Sorana Cîrstea a pus capăt unei așteptări de 13 ani. Românca a câștigat al doilea turneu al carierei, după ce s-a impus duminică, la Istanbul, în fața belgiencei Elise Mertens (17 WTA, principala favorită), scor 6-1, 7-6(3). Turneul din Turcia a fost unul perfect pentru Sorana - nu a pierdut niciun set.

Sorana CirsteaFoto: UPI / Alamy / Alamy / Profimedia

Sorana a început perfect partida și a câștigat primul set după doar 28 de minute (6-1). În setul secund, Cîrstea a revenit de la 5-2 pentru adversară, nu a reușit să închida meciul cu serviciul, dar s-a impus în tiebreak (7-3).

Meciul a durat o oră și 40 de minute.

Ce a spus Sorana Cîrstea:

"Mulţumesc echipei mele, pentru că aţi fost alături de mine, ştiu că nu este uşor. O felicit pe Elise. O carieră extraordinară până acum. Succes în viitor. Sunt foarte fericită că am câştigat acest trofeu, nu mă aşteptam. Le mulţumesc tuturor celor care au făcut posibil turneul, sunt vremuri dificile. Sper să revin ca să apăr acest trofeu”, a spus Cîrstea la festivitatea de premiere.

Sorana Cîrstea și zâmbetul victoriei:

De știut:

  • În vârstă de 31 de ani, Sorana Cîrstea mai are în palmares un trofeu WTA la simplu, cel obţinut la Tashkent (2008). Ea a mai jucat trei finale pe care le-a pierdut: Budapesta (2007), Toronto (2013) şi Tashkent (2019).
  • Sorana va primi pentru parcursul de la Istanbul un premiu în valoare de 29.200 de dolari şi 280 de puncte în clasamentul WTA (va urca pe locul 58).
  • Ediția din 2020 a turneului de la Istanbul a fost câștigată de Patricia Țig.

Parcursul Soranei la Istanbul:

Turul I: 6-4, 7-6(6) vs Kateryna Kozlova (Ucraina, 130 WTA)

Optimi: 7-6(6), 6-4 vs Anastasia Potapova (Rusia, 76 WTA)

Sferturi: 6-4, 0-0 vs Fiona Ferro (Franța, 57 WTA) - abandon Ferro

Semifinale: 6-4, 6-4 vs Marta Kostyuk (Ucraina, 85 WTA)

Finala: 6-1, 7-6(3) vs Elise Mertens (Belgia, 17 WTA)

Ultimul punct al finalei dintre Cîrstea și Mertens:

Desfășurarea livetext a partidei dintre Sorana Cîrstea și Elise Mertens:

Setul II

7-6 Tiebreak-ul începe bine pentru Sorana - câștigă la retur. Sorana nu ia din nou decizia bună de lângă fileu, Mertens îi ridică mingea, iar românca ratează smash-ul. Cîrstea lovește de pe spate și mingea se oprește în fileu (1-2). Scurtele i-au ieșit aproape de fiecare dată Soranei (2-2). Un retur foarte bun, în colțul terenului - Mertens nu are răspuns (3-2). Chiar dacă scurta Soranei nu a fost cea mai inspirată, Mertens ajunge prea târziu (4-2). Sorana este prea pasivă și mai comite o eroare neforțată (4-3). Sorana preia inițiativa cu un retur foarte bun și închide punctul cu un voleu (5-3). Eroare a belgiencei - Sorana are trei mingi consecutive de titlu. Sorana atacă perfect, așteaptă momentul potrivit și închide partida (7-3).

6-6 Game-ul nu începe bine pentru Sorana - forehand trimis în fileu. Sorana are puțin noroc, lovitura belgiencei se oprește în banda fileului. Încă o eroare neforțată a româncei (15-30). Sorana nu ia cea mai bună decizie și trimite pe culoarul de dublu - două mingi de rebreak pentru Mertens. Ajutată de primul serviciu, Sorana închide punctul cu o scurtă. Sorana are noroc în primă fază (mingea a lovit banda fileului, dar a trecut în terenul adversarei), dar mai ratează o lovitură.

