Simona Halep a trecut cu brio primul test cu adevărat dificil de la US Open. A 12-a favorită de la Flushing Meadows a revenit de mai multe ori în primul set al confruntării cu Elena Rybakina (cap de serie nr. 19) și l-a câștigat după un tiebreak incredibil (13-11). Jucătoarea din Kazakhstan a împins disputa în set decisiv, dar românca a fost puternică fizic și mental și s-a calificat în optimi după două ore și 21 de minute de joc, scor 7-6(11), 4-6, 6-3.

Simona HalepFoto: John Minchillo / PA Images / Profimedia

Rezumatul partidei dintre Halep și Rybakina:

Sursă: Eurosport

De știut:

  • Simona Halep, care participă pentru a 11-a oară la Grand Slamul american, s-a calificat pentru a patra oară în optimi.

  • În turul următor, Halep se va duela cu învingătoarea partidei dintre Elina Svitolina (Ucraina, 5 WTA și favorită 5) și Daria Kasatkina (27 WTA și cap de serie nr. 25).

  • Prin calificarea în optimi, Simona Halep și-a asigurat un premiu în valoare de 265.000 de dolari şi 240 de puncte WTA.

  • Cea mai bună performanţă a Simonei Halep la US Open a fost calificarea în semifinale, în 2015. În 2019, ultima ediţie la care a participat, românca a fost eliminată în turul al doilea.

Desfășurarea partidei dintre Simona Halep și Elena Rybakina (7-6(11), 4-6, 6-3)

6-3 Simona servește bine, se apără incredibil din spatele liniei de fund, lovește superb cu forehand-ul și obține calificarea.

5-3 Rybakina servește bine sub presiune, Simona greșește câteva lovituri și partida continuă.

5-2 Simona evită emoțiile, servește bine și Rybakina returnează în fileu. Elena va servi pentru a rămâne în meci.

4-2 Game alb pentru Rybakina, jucătoarea din Kazakhstan nu renunță la luptă.

4-1 Rybakina pare să aibă probleme fizice, șchiopătează. Simona își confirmă break-ul și se apropie de victorie.

3-1 Rybakina are probleme din ce în ce mai mari la serviciu, Simona face break și se distanțează.

2-1 Simona se apără incredibil cu slice-ul (a ajuns în ultimul moment la minge) și câștigă punctul cu o lovitură în cross. Halep câștigă game-ul cu o lovitură în contre-pied.

1-1 După un game echilibrat, Simona recuperează break-ul.

0-1 Simona revine de la 15-40, dar comite două erori și Rybakina face break în debutul setului.

Setul II

4-6 Rybakina servește excelent și închide setul cu un as.

4-5 Simona a avut o oportunitate de a trece din nou în față, dar nu a fructificat-o, Elena a fost mai agresivă la retur și va servi pentru câștigarea setului.

4-4 Rybakina servește mult mai bine, se impune la 0 și oprește seria câștigătoare a Simonei.

4-3 Ajutată de serviciu, Simona revine de la 0-30 și trece în față în setul al doilea.

3-3 Rybakina comite trei duble greșeli într-un singur game și Halep egalează.

Elena Rybakina cere timeout medical. De asemenea, Simona primește îngrijiri la umăr.

2-3 Simona lansează mult mai bine, câștigă punct chiar și cu al doilea serviciu și se aproapie pe tabelă.

1-3 Simona își ridică nivelul jocului, reușește câteva lovituri câștigătoare și recuperează un break.

0-3 Rybakina mai face un break, Simona are probleme la serviciu și comite tot mai multe erori.

0-2 Simona nu își găsește ritmul, Elena confirmă break-ul.

0-1 Simona comite câteva erori, Rybakina profită și face break încă din startul setului.

