut ce face, iar Anett a închis finala de la lansare (6-2, 6-3).

A fost un meci în care Kontaveit a meritat din plin victoria, succesul fiind cu atât mai dulce cu cât o face prima sportivă din Estonia care ajunge la Turneul Campioanelor.

Rezumatul finalei dintre Halep și Kontaveit:

Ultimul punct al finalei:

De știut:
  • A fost prima finală din acest sezon pentru Simona Halep. 2021 a fost un an în care sportiva noastră a absentat luni întregi din circuitul mondial din cauza unei accidentări.

  • Pentru calificarea în finală, Simona va primi 16.398 de dolari şi 180 de puncte WTA.
  • Anett Kontaveit va fi recompensată cu 29.200 de dolari şi 280 de puncte WTA.
  • Anett Kontaveit va urca până pe locul 8 în ierarhia WTA (cea mai bună clasare din carieră).
  • Simona Halep va părăsi TOP 20 (de luni se va afla pe 22 - coborâre de patru locuri față de ultima ierarhie).

Desfășurarea finalei Simona Halep - Anett Kontaveit, scor 2-6, 3-6, de la Transylvania Open

3:6 Anett găsește linia: formidabil a jucat acest punct (30-0). Sunt trei mingi de meci: forehand în cross teribil (40-0). Încă un serviciu foarte bun, de această dată la teu, iar finala se încheie. 6-2, 6-3 pentru Anett Kontaveit, după un meci care a durat 70 de minute. Sportiva din Estonia a câștigat pe merit, fiind mai bună la aproape toate capitolele.

3:5 Pe o minge joasă, Simona nu găsește terenul advers (0-15). Revine Halep cu ajutorul forehandului (15-15). Retur fantastic al lui Kontaveit: prinde colțul terenului. Sunt două mingi de meci: backhand teribil reușit de Anett în cross. Prima este anulată cu o dreaptă în unghi ascuțit. Este anulată și a doua: rever prea mult trimis de Kontaveit. Banda fileului scoate un forehand al lui Anett în afara terenului. Este nevoie uneori și de noroc. As la teu al Simonei (al doilea din finală). Halep trimite moale, iar Kontaveit o taxează: dreaptă fantastică în colțul terenului.

Simona trimite cu al doilea serviciu, iar Kontaveit speculează din plin acest lucru: retur perfect. În ce moment face Simona o dublă greșeală... Rever în fileu: a treia minge de meci pentru Kontaveit. Este salvată cu un serviciu la exterior...Backhand fantastic al Simonei în lungul de linie! Ce păcat că serviciul a fost la un nivel foarte slab azi... Toate problemele au plecat din acest punct.

Un game maraton se încheie cu un as: Simona rămâne în finală după ce a salvat trei mingi de meci....

2:5 Anett servește impecabil, în plus domină clar și de pe baseline (40-0). Ratează și Kontaveit o dreaptă inversă. Simona revine cumva în game și egalează la 40. Urmează un moment foarte important al finalei. Din păcate, pe serviciul al doilea ratează un retur de backhand. Seria jucătoarei din Estonia continuă: sunt cinci gameuri la rând: 5-2 pentru Kontaveit.

2:4 Kontaveit continuă să se țină de planul tactic: lovește puternic și din urcare, iar Simona rămâne fără timp de reacție... Anett a trecut din nou la conducerea partidei. Din păcate, Halep a servit foarte rău azi: frecvență scăzută la primul serviciu, iar de aici au apărut toate problemele. Halep ratează un forehand, sunt două mingi de break (15-40).

Anett trimite direct câștigător de la retur: se face 4-2 pentru jucătoarea din Estonia.

Simona încearcă să se ia "la trântă" cu Anett cu armele adversarei: lovituri în forță. Nu este însă tactica potrivită. Kontaveit a avut probleme atunci când Halep a variat și a scos-o pe Anett din ritmul fantastic în care se află...