6-5 Sorana pierde un schimb lung în care s-a apărat bine. Mertens vine lângă fileu și lovește precis. Retur câștigător al Soranei. După un punct câștigat de Mertens, Sorana profită din nou de un serviciu secund mai moale și câștigă punctul (40-30). Sorana egalează după ce câștigă două puncte la rând (40-40). Încă un serviciu atacat de Sorana - Mertens a părut că s-a împiedicat. Sorana ratează de puțin returul care îi putea aduce break-ul. Chiar dacă Sorana a trimis o scurtă bună, Mertens ajunge la timp și lovește puternic în cross. Eroare a belgiencei. Mertens așteaptă ca Sorana să plece în direcția opusă, are tot terenul liber în față, dar ratează inexplicabil reverul. Încă o minge trimisă prea puternic de Elise - break important pentru Sorana (va servi pentru câștigarea turneului).

5-5 Sorana vine prea aproape de fileu, Mertens trimite un lob din defensivă și românca ratează smash-ul. După un punct în care a fost inspirată, Sorana ajunge într-o situație dificilă lângă fileu și pierde punctul. Rever câștigător de lângă fileu pentru Sorana (30-30). Sorana profită de două erori ale adversarei și egalează la 5.

4-5 Încă o rupere de ritm bună a Soranei, scurtă de efect. Retur foarte bun al Soranei (0-30). Mertens urcă la fileu, dar Sorana lovește spre corpul său și obține trei mingi de rebreak. Dublă a belgiencei, Sorana revine.

3-5 Sorana atacă bine, Mertens ajunge la minge, dar lobul ei cade puțin în spatele liniei de fund. Sorana este nemulțumită de decizia de la margine, dar lovitura ei nu a prins terenul. Smash ratat de Sorana. Foarte agresivă, Sorana se apropie de fileu și nu mai ratează smash-ul (30-30). Rever câștigător în lung de linie pentru Sorana. Românca scapă o lovitură în afara terenului, game-ul se joacă în continuare. Scurtă minunată din partea Soranei. Cîrstea își face în cele din urmă serviciul.

2-5 Mertens face a patra dublă greșeală din meci. Sorana ratează atacul pe serviciul secund. Elise ratează scurta. Încă o dublă, șansă bună pentru Sorana. Retur prea lung, rămâne o minge de break. Lovitură mult prea joasă a Soranei - românca este nemulțumită. Încă un retur ratat. De lângă fileu, Sorana nu ia cea mai bună decizie în primă fază (trimite pe direcția adversarei), dar închide în cele din urmă punctul. Mingea trimisă de Sorana se oprește în banda fileului. Serviciu spre corpul Soranei, Mertens iese dintr-o situație dificilă.

2-4 Sorana vine lângă fileu și este lobată de adversară. Mertens pune presiune la retur (15-30). Sorana forțează o eroare din partea belgiencei (30-30). Scurtă foarte bună a Soranei. Cîrstea își face serviciul și rămâne în set.

1-4 Mertens și-a ridicat considerabil nivelul, joacă mult mai bine în acest set. Și Sorana greșește mai mult. Două retururi bune pentru Sorana (30-30). Mertens ratează lovitura în contre-pied (a fost nemulțumită de cum a sărit mingea). Sorana ratează lovitura în lung de linie care putea fi decisivă. Serviciu incomod al belgiencei, Sorana trimite afară. Încă un serviciu bun.

1-3 Sorana începe bine game-ul. Eroare cu forehand-ul. Sorana accelerează, slice-ul lui Mertens se oprește în fileu. Serviciu secund bun, Elise returnează în fileu. Aflată în dificultate, Mertens găsește cea mai bună soluție - un lob reușit. Game-ul se prelungește (40-40). Mertens se apără foarte bine, anticipează loviturile Soranei și o pasează. Sorana mai comite o eroare - Mertens se distanțează.

1-2 Patru servicii foarte bune pentru Mertens (inclusiv un as). Game alb.

