Game-urile de serviciu au fost "călcâiul lui Ahile" pentru Sorana Cîrstea, iar sportiva noastră a cedat finala turneului de la Strasbourg: 3-6, 3-6 cu Barbora Krejcikova, a cincea favorită a întrecerii de categorie "WTA 250". De săptămâna viitoare, Sorana se va afla pe locul 53 în ierarhia mondială.

Sorana CirsteaFoto: Larry Marano / Shutterstock Editorial / Profimedia

Finala a durat o oră și 39 de minute.

De știut:

  • Pentru parcursul de la Strasbourg, Cîrstea va primi un premiu de 13.224 de euro şi 180 puncte WTA.
  • A fost a șasea finală a carierei pentru sportiva noastră: are două titluri: Tashkent (2008) și Istanbul (2021).
  • Sorana Cîrstea va avea parte de un debut dificil la Roland Garros: o va întâlni pe Johanna Konta (20 WTA) în primul tur.
  • Este primul titlu WTA din carieră pentru Barbora Krejcikova.

Desfășurarea LiveText a partidei

3:6 Game în deplin control pentru Barbora: se impune la zero, iar victoria îi revine în două seturi, scor 6-3, 6-3. Este primul titlu din carieră pentru sportiva din Cehia.

3:5 Sorana face un game de impresie: servește bine, este agresivă, conduce punctele. Se mai apropie pe tabelă, dar Barbora Krejcikova va sevi pentru câștigarea titlului de la Strasbourg.

2:5 Krejcikova nu simte presiunea, continuă să servească variat, iar game-ul câștigat o apropie și mai mult de titlul de la Strasbourg. Din păcate, Sorana pare să fi cedat deja lupta...

2:4 Din păcate, încă un început rău de game făcut de Cîrstea pe propriul serviciu: s-a ajuns relativ rapid la 0-40. După ce a legat trei puncte consecutive, Sorana a cedat game-ul, iar Barbora Krejcikova s-a distanțat din nou la două game-uri...

2:3 Primește Cîrstea un ajutor nesperat din partea adversarei: o dublă greșeală și mai multe erori (0-40). Cu un retur direct câștigător, Sorana face break-ul la zero. Ea revine pe tabelă, acum Barbora Krejcikova conduce cu 3-2, dar va urma la serviciu sportiva noastră.

Din păcate, Sorana a cedat ultimele două game-uri de serviciu după ce a avut 40-15 și 30-0...

1:3 De la 30-0, Cîrstea își pierde busola și comite mai multe erori. În plus, Barbora accelează la momentele oportune și întoarce soarta unui game care părea că va merge în dreptul Soranei...

1:2 Continuă erorile de ambele părți, diferențele se fac la cele mai mici detalii. Răsturnări de scor, șanse nefructificate. Până la urmă, Krejcikova își câștigă game-ul de serviciu, iar acum conduce cu 2-1.

1:1 Sorana își găsește ritmul de la lansare, iar apoi face diferența cu forehand-ul. Din păcate, de la 40-15 Cîrstea își pierde puțin concentrarea (40-40). De la fileu, Sorana ratează un voleu drive de backhand, era minge de 2-0. Din păcate, Cîrstea a ratat șansa de a se desprinde, iar în loc de 2-0 este acum 1-1.

1:0 Setul al doilea a început cu Krejcikova la serviciu. Sorana continuă să împrăștie unele șanse, în timp ce Barbora face ce știe mai bine: atacă decisiv doar atunci când momentul o permite. De la 40-0 se face 40-40. A mai fost încă o dublă a jucătoarei din Cehia. Din păcate, după patru puncte câștigate la rând Sorana ratează ținta: ar fi început manșa cu un break. La a treia tentativă, Cîrstea reușește să facă break-ul: este genul de început de set care să-i dea încredere sportivei noastre.

3:6 Game intens, cu multă risipă de energie. Sorana pune mult accent pe ofensivă, în timp ce Krejcikova se apără foarte bine și ajunge să mai aibă o minge de set. De această dată, Barbora profită iar setul se încheie cu 6-3 în favoarea ei. Din păcate, Sorana a plătit pentru debutul modest de partidă.

3:5 Krejcikova continuă să aibă multă variație cu serviciul, ajunge în situații dominante, iar la 30-0 se ajunge relativ repede. Sorana salvează cu un smash prima minge de set. Cîrstea scapă și de a doua minge de set, iar game-ul merge în direcția ei. A făcut primul break din această finală, a mai redus din avantajul pe care îl are Barbora.

Jocul a fost reluat.

Krejcikova are unele probleme cu lentilele de contact, a cerut un time-out medical.

