Amenințată cu excluderea din competiție după ce a hotărât să boicoteze conferințele de presă de la Roland Garros, Naomi Osaka a anunțat, luni, că se retrage de la Grand Slam-ul parizian. În urma deciziei niponei, Ana Bogdan se califică în turul trei fără să joace (se va duela cu învingătoarea partidei dintre Paula Badosa și Danka Kovinic).

Naomi OsakaFoto: Rob Prange / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ce a spus Naomi Osaka:

  • Bună tuturor! Nu este o situație pe care mi-am imaginat-o sau am intenționat să o creez acum câteva zile. Cred că, acum, cel mai bun lucru pentru turneu, pentru ceilalți jucători și bunăstarea mea este să mă retrag, astfel încât toată lumea să se poată concentra asupra tenisului care se desfășoară la Paris.

  • Nu am vrut niciodată să atrag atenția și accept că nu am ales momentul ideal de a transmite acest mesaj, iar acesta ar fi putut fi mai clar.

  • Mai important, nu aș banaliza niciodată sănătatea mintală și nici nu aș folosi acest termen foarte ușor. Adevărul este că am suferit crize lungi de depresie de la US Open, în 2018, și mi-a fost foarte greu să fac față acestui lucru.

  • Oricine mă cunoaște știe că sunt introvertită și oricine m-a văzut la turnee va observa că de multe ori port căști, deoarece asta îmi acoperă anxietatea socială.

  • Deși presa de tenis a fost întotdeauna amabilă cu mine (și vreau să-mi cer scuze mai ales pentru toți jurnaliștii pe care i-am rănit), nu sunt o vorbitoare în public naturală și sufăr valuri uriașe de anxietate înainte de a vorbi cu presa mondială. Devin foarte nervoasă și mi se pare stresant să încerc mereu să port o discuție și să dau cele mai bune răspunsuri pe care le pot da.

  • Aici, la Paris, mă simțeam deja vulnerabilă și anxioasă, așa că îmi voi lua timp departe de teren acum.

  • Am anunțat preventiv, deoarece simt că regulile sunt destul de învechite în anumite părți și am vrut să evidențiez acest lucru.

  • Am scris privat turneului cerându-mi scuze și spunând că aș fi mai mult decât fericită să vorbesc cu ei după turneu, deoarece Grand Slam-urile sunt foarte intense.
  • Voi sta departe de teren pentru o vreme, dar când va veni momentul potrivit îmi doresc să lucrez împreună cu organizatorii pentru a face lucrurile mai bune pentru jucători, presă și fani." - Naomi Osaka, pe Twitter.

Câștigătoare a patru titluri de Grand Slam, Naomi Osaka a anunțat că nu va lua parte la conferințele de presă din timpul Roland Garros-ului și că speră ca amenzile pe care le va plăti pentru luarea acestei decizii să meargă la o organizație caritabilă pentru sănătatea mintală.​

Duminică, organizatorii anunțaseră că japoneza a fost amendată cu 15.000 de dolari pentru că nu şi-a onorat obligaţiile contractuale legate de mass-media și că ar putea fi chiar exclusă din competiția de la Paris.

Mari, sora lui Naomi, susține că tenismena a luat decizia boicotului ”ca să blocheze” toți contestatarii ei.

Luni, Wim Fissette, antrenorul lui Osaka, a declarat și el, pe marginea acestui subiect, că ”Naomi are posibilitatea să folosească statutul său pentru a aborda probleme şi a iniţia lucruri".

Mai mulți reprezentanți de top ai sportului alb au comentat decizia lui Osaka. Printre ei s-a numărat și Ashleigh Barty, lidera mondială: "Întrebările nu mă împiedică să dorm".