Arantxa Sanchez Vicario, fostă lideră WTA în anii '90, și Josep Santacana, fostul ei soț, riscă patru ani de închisoare după ce au încercat să-și ascundă mai multe bunuri pentru a evita o datorie către o bancă din Luxemburg, potrivit presei spaniole.

Arantxa Sanchez VicarioFoto: AFP7 / Zuma Press / Profimedia

În rechizitoriu, Ministerul Public spaniol îi acuză pe cei doi de o infracţiune de ascundere de bunuri şi de utilizarea abuzivă a procedurii insolvenţei şi cer plata unei amenzi de 12 euro pe zi timp de 24 de luni, în total, aproximativ 8.300 de euro.

Procurorii au solicitat, de asemenea, ca Sanchez Vicario şi Santacana să plătească creditorului despăgubiri de 6,1 milioane de euro.

Banca Luxemburgului a cerut în 2018 preşedintelui instanţei de instrucţie numărul 4 din Barcelona să dispună încarcerarea fostei jucătoare Arantxa Sanchez Vicario şi a fostului ei soţ Santacana, în cadrul plângerii în care se solicită plata unei datorii de mai multe milioane de euro, susţinând că aceştia au fonduri suficiente pentru a o achita.

Fosta campioană de la Roland Garros, care acţiona "sub instrucţiunile" soţului ei, ar fi ascuns bunuri pentru a evita plata unei datorii din 2010 către Banca Luxemburgului, în valoare de mai multe milioane de euro. După ani în care nu a avut succes în recuperarea datoriei, banca a dus cazul în instanţă.

Sanchez Vicario, acum în vârstă de 49 de ani, fostă numărul unu mondial în anii '90, a câştigat patru turnee de Grand Slam la simplu în carieră, de trei ori Roland Garros şi o dată US Open. Ea a fost de trei ori finalistă la simplu la Australian Open, de două ori la Wimbledon şi a obţinut aproape 17 milioane de dolari din tenis.

În 2012, ”copilul minune” al tenisului spaniol care a câştigat pentru prima dată Roland Garros la vârsta de 17 ani şi a obţinut, în total, 14 titluri de Grand Slam (simplu, dublu și dublu mixt), şi-a publicat memoriile, dezvăluind că a suferit din cauza părinţilor care îi controlau fiecare aspect al vieţii.

La începutul anului 2018, Josep Santacana a intentat divorţul şi a cerut custodia celor doi copii. El a plecat din casa lor de la Miami, luând toate bunurile fostei sportive, inclusiv trofeele câştigate de-a lungul carierei.

Josep Santacana a cerut custodia totală a celor doi copii, Arantxa şi Leo, de 9 şi 7 ani atunci, invocând faptul că fosta sportivă nu are capacitatea mentală pentru a se ocupa de aceştia.

El s-a mutat cu noua sa parteneră, cu care avea o relaţie de câteva luni. Arantxa Sanchez Vicario şi Josep Santacana formau un cuplu de 11 ani.

După ce a început relaţia cu Santacana, Aranxta a întrerupt orice legătură cu familia ei. Sanchez Vicario şi-a trecut toată averea pe numele lui Santacana.

Arantxa Sanchez Vicario datora în urmă cu trei ani şi jumătate fiscului spaniol 1,7 milioane de euro şi avea o datorie de 7,5 milioane de euro la banca din Luxemburg, în urma unui împrumut realizat pentru a plăti alte restanțe, potrivit News.ro.