A pierdut controlul în primul set (manșă cedată cu 6-3), dar a găsit puterea mentală să o ia de la capăt și să speculeze vulnerabilitățile din jocul adversarei. Simona Halep a câștigat cu mintea meciul cu Iga Swiatek (6-1, 6-4), poloneza care îi administra o înfrângere categorică pe zgura pariziană. A fost victoria cu numărul 100 pentru Simona la un Grand Slam, succes sinonim cu o calificare în sferturile de la Australian Open. Dacă mai spunem și că urmează un meci de gală cu Serena Williams, atunci puzzle-ul este complet.

Simona HalepFoto: James Gourley / Shutterstock Editorial / Profimedia

Aici poți vedea un rezumat al partidei dintre Halep și Swiatek.

Meciul de pe Rod Laver Arena a durat o oră și 50 de minute (3-6, 6-1, 6-4).

De știut:

  • Simona a obținut a cincea calificare în sferturile de la Australian Open.
  • În urma acestui succes, Halep a preluat avantajul în meciurile directe cu Iga Swiatek: 2-1. Celelalte două partide au avut loc la Paris (Roland Garros).
  • În sferturi, Halep va da peste Serena Williams. Ultimul meci cu americanca a fost în finala de la Wimbledon: victorie clară pentru Simo în 2019.
  • Calificarea în sferturi îi aduce Simonei un cec în valoare de 336.000 de dolari și 430 de puncte în clasamentul WTA de simplu.
  • Serena conduce cu 9-2 în meciurile directe cu Halep. Cele două s-au mai întâlnit la Australian Open în optimi, la ediția din 2019. A fost 6-1, 4-6, 6-4 pentru americancă.

Statistica partidei Halep vs Swiatek:

Ași: 3-2

Duble greșeli: 1-1

Puncte câștigate cu primul serviciu: 77% - 59%

Puncte câștigate cu al doilea serviciu: 54%-55%

Puncte de break câștigate: 40%-67%

Puncte câștigate la fileu: 64% (7/11) vs 61% (19/31)

Lovituri câștigătoare: 19-33

Retururi direct câștigătoare: 2-0

Erori neforțate: 17-42

Total puncte câștigate: 85-74

Durată meci: 1h 50 min.

Ce a spus Simona după victorie

"Mă bucur mult de această victorie, înseamnă mult pentru mine. Meciul de la Roland Garros a fost foarte greu, pentru că nu mi-am găsit ritmul, nu mi-a ieşit nimic. Astăzi am încercat să fac câteva lucruri mai bine decât anul trecut şi sunt fericită că am câştigat.

Cred că tot turneul am servit destul de bine, mă bucur că am putut să-mi îmbuntăţesc servciul. Nu e atat de puternic, dar îl simt bine, pot să direcţionez mingea în mai multe locuri, nu numai sub un anumit unghi, încerc să variez un pic mai mult.

M-a ajutat mult astăzi, a fost important să mixez seviciul şi cred că am forţat-o să facă unele greşeli la retur. Mă simt OK fizic, nu mă pot plânge deoarece am muncit mult în pauza competiţională, acasă, şi când am vebit aici am putut să mă pregătesc două, trei ore pe zi.

Sunt un pic obosită, este normal, deoarece stresul creşte, dar acum sunt relaxată, concentrată şi vreau dau totul, să încrec să mă recuperez cât mai mul posibil ca să fiu gata pentru turul următor" - Simona Halep, la Eurosport Cube, conform News.ro.

Simona, victoria 100 la turneele de Grand Slam:

Desfășurarea LiveText a partidei dintre Simona Halep și Iga Swiatek:

6:4 Simona serveste cu mingi noi si castiga primul punct (15-0). Halep returneaza la limita din defensiva, iar poloneza isi pierde cumpatul si rateaza: 30-0. Trei mingi de meci dupa un contre-pied inspirat (40-0). Game alb, iar Simona este in sferturi la Australian Open. Urmeaza un duel de gala cu Serena Williams.

5:4 Iga urca la fileu, nici timpul nu prea mai este prieten cu poloneza: castiga punctul cu un voleu drive (a fost atat de sigura pe aceasta lovitura). Urmeaza un as al polonezei: 30-0. Swiatek este in control: inchide punctul cu un voleu de sub nivelul fileului: 40-0. Game alb, se face 5-4, urmeaza un game de totul sau nimic...

5:3 Alearga Simona precum in cursele de la atletism: Halep ajunge la o scurta, castigat punctul, iar Darren se ridica de pe scaun (un lucru atat de rar) si o aplauda. Simo isi castiga serviciul, se distanteaza la 5-3, este la un singur game distanta de sferturile de la Australian Open.

Iga face pasul la fileu si reuseste un voleu perfect. Simona raspunde cu un passing (15-15). Halep trimite lung, aproape pe baseline, iar Swiatek pierde punctul (30-15). Iga castiga punctul cu reverul in cross lung: ce lovitura are poloneza.

