A jucat primele două meciuri după o pauză de 13 luni, dar acest lucru nu l-a scutit de unele atacuri din partea colegilor de circuit. Ultimul care l-a luat în colimator pe Roger Federer este un finalist de Grand Slam în 2020 și care se află în top 10 ATP.

Roger FedererFoto: Samer Al-Rejjal / AFP / Profimedia

După eliminarea de la Australian Open 2020 (a cedat în semifinale contra lui Novak Djokovic), Roger Federer a fost nevoit să treacă prin două operații la genunchi și multe săptămâni de recuperare.

Cu toate acestea, grație noului sistem de punctaj din ATP (introdus odată cu pandemia de Covid-19) Mister Perfect s-a putut menține în topul mondial deși nu a jucat niciun meci oficial preț de 13 luni.

Acest lucru l-a enervat pe Alexander Zverev, cel care în acest moment se află un loc în clasamentul mondial sub Federer (n.r. pe șapte).

Germanul este unul dintre "copiii" elvețianului din circuit, Zverev precizând de mai multe ori de-a lungul timpului că a primit sfaturi prețioase de la marele campion din Basel. De asemenea, cei doi s-au antrenat de câteva ori împreună.

Cu toate acestea, "Sascha" nu a ezitat să-l atace pe idolul copilăriei sale.

"Sunt cel mai mare fan al lui Roger Federer, dar nu a mai jucat de un an de zile și cu toate astea este deasupra mea în clasament. Am disputat în acest interval o finală de Grand Slam și o finală de Masters. Acest sistem este un dezastru", a punctat Alexander Zverev.

De altfel, Zverev nu este singurul implicat în fenomen care a criticat puternic sistemul introdus de ATP (calculul nu se mai face la 12 luni, ci la 24), iar la vechiul sistem se va reveni începând din luna august a acestui an.

În urmă cu câteva luni, Federer era aspru criticat de Dirk Hordoff, vicepreședintele Federației Germane de Tenis.

"Roger Federer a schimbat pur și simplu metoda de calcul pentru a se proteja, este o măsură iresponsabilă și total incorectă. În opinia mea, el profită de poziția în Consiliul Jucătorilor. Trebuie spus că fără noul sistem de punctaj, Federer nu ar mai fi fost în top 50 ATP" - Dirk Hordorff.

De știut:

  • Pe durata inactivității, Roger a pierdut doar trei locuri în ierarhia mondială, acum aflându-se pe 7.
  • Între martie și august 2020, clasamentele mondiale au fost <înghețate> din cauza pandemiei de coronavirus.
  • De la revenirea în circuitul mondial, Federer a disputat două meciuri: a trecut de Daniel Evans și a fost învins de Nikoloz Basilashvili în sferturile de la Doha.
  • Marele campion elvețian a anunțat că nu va participa la turneul de la Dubai.

Cum arată în prezent TOP 10 ATP:

1. Novak Djokovic 12,008 puncte

2. Daniil Medvedev 9,940 puncte (+1 loc)

3. Rafael Nadal 9,670 (-1)

4. Dominic Thiem 8,625

5. Stefanos Tsitsipas 6,765

6. Roger Federer 6,375

7. Alexander Zverev 5,635

8. Andrey Rublev 5,011

9. Diego Schwartzman 3,640

10. Matteo Berrettini 3,453.