2:3 Un adevărat duel al unghiurilor îi revine Simonei: ce punct frumos! Anett o surprinde pe Simona cu un contre-pied: foarte bine se lasă pe minge, este foarte rapidă în execuții. Halep trimite în fileu cu un backhand în lungul liniei. Kontaveit servește năprasnic: nimic de reproșat Simonei. Anett leagă trei gameuri la rând și trece în avantaj și în al doilea set.

2:2 Un rever în lungul liniei își găsește ținta: nu a folosit Simona prea mult până acum această lovitură. Halep pierde un punct, iar apoi comentează reproșându-și că a intrat în ritmul dictat de adversară. Vine apoi o dublă greșeală, primul moment greu pentru Halep din acest set (15-40). Pe o minge de pe mediană Anett nu îndoaie suficient genunchii, iar mingea rămâne în fileu. Kontaveit găsește linia de fund cu un forehand, iar avantajul breakului a fost anulat: 2-2.

2:1 Încă o dată Anett caută linia cu o dreaptă inside-in: mingea se duce afară. Din păcate, într-un raliu pe care-l domina Simona este prinsă pe contre-pied. Halep dă puțin cu racheta de suprafața de joc după un forehand în cross care a rămas în plasă. Kontaveit are o replică bună în acest game, iar scorul se strânge în acest al doilea set: 2-1.

2:0 Anett continuă să forțeze și din situații în care nu s-ar impune acest lucru: trimite pe culoarul de dublu cu un backhand în lungul liniei.Revine apoi cu un retur violent cu forehandul: nimic de făcut pentru defensiva Simonei (30-15). Halep variază: trimite cu mai mult topspin, înalță și mingea, iar tactica dă roade: 2-0 pentru jucătoarea noastră, iar Simona ridică pumnul.

1:0 Setul al doilea a început cu Anett la serviciu. Kontaveit este pe un val de încredere, dar nu pot să-ți iasă toate loviturile, din toate unghiurile. Sportiva din Estonia ratează câteva lovituri, iar apoi închide gameul cu o dublă greșeală. Break la zero făcut de Halep. O scădere de nivel importantă din partea lui Kontaveit.

2:6 Din păcate, Halep începe gameul cu o dublă greșeală. Nu prea a funcționat până acum această armă a Simonei. Este o scădere evidentă a procentajelor față de restul turneului. Prea multe erori ale Simonei, inclusiv în raliurile cu multe lovituri (acolo unde domina de obicei). După 28 de minute, Kontaveit câștigă meritat primul set împotriva Simonei (după șase la rând pierdute). Halep a comis 15 erori neforțate în acest set...

2:5 Simona este puțin mai agresivă, conduce cu 30-0. Anett revine însă cu un prim serviciu foarte bun, iar apoi închide punctul cu un voleu drive. Sunt două mingi de break pentru Simona după un atac în aut al adversarei. Halep recuperează un break: a fost un game bun, a părut mult mai concentrată și mai agresivă. Simona dă semne că și-ar reveni din letargia care o cuprinsese...

1:5 Kontaveit continuă să dicteze ritmul profitând de al doilea serviciu al Simonei. Vine și o dublă greșeală a jucătoarei noastre. Sunt două mingi de 5-1. Halep este lentă, iar Anett fructifică șansa de break: este deja 5-1 pentru Kontaveit.

Anett și-a impus stilul de joc până acum: a lovit mingea din urcare, nu i-a dat nici timp nici spațiu Simonei. Halep trebuie să fie puțin mai agresivă pentru a conta cu adevărat în meci. În plus, are nevoie de primul serviciu (al doilea este atacabil).

1:4 Anett servește foarte bine, iar apoi atacă precis în colțul rămas liber. Sunt momente mai grele pentru Simona. Kontaveit găsește linia cu un forehand din săritură: minunată execuție. După ce a condus punctul, Simona ratează un voleu drive de forehand din preajma fileului, iar Kontaveit se desprinde la 4-1 în primul set.

