Roger Federer nu va participa la Jocurile Olimpice de la Tokyo, dar poate fi mulțumit că și-a vândut 100% din hainele și echipamentele sale scoase la licitație la Christie's, pentru aproape 4 milioane de euro, potrivit AFP.

Roger FedererFoto: Glyn KIRK / AFP / Profimedia

Toate încasările din vânzare vor fi donate Fundației Roger Federer, care finanțează proiecte educaționale pentru copii din Africa de Sud și Elveția.

Vânzarea a adus în total 3,98 milioane de euro, în timp ce obiectivul a fost de a atinge un total de un milion de lire sterline (aproximativ 1,2 milioane de euro).

"Vânzările sunt de peste trei ori mai mari decât estimarea", a declarat casa de licitații Christie's într-un comunicat.

Licitația de pantaloni scurți, tricouri polo, rachete și alte încălțăminte ale campionului cu 20 de titluri de Grand Slam a avut loc în două etape: o vânzare live pe 23 iunie la Londra precum și o vânzare online în perioada 23 - 14 iulie.

Licitația de la Londra a fost dedicată carierei elvețianului în cele patru turnee de Grand Slam (Australian Open, Roland Garros, Wimbledon, US Open) în timp ce licitațiile virtuale au acoperit toți cei 21 de ani ai săi în circuit, de la prima sa participare la Jocurile Olimpice din Sydney în 2000, la vârsta de 19 ani.

Cele 300 de loturi vândute online au găsit cumpărători în 44 de țări, pe 6 continente, a spus Christie's.

Cel mai mare lot din vânzarea online - care a constat din trei rachete utilizate pe gazonul londonez la Wimbledon în 2019 - s-a vândut la 162.500 de lire sterline, de peste 23 de ori față de estimarea de 7.000-10.000 de lire sterline.

„Prețurile obținute au fost incredibile, ceea ce mă bucură foarte mult, deoarece banii merg pentru Fundația Roger Federer”, a spus campionul elvețian.

"Am început să strângem obiectele care m-au însoțit pe teren pentru că ne-am gândit că într-o zi poate putem face ceva util cu ele. Mirka (soția sa, nota editorului) și eu suntem onorați să vedem că decizia pe care am luat-o va face o diferență profundă pentru atât de mulți copii ", a adăugat el,.

Colecția Roger Federer este cea mai mare colecție de amintiri sportive lansate vreodată de un singur proprietar, a declarat pentru AFP un reprezentant al Christie's în timpul prezentării unor articole scoase la licitație.