Nu contează dacă reușește sau nu încă un Grand Slam istoric duminică la US Open, ridicând recordul la titluri majore la 21: pentru compatrioții săi și pentru toată fosta Iugoslavie, Novak Djokovic este deja GOAT, cel mai mare jucător din toate timpurile, scrie AFP.

Novak DjokovicFoto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Această opinie este unanimă, atât în ​​rândul specialiștilor în tenis, sportivi, cât și în rândul oamenilor obișnuiți, la Belgrad, precum la Zagreb sau la Sarajevo.

Pentru Medin Sestan, 22 de ani, handbalist la Sarajevo din Gradacac (divizia 1 bosniacă), Djokovic este „idolul (...) întregii regiuni”.

„Pentru că este un om grozav, un umanist, pe lângă faptul că este cel mai mare tenisman care a ținut vreodată o rachetă de tenis”, a declarat el pentru AFP.

„El ne-a unit pe toți în ciuda războaielor care au marcat trecutul și se bucură de sprijinul necondiționat al tuturor”, adaugă el.

Cifrele vorbesc

Nikola Pilici, fostă glorie a tenisului iugoslav și antrenor respectat, care a câștigat Cupa Davis cu trei națiuni, Germania, Croația și Serbia din postura de căpitan, spune că cifrele vorbesc de la sine.

„A câștigat până acum 20 de turnee de Grand Slam, singurul care le-a câștigat pe toate cel puțin de două ori, are cele mai bune rezultate împotriva primilor 10 jucători, a fost numărul 1 mondial timp de 340 de săptămâni, aceste cifre vorbesc de la sine și îmi confirmă convingerea că este cel mai bun din toate timpurile ", a declarat Pilic pentru AFP.

Aceeași convingere în Serbia natală pentru Vladimir Grbici, medaliat olimpic cu aur la volei, Viktor Troicki, fostul său partener în Cupa Davis, sau Radmilo Armenulic, fostul căpitan al echipei de tenis iugoslave ...

"Dacă va câștiga US Open, nu va mai fi loc pentru nicio dilemă", a adăugat Armenulic.

Activități umanitare

Activitățile sale umanitare au consolidat statutul de care se bucură numărul 1 mondial în „regiunea sa”.

Donațiile sale prin fundația sa sunt regulate în Serbia, dar și în Bosnia și Croația, când aceste țări au fost lovite în 2014 de inundații catastrofale.

În timpul pandemiei Covid-19, Nole a fost acolo pentru a-și ajuta patria, dar trimite și ventilatoare în Muntenegru.

Djokovic, în opinia generală, a rămas cu „picioarele pe pământ” și a păstrat legături cu Belgradul, orașul său natal. Se întoarce frecvent acolo pentru a-și întâlni prietenii din copilărie.

La câteva zile după al doilea titlu la Roland Garros, în iunie, el l-a surprins pe unul dintre ei venind la nunta sa.

A investit în Serbia, unde deține proprietăți imobiliare, restaurante, dar mai ales un centru de tenis din Belgrad, care găzduiește un turneu ATP 250. Acest centru este fundamentul unei viitoare academii de tenis pe care jucătorul intenționează să o înființeze odată ce cariera sa se termină.

- Novak „spiritual” -

Dar există și „spiritualul” Novak, care frecventează constant Visoko, un sat bosniac din apropiere de Sarajevo, în „parcul arheologic al piramidelor bosniace”, un loc pe care îl descrie drept „casa sufletului (său)”.

Locul este controversat, unii îl văd ca sediul unui ezoterism care se învecinează cu deriva sectară, dar foarte popular. Mii de sârbi au venit acolo după cele trei vizite ale lui Djokovic din iulie 2020.

Locuitorii satului, în principal musulmani bosniaci, vorbesc acum despre „Novakul nostru”.

"El a făcut mult mai mult pentru comunicarea dintre oameni, pentru înțelegerea noastră reciprocă, decât politicienii care în ultimele decenii ne-au învrăjbit", a spus arheologul Semir Osmanagic, fondatorul parcului.

În Croația, ale cărei relații cu Serbia rămân complicate, mass-media locală amintește adesea originile croate ale mamei sale, în timp ce fostul câștigător croat de la Wimbledon, Goran Ivanisevic, este antrenorul lui.

Sârbul își începe adesea vacanța de vară pe coasta adriatică croată.

Și el este acolo și pentru a sprijini sportivii croați, ca în 2018, când echipa de fotbal croată a ajuns în finala Cupei Mondiale. Acest lucru i-a atras unele critici în mass-media sârbă și pe rețelele de socializare, dar fără să-l deranjeze.

"Fac aceste lucruri în cunoștință de cauză, pentru că știu că, cu influența mea, cu statutul meu și cu numele meu, pot contribui la sprijinul reciproc. Dar, pe cine să susțin dacă nu Croația? Simt doar că și croații sunt ai mei", a spus Nole.