Organizatorii de la Australian Open au anunțat data la care își doresc să debuteze primul Grand Slam al lui 2022. În plus, oficialii competiției majore au mai precizat că nu vor renunța la carantină, iar acest lucru pune în dubiu participarea Simonei Halep la întrecerea de la Melbourne Park.

Simona HalepFoto: MATTHEW STOCKMAN / Getty images / Profimedia

Ediția de anul viitor de la AO ar trebui să înceapă pe 17 ianuarie. Anul acesta, turneul a avut loc din 8 februarie, din cauza pandemiei de coronavirus.

Australian Open, carantină strictă în 2021

În 2021, din cauza pandemiei de coronavirus, autorităţile australiene au impus tuturor jucătorilor obligativitatea de a ajunge la Melbourne până la 17 ianuarie şi apoi efectuarea unei carantine stricte de 14 zile, cu posibilitatea de a se antrena cinci ore pe zi.

Mai multe cazuri pozitive au fost depistate în Australia în rândul jucătorilor, staff-urilor lor şi oficialilor care au călătorit la Antipozi cu zboruri charter.

Din acest motiv, 72 de jucători şi jucătoare au fost plasaţi într-o carantină strictă, fără a avea voie să iasă din camerele de hotel şi să se antreneze.

Sportivii aflaţi în această situaţie s-au plâns pe reţelele de socializare pentru faptul că nu se pot antrena şi au postat videoclipuri în care arată cum se pregătesc în camerele lor.

Ei susţineau că nu au ştiut de această regulă, potrivit căreia, dacă o persoană dintr-un charter este testată pozitiv în Australia, toţi ocupanţii avionului respectiv intră într-o carantină strictă.

Simona Halep, într-un grup select alături de Djokovic, Nadal și Serena Williams

Un grup restrâns de jucători şi jucătoare, între care Halep, Novak Djokovic, Rafael Nadal, Serena Williams, Naomi Osaka, Venus Williams şi Dominic Thiem, a stat în carantină la Adelaide, unde condiţiile ar fi fost mai bune şi unde a fost programat un turneu demonstrativ.

Potrivit dailymail.co.uk, primul Grand Slam al anului viitor va fi marcat de restricţii importante, la fel ca în 2021, cu o posibilă excepţie. Jucătorii vaccinaţi ar putea avea parte de un tratament mai permisiv decât cei nevaccinaţi.

Australian Open 2022, calificările trebuie să se încheie înainte de Crăciun

La fel ca anul acesta, calificările vor avea loc în Regiunea Golfului, fetele la Dubai, iar băieţii, la Abu Dhabi.

Pentu ca turneul să aibă loc la datele obişnuite, începând de la mijlocul lunii ianuarie, calificările vor trebui să se încheie înainte de Crăciun.

În perioada 23-26 decembrie, jucătorii calificaţi şi cei direct acceptaţi pe tablourile principale ar urma să plece, tot cu avioane charter, la Melbourne, unde vor intra din nou în carantină.

Oficialii din domeniul sanitar din Melbourne vor ca jucătorii şi echipele lor să ajungă cu mult timp înaintea startului turneului pentru a fi supuşi unor restricţii de tip semiizolare, cu posibilitate de antrenament, într-o bulă controlată.

Simona Halep nu va participa în condiții de carantină strictă precum în 2021

Craig Tiley, şeful federaţiei de tenis din Australia, a declarat că jucătorii care sunt vaccinaţi vor fi trataţi diferit faţă de cei care nu sunt vaccinaţi, cu mai multe libertăţi şi, eventual, cu o carantină mai puţin strictă pentru cei cu două doze de vaccin.

La finalul lunii august, Simona Halep a declarat că nu va participa la ediţia viitoare a Australian Open, dacă autorităţile din ţara de la Antipozi vor impune din nou o carantină strictă.

"În cazul unei noi carantine stricte, cred că nu vor veni mulţi jucători, după părerea mea. Pentru mine va fi dificil să vin dacă ştiu că pot avea ghinion în avion şi pot fi caz contact. Dacă trebuie să intru în carantină, este prea mult", a avertizat fostul număr 1 mondial, într-o conferinţă de presă, la US Open.

La Melbourne au loc proteste violente pe stradă, în condiţiile în care oraşul se află în mijlocul celui de-al şaselea "lockdown". Melbourne este locul în care populaţia a stat cel mai mult în izolare din lume, în încercarea autorităţilor de a controla răspândirea virusului, susține News.ro.