1:3 Anett pune multă forță în lovituri, iar Simona nu are prea mult timp de reacție. Halep ratează un rever, iar apoi dă primele semne de nervozitate (0-30). Se face 0-40: retur în picioarele Simonei reușit de Kontaveit. Halep forțează cu al doilea serviciu și trage lozul cel mare (15-40). Nu mai are însă ce face la următorul punct, iar Kontaveit face breakul și conduce acum cu 3-1.

1:2 Fiecare minge mai scurtă este atacată, este un adevărat duel tactic, dar și fizic (se lovește puternic de la primele gameuri). Erori ale Simonei de pe partea de backhand, Kontaveit are multă precizie în execuții până acum. Halep intuiește serviciul adversarei, iar returul este unul de calitate. Încă un retur cu adâncime al Simonei, se face 40-40.

Simona iese pe culoarul de dublu și lovește fantastic cu dreapta inversă: minge de break. Anett simte pericolul, face pasul la fileu și anulează șansa de break. Se joacă deja la un nivel înalt, finală spectaculoasă. Kontaveit câștigă trei puncte la rând și salvează gameul de serviciu. Sportiva din Estonia conduce acum cu 2-1 în primul set al finalei de la Cluj-Napoca.

1:1 Game complicat pe serviciul Simonei: Kontaveit este agresivă la retur, trimite cu multă adâncime, iar Halep scapă cu bine după ce a reușit să revină și să câștige patru puncte la rând...

0:1 Anett a început finala cu un as. Meciul a debutat cu lovituri aspre, fiecare dintre jucătoare vrea să-și impună stilul agresiv. Simona joacă mult spre reverul adversarei, momentat Anett face față. Este un game de serviciu câștigat fără emoții de către Kontaveit.

Pierre Bacchi este arbitrul din scaun al meciului.

Cele două jucătoare se află la încălzire, finala va începe în câteva minute.

Halep vs Kontaveit 3-1 în meciurile directe

De-a lungul timpului, Simona și Anett s-au duelat de patru ori în circuitul WTA, scorul fiind acum 3-1 pentru sportiva noastră.

2021, Transylvania Open (hard indoor): 6-2, 6-3 pentru Kontaveit

2020, Australian Open (hard outdoor): 6-1, 6-1 pentru Halep

2017, Roma (zgură): 6-2, 6-4 pentru Halep

2017, Miami (hard outdoor): 6-3, 6-0 pentru Halep

Halep vs Kontaveit

  • Titluri WTA: 22-4
  • Bani câștigați din tenis: $37.925.893 vs $6.006.270
  • Victorii/înfrângeri în carieră: 534/226 vs 349/178
  • Cea mai bună poziție în WTA: 1 (9 octombrie 2017) vs 14 (1 aprilie 2019)
  • Locurile actuale: 18 vs 14
  • Ani: 30 - 25
  • Înălțime: 1,68 metri vs 1,74 metri
  • Ambele sunt jucătoare de mâna dreaptă și execută backhandul cu două mâini.

Simona Halep, 22 de titluri în carieră

În vârstă de 30 de ani, Simona Halep a câștigat până acum în carieră 22 de titluri, două dintre acestea fiind de Grand Slam.

2020 - Roma (Premier 5), Praga (WTA International), Dubai (Premier)

2019 - Wimbledon (Grand Slam)

2018 - Montreal (Premier 5), Roland Garros (Grand Slam), Shenzhen (WTA)

2017 - Madrid (Premier Mandatory)

2016 - Montreal (Premier 5), Bucureşti (WTA), Madrid (Premier Mandatory),

2015 - Shenzhen (WTA), Dubai (Premier 5), Indian Wells (Premier Mandatory),

2014 - Doha (Premier 5), Bucureşti (WTA)

2013 - Nurnberg (WTA), 's-Hertogenbosch (WTA), Budapesta (WTA), New Haven (Premier), Moscova (Premier) şi Sofia (turneul "mic" al campioanelor).