Milioanele de fani ai lui Roger Federer din întreaga lume ar da orice pentru a avea un obiect care i-a aparținut marelui campion din Basel. În vara acestui an, câțiva norocoși cu bani ar putea intra în posesia unor bunuri ale acestuia.

Roger FedererFoto: Cal Sport Media / Alamy / Alamy / Profimedia

Câștigător a 20 de Grand Slam-uri de-a lungul carierei, Roger Federer pune diverse articole la bătaie în cadrul a două licitații în iunie și iulie. Totul se va întâmpla la celebra casă de licitații Christie's pentru a strânge bani pentru fundația sa.

O licitație live care va avea loc pe 23 iunie va include 20 de loturi, fiecare reflectând unul dintre titlurile de Grand Slam ale lui Federer. Prețurile vor varia de la 3.000 de lire sterline la 70.000 de lire sterline.

Un lot include ținuta și racheta de la victoria lui Federer în finala Openului Francez din 2009 în fața lui Robin Soderling. Printre obiecte vor fi incluși și adidașii purtați la Roland Garros de sportivul elvețian.

Fanii și colecționarii vor putea, de asemenea, să liciteze pentru geanta și racheta pe care a folosit-o în timpul celei de-a doua dintre cele trei finale de la Wimbledon împotriva rivalului său de-o viață, Rafa Nadal, potrivit Reuters.

Elegantul cardigan alb cu embleme RF al lui Federer, purtat înainte de a-l înfrunta pe britanicul Andy Murray în finala din 2012 de la Wimbledon, este de asemenea pregătit pentru licitație, la fel ca adidașii pe care i-a purtat când a câștigat al treilea Wimbledon succesiv în 2005, împotriva lui Andy Roddick.

O cauză nobilă

„Fiecare piesă din aceste licitații reprezintă un moment din cariera mea de tenis și îmi permite să împărtășesc o parte din arhiva mea personală fanilor mei din întreaga lume”, a spus Federer.

„Mai important, veniturile vor sprijini Fundația Roger Federer pentru a ne ajuta să livrăm resurse educaționale copiilor din Africa și Elveția”, a adăugat starul elvețian.

O a doua licitație online are loc în iulie, cu 300 de articole la prețuri mai mici, cum ar fi brățările purtate de Federer în timpul celui de-al 1500-lea meci profesionist la un turneu de la Basel.

Întreaga colecție este evaluată la un milion de lire sterline, dar speră să ajungă la 1,5 milioane de lire sterline, adică 2,08 milioane de dolari.

Bertold Mueller, director general al Christie's Continental Europa, Orientul Mijlociu și Africa, a declarat: „Este un privilegiu extraordinar pentru Christie's să ofere aceste memorii de o importanță istorică ale lui Roger Federer, o legendă sportivă activă”.

„Piața de suveniruri sportive este în plină expansiune de ani de zile, în special pentru piesele purtate la meciuri și semnate apoi”, a încheiat Mueller.

Federer va evolua acasă la Geneva Open (16-22 mai) și la Roland Garros (30 mai - 13 iunie), anunțând că va lipsi de la turneul de la Madrid, patronat de Ion Țiriac.