Iga se ascunde sub prosop, incercand sa-si puna parca ordine in ganduri. Da, urmeaza un moment foarte important.

4:3 Halep nu renunta la acest game, trimite dintr-o parte in alta, iar punctul ii revine (40-30). Iga isi castiga pana la urma serviciul: dreapta inside-in isi atinge tinta.

Simona rateaza o lovitura aparent simpla, iar apoi comenteaza spre propria-i loja (15-0). Din teren, Iga deschide unghiurile, iar dreapta in lungul liniei isi atinge tinta (30-0). Halep pune presiune de la retur, iar Iga pierde punctul (30-15).

4:2 Serveste pe corp Halep, sunt doua mingi de 4-2 (40-15). Fortata la greseala, Iga rateaza o dreapta in cross: se face 4-2 pentru Simona.

Simona are nevoie sa-si castige serviciul, ar fi o adevarata pastila pentru psihicul ei.

3:2 Simona se impune la zero pe serviciul adversarei. Este un game care poate insemna mult in economia acestei partide. Iga a dat semne de revenire, insa a urmat o prabusire in ultimele minute. Sigur, Halep a avut partea sa de "vina": a returnat mult si i-a slabit polonezei increderea in propriile arme.

Cu terenul liber, Iga rateaza un voleu drive de forehand (35 de erori nefortate). Sunt trei mingi de break: Swiatek vrea prea mult, nu cadreaza loviturile (0-40).

2:2 Se restabileste egalitate, Iga a fost intr-adevar sportiva mai agresiva si mai inspirata.

Swiatek profita de un serviciu doi moale, 15-30. Gameul se complica. Sunt doua mingi de break: Iga este la conducerea partidei acum, un moment greu pentru Halep.

Iga da semne de revenire, iar ofensiva ii aduce primul punct in acest game (0-15). Dintr-o defensiva disperata, Halep inventeaza un passing incredibil (15-15). Este genul de lovitura care sa te tina pe linia de plutire din punct de vedere mental.

2:1 Simona vrea prea mult de la un rever in lungul liniei, iar pana la urma poloneza isi castiga gameul de serviciu. Este 2-1 pentru Simona in setul decisiv.

De langa fileu, Simona nu rateaza cu forehandul (40-30). Passing mi-nu-nat al Simonei: egalitate, de la 40-15. Serviciul nu o paraseste pe Iga. Da, Halep ar trebui sa profite: Iga traverseaza o perioada cenusie, cu multe erori. Swiatek trimite de trei ori la rand in acelasi loc, iar defensiva Simonei cedeaza pana la urma.

Swiatek trimite la limita, mingea a parut aut, dar a fost trecuta in statistica polonezei (desigur, decizie corecta). Departe de fileu, Iga rateaza voleul (15-15). Doua erori ale Simonei: s-a grabit sa inchide punctele, iar Swiatek are doua mingi de game (40-15).

2:0 Inca o minge de 2-0, poate acum. Este mare nevoie de acest punct. Iga trimite in fileu, se face 2-0 pentru Halep.

Dubla greseala, iar Simona se uita spre propria-i loja: cauta ceva raspunsuri. Este clar o scadere de nivel brusca in jocul sportivei noastre. Din fericire, Swiatek rateaza tinta, a avut si putin noroc Halep. Jucatoarea noastra stange pumnul.

Iga face pasul in fata, returneaza precis si puternic, iar punctul este al polonezei (40-30). Din pacate, gameul continua: 40-40. Swiatek isi regaseste ritmul, este insa un pic pasiva si Simona.

Simona este la controlul partidei, iar Iga pare usor resemnata. Halep face ce trebuie: variaza, schimba directia, este 30-0. Pe un retur lung, Simona nu mai poate continua punctul: 30-15. Este nevoie de multa atentie. Da, vine asul, sunt doua mingi de 2-0.

1:0 Dubla greseala, iar Iga isi pierde serviciul. Simona conduce cu 1-0 si a castigat 7 din ultimele 8 gameuri...Seria trebuie insa sa continue.

La minge de break, Iga gaseste un as la teu: nimic de facut pentru Simona. Serviciu in corp, Halep nu mai are timp sa reactioneze. Poloneza forteaza o dreapta in lungul liniei, mingea se duce in aut. Gameul se prelungeste. Inca o minge de break: Iga forteaza un contre-pied, este insa neinspirata.

Poloneza rateaza complet o dreapta inside-in, iar apoi comenteaza ceva in poloneza. Este un moment bun pentru Simona, ar putea profita (0-30). Iga trimite foarte bine cu o dreapta in cross scurt si castiga punctul (15-30). Serviciul o ajuta, se face 30-30. Inca poate fi un moment foarte bun pentru jucatoarea noastra.

Decisivul incepe cu Swiatek la serviciu.

6:1 Swiatek anuleaza prima minge de set cu o dreapta in cross scurt: ce unghi ascutit. A doua minge este fructificata de Halep: setul ii revine cu 6-1, vom avea mansa decisiva...

