Ons Jabeur continuă să scrie istorie la 27 de ani: tunisianca a devenit prima jucătoare arabă care intră în Top 10 WTA, după ce s-a calificat în sferturile competiției de la Indian Wells.

HotNews.roFoto: Hotnews

Jabeur, primul sportiv arab din tenis aflat între primii zece din lume, atât la feminin, cât şi la masculin, se va duela pentru un loc în semifinale cu Anett Kontaveit (Estonia, 20 WTA şi favorită 18).

Cel mai bine clasat tenismen arab, marocanul Younes El Aynaoui, a ocupat locul 14 ATP, în 2003 şi 2004.

Prin califcarea în sferturi la Indian Wells, Ons și-a asigurat un salt de cinci poziții în ierarhia mondială: se află pe locul 9 în clasamentul WTA în timp real. Dacă va ridica trofeul, ea va urca până pe locul 6.

Anterior, Jabeur a stabilit deja mai multe borne istorice pentru femeile arabe în tenis: prima care a ajuns în sferturile de finală ale unui Grand Slam, la Australian Open, în 2020 (de atunci a mai atins această fază la Wimbledon, în 2021), prima care a ajuns în Top 50 WTA (după Australian Open2020) şi prima care a câştigat un titlu WTA (la competiţia WTA 250 pe iarbă de la Birmingham, vara trecută), informează News.ro.

Ons Jabeur: Munceşte din greu, crede în tine şi vei ajunge unde îți dorești

Jabeur, campioană la juniori la Roland Garros, în 2011, a crescut într-un mic oraş din Tunisia, Ksar Hellal, şi spune că mama ei a ajutat-o să-şi atingă visul în tenis.

"Părinţii mei au sacrificat o mulţime de lucruri. Mama mea mă ducea peste tot în Tunisia pentru a participa la turnee şi mă încuraja să merg la o şcoală specială pentru a studia. A fost un mare sacrificiu să-şi vădă fetiţa plecând după un vis care, sincer, nu era sută la sută garantat. Ea a crezut în mine şi mi-a dat şi mie încrederea să fiu acolo", a spus Jabeur.

Ons Jabeur i-a spus mereu mamei sale că vrea să fie numărul 1 mondial şi continuă să se îndrepte în direcţia corectă, deoarece visul ei devine o realitate din ce în ce mai realizabilă.

Mai presus de toate, însă, Jabeur speră să fie un idol pentru cei din ţara ei, care aspiră, de asemenea, să fie jucători de tenis: "Sper că pot inspira noua generaţie. Nu foarte mulţi joacă tenis în ţara mea. Deci, dacă eu sunt astăzi aici, o puteţi face şi voi. Munceşte din greu, crede în tine şi vei fi acolo".

Ea a câştigat din tenis peste patru milioane de dolari, din care o treime în acest an, în care a mai fost finalistă la Charleston (WTA 250) şi Chicago (WTA 500). Ea mai are o finală pierdută, la Moscova, în 2018 (WTA 500).

Ons Jabeur (14 WTA, cap de serie numărul 12) este jucătoarea cel mai bine clasată rămasă în lupta pentru trofeu în deşertul californian. Tot pentru un loc în semifinale vor lupta, joi, Paula Badosa (Spania, 27 WTA şi cap de serie numărul 21) şi Angelique Kerber (Germania, 15 WTA şi favorită 10).

Prima semifinală a fost stabilită miercuri şi le va opune pe Victoria Azarenka (Belarus, 32 WTA / 27) şi Jelena Ostapenko (Letonia, 29 WTA / 24).