2:5 Sorana încearcă multe, se expune, forțează execuții cu șansă mică de reușită. Krejcikova joacă foarte calculat și caută loviturile decisive doar din situații clare. Cîrstea își impune ritmul și cu ajutorul serviciului, iar game-ul este unul care îi revine fără emoții. Krejcikova va servi pentru a câștiga primul set.

1:5 Multă inspirație în exprimarea cehoaicei: are deja 8 lovituri câștigătoare. Unele probleme la lansare pentru Krejcikova din cauza soarelui. Încă o dublă greșeală comisă de Krejcikova. Cu toate că a avut probleme mari cu serviciul, Barbora și-a adjudecat gameul, iar acum s-a distanțat din nou pe tabelă.

1:4 Krejcikova trimite mult pe mediană, nu îi permite Soranei să deschidă terenul. Joacă excelent din punct de vedere tactic sportiva din Cehia. Cîrstea încearcă prea mult cu forehandul, însă defensiva adversarei este într-o zi bună (cel puțin până acum). Serviciul o ajută pe Sorana, iar gheața a fost spartă: Cîrstea a câștigat primul său game în această finală.

0:4 Primul punct pierdut de la lansare de Krejcikova este o dublă greșeală. Sorana nu reușește momentan să facă prea multe de la retur. Este însă periculoasă atunci când face un pas în față în raliurile mai lungi. A avut chiar și o șansă de break jucătoarea noastră. Vine și a doua, după încă o dublă a adversarei. Din păcate, Cîrstea ratează o bună oportunitate de a apărea pe tabelă, Krejcikova se duce la 4-0 în primul set al finalei.

0:3 Barbora este clar mai bine intrată în finală: are un timing bun și multă luciditate în execuție. Sportiva din Cehia simte bine momentele și atacă oportun. Sorana salvează două mingi de break, dar direcția game-ului rămâne acceași: se duce în statistica jucătoarei din Cehia. Krejcikova conduce deja cu 3-0 în finala de la Strasbourg.

0:2 Sorana încearcă multă să trimită decisiv, uneori nu sunt chiar pozițiile din care să se poată ataca cu atâtea riscuri. De cealaltă parte, Barbora are multă variație în joc și reușește să impună ritmul. Se face 2-0 fără mari bătăi de cap pentru Krejcikova.

0:1 Barbora are un început mai bun de partidă și ajunge în situația de a avea o minge de break (30-40). Sorana găsește însă primul serviciu, iar situația este salvată pentru moment. Cîrstea încearcă să fie agresivă cu forehandul său plat, dar cehoaica are răspunsuri pe măsură de pe partea de backhand. Avem deja parte de un game lung, s-a trecut direct peste faza de tatonare. Din păcate, la a treia tentativă Barbora reușește break-ul.

Pierre Bacchi este arbitrul din scaun al partidei.

Finala va începe cu Sorana la serviciu: cehoaica a câștigat tragerea la sorți și a ales să se afle la primire.

Vreme frumoasă la Strasbourg, destulă lume în tribune.

Meciuri directe

2020, Dubai: 7-6(5), 1-6, 6-3 pentru Cîrstea

2017, Nurnberg: 6-4, 4-6, 6-0 pentru Krejcikova

De știut:

  • Pentru calificarea în finală (a șasea din carieră), Sorana Cîrstea va primi 13.224 de euro și 180 de puncte în ierarhia WTA de simplu (va urca cel puțin până pe locul 53 WTA). Dacă va câștiga turneul, Sorana va intra în Top 50 mondial (va ocupa locul 49).

  • Sorana confirmă astfel forma extrem de bună în care se află. Cu doar o lună în urmă, românca a câștigat turneul de la Istanbul, primul după o așteptare de 13 ani (al doilea din carieră).

  • Sorana Cîrstea va avea parte de un debut dificil la Roland Garros: o va întâlni pe Johanna Konta (20 WTA) în primul tur.

"Internationaux de Strasbourg" face parte din categoria WTA 250, se dispută pe zgură, are premii în valoare de $235.238, iar campioana en-titre este Elina Svitolina (2020).

Sorana Cîrstea

Născută pe 7 aprilie 1990, la București. Are 1.76 metri și este o jucătoare de mâna dreaptă care execută backhand-ul cu două mâini. A câștigat în carieră $6.064.123 din tenis. Are 464 de victorii și 346 de înfrângeri.

Cea mai bună poziție ocupată în carieră: 21, în august 2013.

Titluri în carieră: 2008 Tashkent, 2021 Istanbul.

A mai disputat alte trei finale: Tashkent (2019), Toronto (2013), Budapesta (2007).