1-1 Sorana ajunge la o scurtă foarte bună, pune mingea lângă fileu, Mertens încearcă să o lobeze, dar Cîrstea închide cu un smash. Sorana este agresivă, urcă la fileu, dar este pasată în lung de linie. Lovitură minunată în cross pentru Sorana. Serviciu spre corpul adversarei, Mertens nu reacționează la timp. Sorana se impune cu serviciul.

0-1 Elise a revenit pe teren și va servi. Un prim punct câștigat de belgiancă. Sorana se descurcă minunat - câteva puncte la care a profitat de mingi scurte și a lovit decisiv. Mertens salvează o minge de break. Sorana se apără bine, dar ratează lovitura în lung de linie. Încă o eroare din partea Soranei.

Mertens a cerut o pauză, Sorana se îmbracă și încearcă să se încălzească la marginea terenului. Vântul bate în continuare.

Setul I

6-1 Scurtă foarte bună din partea Soranei. Serviciu la limită, Mertens nu are răspunsul potrivit. Încă unul. Game alb și set pentru Sorana.

5-1 Sorana joacă excelent, o pasează pe Mertens dintr-o poziție dificilă. Mertens profită de un slice scurt și închide punctul. Forehand-ul Soranei aterizează pe culoarul de dublu. Lovitură prea lungă a belgiencei. Sorana o fixează pe Mertens pe centrul terenului și lovește bine cu reverul în lung de linie - minge de break. Încă o dublă pentru Mertens.

4-1 Sorana începe bine game-ul, ajunge la scurtă și lovește decisiv. Cîrstea conduce cu 40-0, două erori ale Elisei. As!

3-1 Sorana schimbă direcția și o incomodează pe adversară - slice-ul belgiencei iese afară. Sorana face pasul în teren și lovește puternic cu forehand-ul. Lovituri superbe ale Soranei - forehand câștigător în lung de linie - trei mingi de break. Break la 0 pentru Sorana.

2-1 Sorana stă foarte bine în schimburi, Mertens face mai multe erori. Sorana trimite în fileu. Sorana câștigă punctul cu un voleu superb. Forehand câștigător pentru Mertens (30-30). Sorana obține o minge de game, dar o ratează ușor. Încă un forehand ratat de Sorana. Cîrstea salvează mingea de break, dar mai comite o eroare. Sorana mai greșește o dată și Mertens recuperează break-ul.

Condițiile nu sunt cele mai bune - la Istanbul bate puternic vântul.

2-0 Elise comite o dublă greșeală. Sorana se apără bine, dar ratează passing-ul. Sorana returnează foarte lung, mingea aterizează pe linia de fund și o încurcă pe Mertens. Cîrstea controlează punctul și Mertens greșește - două mingi de break. Un retur prea lung. Sorana nu ajunge la timp la slice-ul imprevizibil al belgiencei. Încă o dublă pentru Mertens, încă o șansă pentru Sorana. Minge prea lungă din partea belgiencei - Sorana se distanțează.

1-0 Sorana servește prima. Elise atacă serviciul secund, dar ratează ținta. Sorana vine la fileu și blochează passing-ul adversarei (30-0). Serviciu bun al româncei. Un prim punct pierdut de Sorana - lovitura ei s-a oprit în fileu. Sorana își face serviciul fără probleme, la 15.

Meciul va fi arbitrat din scaun de Marta Mrozinska.

Sorana Cîrstea vs Elise Mertens

Vârsta: 31-25

Locul nașterii: București - Leuven, Belgia

Înălțime: 1,76 metri - 1,79 metri

Ambele sunt jucătoare de mâna dreaptă

Victorii/înfrângeri în 2021: 6/5 vs 13/4

Victorii/înfrângeri în carieră: 459/345 vs 336/176

Titluri în carieră: 1-6

Bani câștigați din tenis: $6,019,231vs $7,700,512

Locul în clasamentul WTA: 67-17

Cea mai bună clasare din carieră: 21 (12 august 2013) - 12 (26 noiembrie 2018).