A treia oară a fost cu noroc pentru Daniil Medvedev: rusul a reușit să câștige primul Grand Slam din carieră după o evoluție entuziasmantă în fața lui Novak Djokovic. Al doilea favorit al competiției de la Flushing Meadows a surprins întreaga lume a tenisului învingându-l cu 3-0 la seturi (6-4, 6-4, 6-4) pe cel care se afla la o singură victorie distanță de doborârea mai multor recorduri.

HotNews.roFoto: Hotnews

Medvedev a început perfect finala de la New York: a făcut break încă din primul game al partidei și nu și-a pierdut serviciul până la sfârșitul setului (6-4).

Situația nu era una nouă pentru Djokovic. Sârbul a pierdut primul set și în precedentele patru confruntări de la US Open (cu Nishikori, Brooksby, Berrettini și Zverev), dar a reușit să revină de fiecare dată și să se impună fără prea mari probleme.

Medvedev a părut a fi însă făcut din alt material: rusul a reușit să mențină nivelul ridicat, i-a trimis mereu mingea înapoi lui Nole și liderul mondial a comis mai multe erori decât ne-a obișnuit. După alte două 53 de minute de joc, Daniil a câștigat setul secund reușind să salveze cinci mingi de break și impunându-se la retur în al cincilea game (6-4).

Medvedev a pornit în trombă în setul al treilea, a făcut două break-uri și a ajuns în poziția de a servi pentru câștigarea trofeului. Aflat la un singur punct distanță de victorie, Daniil a cedat sub presiune (deranjat și de zgomotul din tribune), a comis două duble greșeli la rând și Nole a redus din diferență (5-4). Rusul a mai obținut două mingi de meci în următorul game de serviciu, a mai făcut o dublă, dar a reușit să facă pasul decisiv (6-4) și să obțină primul trofeu de Grand Slam din carieră.

Rezumatul finalei dintre Medvedev și Djokovic:

Sursa video: Eurosport

Momentul în care Daniil Medvedev a devenit campion la US Open:

Statistica partidei dintre Daniil Medvedev și Novak Djokovic:

Ași: 16 - 5

Duble greșeli: 9 - 3

Puncte jucate cu primul serviciu: 58% - 54%

Puncte câștigate cu primul serviciu: 81% - 80%

Puncte câștigate cu al doilea serviciu: 58% - 40%

Puncte de break câștigate: 4/8 - 1/6

Puncte câștigate la fileu: 6/12 - 31/47

Erori neforțate: 31 - 38

Lovituri câștigătoare: 38 - 27.

Daniil Mevedev, traseul de la US Open

Turul I: 6-4, 6-3, 6-1 vs Richard Gasquet (79 ATP)

Turul II: 6-4, 6-1, 6-2 vs Dominik Koepfer (57 ATP)

Turul III: 6-0, 6-4, 6-3 vs Pablo Andujar (74 ATP)

Optimi: 6-3, 6-4, 6-3 vs Daniel Evans (27 ATP)

Sferturi: 6-3, 6-3, 4-6, 7-5 vs Botic Van De Zandschulp (117 ATP)

Semifinale: 6-4, 7-5, 6-2 vs Felix Auger-Aliassime (15 ATP)

Finala: 6-4, 6-4, 6-4 vs Novak Djokovic (1 ATP).

De știut:

  • Pentru Daniil Medvedev este al 13-lea titlu din carieră (al patrulea din 2021, după Marsilia, Mallorca și Toronto).
  • Rusul a jucat a treia finală de Grand Slam din carieră: a pierdut în ultimul act la US Open 2019 (vs Rafael Nadal) și la Australian Open 2021 (vs Novak Djokovic).
  • Daniil Medvedev este primul tenismen în mai mult de un deceniu care câştigă US Open pierzând doar un set pe tot parcursul turneului.
  • Novak Djokovic a ratat şansa de a face Marele Slam, adică de a câştiga cele patru turnee de Grand Slam într-un an. Sârbul s-a impus la Australian Open, Wimbledon şi Roland Garros.

  • Dacă ar fi triumfat la US Open, Djokovic ar fi obţinut al 21-lea titlu de Grand Slam și i-ar fi depășit pe rivalii Roger Federer și Rafael Nadal.
  • Daniil Medvedev va primi 2.5 milioane de dolari şi 2.000 de puncte în clasamentul ATP, iar Djokovic 1.25 de milioane de dolari şi 1.200 de puncte ATP.