Setul I

7-6 Simona se descurcă excelent, lovește superb (puternic și lung, aproape de linia de fund) și se desprinde la 6-2. Rybakina nu renunță la un tiebreak care părea pierdut și egalează (6-6). Simona trimite câteva lovituri pe linia de fund, Rybakina se apără incredibil, dar nu mai rezistă și trimite afară (7-6). Simona ratează și a cincea minge de set - a ratat o lovitură în cross (7-7). Rybakina lovește slab cu forehand-ul, mingea aterizează pe culoarul de dublu (8-7). Elena lovește năprasnic, Simona se apără bine, dar jucătoarea din Kazakhstan rămâne concentrată în apropierea fileului și închide punctul cu o lovitură plasată în colțul terenului (8-8). Rybakina o scoate pe Simona din teren cu un serviciu spre exterior și mai face rost de o minge de set după ce trimite în cross (8-9). Simona face pasul în teren, Rybakina stă foarte bine pe linia de fund, dar Halep punctează cu voleul-drive (9-9). Simona ajunge târziu la o minge, Rybakina va servi pentru câștigarea setului (9-10). Simona se întinde după o minge, trimite mingea înapoi în terenul adversarei și aceasta ratează lovitura decisivă (10-10). Serviciu perfect pentru Rybakina (10-11). Punct incredibil - Simona ajunge în ultimul moment la o minge, trece în ofensivă și punctează cu forehand-ul (11-11). Simona servește bine, Rybakina returnează prea lung (12-11). Rybakina face dublă greșeală și Simona câștigă primul set (13-11).

6-6 Simona nu reușește să rămână concentrată, pierde la 0 game-ul de serviciu și câștigătoarea primului set va fi decisă la tiebreak.

6-5 Seria câștigătoare continuă pentru Simona - Halep lovește mult mai precis, este mai agresivă, în timp ce adversara greșește din ce în ce mai mult.

5-5 Elena se grăbește și comite mai multe erori neforțate - Simona egalează la 5.

4-5 Rybakina ratează o minge de set, Simona nu renunță la luptă și recuperează break-ul.

3-5 Simona s-a aflat într-o poziție bună, putea egala la 4, dar a comis câteva erori și Rybakina a făcut break-ul.

3-4 Simona se apără din ce în ce mai bine, Rybakina comite unele erori, dar rezistă într-un game dificil și oprește seria câștigătoare a jucătoarei noastre.

3-3 Simona revine de la 0-30, își face serviciul și egalează la 3. Jucătoarea noastră a strâns pumnul, este mai încrezătoare.

2-3 Simona și-a ridicat nivelul jocului și a făcut rebreak după ce a reușit o lovitură superbă în cross.

1-3 Simona are parte de încă un game dificil la serviciu, dar se impune la 30 și punctează pe tabelă.

0-3 Simona este deja foarte nemulțumită de jocul ei, își lovește piciorul bandajat. Rybakina servește excelent și se desprinde.

0-2 Rybakina se impune și la retur, Simona a comis câteva erori cu reverul.

0-1 Meciul a început cu un game perfect al Elenei Rybakina - a reușit deja doi ași.

De știut înaintea partidei:

Halep și Rybakina s-au mai întâlnit de două ori în circuitul WTA, scorul fiind 1-1: Simona s-a retras în timpul partidei de la Wuhan 2019 (Elena conducea cu 5-4) și s-a impus în finala de la Dubai 2020 [3-6, 6-3, 7-6(5)].

Cel mai bun rezultat al Simonei Halep la US Open a fost calificarea în semifinale (2015). În 2019, ultima ediţie la care a participat, românca a fost eliminată în turul al doilea.

Cine este Rybakina

Elena Rybakina (Kazakhstan) - 22 de ani, locul 20 WTA, 1.84 metri. A câștigat din tenis $2,379,578, iar cel mai bun loc ocupat a fost 17 (pe 24 februarie 2020).

Are în palmares două titluri WTA: București 2019 și Hobart 2020. Elena a pierdut alte cinci finale: Nanchang (2019), Strasbourg, Dubai, Sankt Peterburg și Shenzhen (2020).

US Open se desfășoară în perioada 30 august - 12 septembrie și este ultimul Grand Slam al sezonului 2021 din tenisul mondial. Principalii favoriți la câștigarea competiției sunt Ashleigh Barty și Novak Djokovic. Campioni la ediția trecută s-au încoronat Naomi Osaka și Dominic Thiem.