Naomi Osaka a respectat calculul hârtiei și a reușit să-și treacă în CV cel de-al patrulea titlu de Grand Slam. Asiatica a avut unele probleme doar un set contra lui Jennifer Brady, victoria elevei lui Wim Fissette neputând fi pusă în vreun fel la îndoială: 6-4, 6-3 (după o oră și 17 minute). Succesul o duce pe niponă pe locul 2 WTA, poziție de unde a detronat-o pe Simona Halep.

Naomi Osaka cu trofeul de la Australian OpenFoto: James Gourley / Shutterstock Editorial / Profimedia

De știut:

Naomi are deja patru titluri de Gran Slam câștigate, toate victoriile majore venind pe hard: US Open (2018, 2020) și Australian Open (2019, 2021). Este antrenată de Wim Fissette, belgianul care a lucrat în trecut o perioadă și alături de Simona Halep (în 2014).

Ce borne fantastice a atins Naomi Osaka: Într-un club select alături de Monica Seles și Roger Federer

VIDEO Gestul făcut la finalul partidei: Cui a dedicat Naomi Osaka cel de-al doilea titlu de la Australian Open

Câte titluri de Grand Slam poate câștiga Naomi Osaka - Părerea specialistului

Naomi Osaka, campioană la AO:

Desfășurarea finalei dintre Naomi Osaka și Jennifer Brady:

Setul II

Jennifer a continuat să lupte, s-a zbătut pentru fiecare punct, iar game-ul de serviciu i-a revenit până la urmă (5-3). Testul cel mare avea însă să vină de la retur. Nu a fost loc de nicio revenire: Osaka a servit perfect, nu a resimțit presiunea momentului și a cucerit al doilea titlu la Australian Open (6-3). Ultimul act a durat o oră și 17 minute.

Naomi și Jennifer s-au întrecut în erori, dar nipona a avut de partea sa avantajul serviciului. Brady a fost neinspirată la o dreaptă inversă care ar fi putut-o menține în game, iar Osaka a ajuns în situația de a se afla la un singur game distanță de victorie (5-2).

Cu o defensivă dusă până la extrem, Jennifer a făcut-o pe Naomi să-și piardă puțin răbdarea și să greșească tot mai mult. Americanca, ajutată la un moment dat și de o ramă, a reușit să recupereze un prim break: 4-1. Cel mai sigur game de serviciu al americancei a venit în setul al doilea: 4-2.

Căderea lui Brady a devenit tot mai abruptă: americanca nu și-a mai găsit timingul pe execuții, a fost trimisă tot mai departe de baseline, iar Naomi și-a continuat spre cel de-al patrulea Grand Slam din carieră: 4-0.

Câștigarea setului i-a adus niponei un plus de încredere: a devenit și mai sigură la retur, a lovit mingea devreme, iar agresivitatea niponei i-a adus dureri de cap în plus americancei (2-0). Break-ul a venit firesc, conform raportului de forțe din teren. Cu capul plecat și mintea invadată de tot felul de indoieli, Brady s-a văzut condusă în doar câteva minute cu 3-0.

Setul I

Tensiunea atinge cote tot mai mari, iar Jennifer arată acest lucru deși părea să aibă game-ul în deplin control (40-15). Face însă o dublă, greșește un forehand executat de pe colțul de rever, iar la minge de set găsește doar plasa pe o dreaptă inside-in. A fost un game în care s-a văzut din plin lipsa de experiență la nivel înalt: Brady a făcut practic cadou finalul de set (6-4).

A venit rândul lui Naomi să trăiască periculos de la lansare: Jennifer a ajuns în situația de a avea minge de break, dar presiunea momentului nu a ajutat-o pe americancă. Osaka a revenit, a condus ostilitățile și nu i-a oferit adversarei prim-planul în set (5-4).

Un game de cotitură pentru Brady a apărut la 4-3: americanca a fost nevoită să salveze o minge de break. A reușit să treacă cu bine peste un moment dificil: și-a câștigat serviciul și a egalat la 4. Nipona a părut ușor neinspirată.

Naomi nu a putut însă confirma break-ul: a servit mult sub standardele sale, a comis și o dublă greșeală, iar Jennifer a supraviețuit unei mingi de 4-1. De la un backhand ratat s-a întors practic soarta game-ului: americanca a făcut rebreakul și a revenit pe tabelă (3-2).

Primele trei game-uri ale partidei au fost unele în care nu au fost neapărat probleme pentru jucătoarea aflată la serviciu. Echilibrul fragil s-a rupt însă la 2-1: Brady a comis două duble greșeli, a dat senzația că resimte din plin presiunea primei finale de Grand Slam din carieră, iar Naomi a făcut break-ul (3-1).

Naomi are patru titluri de Grand Slam câștigate: US Open (2018, 2020) și Australian Open (2019, 2021). Este antrenată de Wim Fissette, belgianul care a lucrat în trecut o perioadă și alături de Simona Halep.

  • Câștigarea titlului de la Australian Open îi aduce niponei un salt în clasamentul mondial: va urca pe 2, luându-i locul Simonei Halep.
  • Locul 24 în ierarhia mondială, Brady va face un salt în clasamentul WTA: a urcat pe poziția a 13-a (cea mai bună din carieră).

Cel mai bun rezultate din carieră de la un Grand Slam era calificarea în semifinale, la US Open-ul de anul trecut (a fost eliminată tocmai de Osaka).

Osaka și Brady s-au întâlnit de patru ori în carieră, scorul fiind 3-1 în favoarea japonezei.

2021: Australian Open: 6-4, 6-3 pentru Osaka

2020, US Open: 7-6(1), 3-6, 6-3 pentru Osaka

2018, Charleston: 6-4, 6-4 pentru Osaka

2014, New Braunfels: 6-4, 6-4 pentru Brady.