Swiatek face pasul la fileu si castiga punctul cu un voleu drive (0-15). In criza de idei, Iga trimite o scurta: ratata complet (15-15). Din saritura, Iga rateaza un rever: pasaj de meci cu multe erori pentru poloneza (30-15). Sunt doua mingi de set pentru Simona (40-15).

5:1 Prima minge de break este anulata de Iga: a fost foarte agresiva (30-40). Swiatek rateaza executia pe o minge lunga a Simonei, se face 5-1 pentru Halep.

Returul Simonei este foarte agresiv, aspru: 0-15. Halep ajunge la o scurta dificila, iar contra scurta este impecabila: 0-30. Swiatek incearca sa ramana agresiva, dar in aceste momente Halep este jucatoarea mai buna: dreapta inversa a fost perfect executata (15-40).

Setul este insa departe de a fi castigat, un singur break face diferenta pana acum. Simona trebuie sa ramana la un nivel ridicat...

4:1 Serviciu pe corp al Simonei (15-0). De pe mediana, Halep trimite prea lung, mingea cade putin in aut: 15-15. Serviciu la teu al Simonei: 30-15. Inca un serviciu foarte bun: 40-15. Sunt doua mingi de 4-1. Da, Simona profita, iar tabela ii zambeste acum: este 4-1 in favoarea jucatoarei noastre.

3:1 Retur direct castigator al Simonei (0-15). Din pacate, fileul trimite mingea in aut: 15-15. Iga urca la fileu, cat de bine executa voleul drive (30-15). Swiatek isi castiga fara emotii gameul de serviciu, a avut un raspuns foarte bun dupa cele trei gameuri la rand castigate de Simona...

Au aparut si primele semne de intrebare pentru poloneza. Ramane de vazut cum va reactiona in continuare. In plus, va conta enorm daca Simona o va lasa sa revina in set sau va incerca sa profite de valul de incredere pe care se afla.

3:0 Swiatek joaca la linie, dar mingea nu prinde terenul. Halep se distanteaza la 3-0, insa e doar cu un singur break.

Din interiorul terenului, Simona face diferenta cu o dreapta inside-in (30-0). Iga iroseste o scurta: a parut in lipsa de idei poloneza (40-0). Din pacate, un atac al Simonei ramane in plasa: 40-15. Are mare nevoie de acest game de serviciu.

2:0 Inca o minge de break, Simona trebuie sa fie insa mai inspirata in aceste momente importante. Da, vine pana la urma breakul, insa nu putem spune ca a fost o minge in care Halep a facut diferenta cu vreo lovitura: a gresit poloneza.

Doua mingi de break: Iga a trimis in fileu cu o dreapta (15-40). Simona nu este hotarata pe serviciul doi al adversarei, iar Swiatek nu o iarta (30-40). Serviciul o ajuta pe Iga: egalitate.

Iga domina raliul si il castiga, cu toate ca Simona s-a aparat destul de bine (15-0). Pe o minge cu mult efect, Iga rateaza complet reverul (15-15). Halep returneaza o minge in plus, iar Iga rateaza cautand linia.

1:0 Forehand in lungul liniei: lovitura minunata a Simonei (15-0). Iga pune prea multa forta intr-o lovitura, mingea se duce in aut: 30-0. Halep a inceput mai hotarata acest set: trei puncte rapide (40-0). Game alb al Simonei, este pentru prima data cand jucatoarea noastra conduce pe tabela in acest meci din optimi.

Setul al doilea va incepe cu Simona la serviciu.

3:6 Desi conducea raliul, Simona ataca in fileu cu dreapta: sunt doua mingi de set pentru poloneza (40-15). Retur in fileu al Simonei, iar setul merge in dreptul polonezei: 6-3.

Retur in fileu, Simona pare un pic debusolata de pierderea gameului anterior. De pe culoarul de dublu, Halep nu gaseste terenul cu o dreapta: 30-0. Al optulea punct la rand castigat de poloneza. Vine un duel de la fileu, el este castigat de Simona (30-15).

3:5 O eroare cu forehandul din partea Simonei (0-15). Din deplasare si departe de minge, Simona rateaza un backhand (0-30). Nu pare un game in care Halep sa serveasca la fel de bine. Desi ajunge la o scurta, Halep returneaza mult in aut: este un game de uitat: 0-40. Din pacate, apare breakul dar nu asa cum ne-am fi dorit: poloneza a profitat si acum va servi pentru a castiga mansa.

Simona serveste cu mingi noi.

Din pacate, Simona a fost prea pasiva la cele doua mingi de break avute: a stat mult in spatele liniei de fund, iar Iga a facut diferenta cu venirile la fileu.

3:4 Din nou Iga profita de faptul ca Simona sta cativa metri in spatele liniei de fund. Poloneza este foarte sigura din preajma fileului. Halep pune ceva presiune, trimite cu adancime, iar egalitatea este restabilita. Desi ajunge la o scurta, Simona alege sa trimita peste partea mai inalta a fileului. Mingea ramane in plasa. Swiatek isi castiga cu emotii gameul de serviciu, este din nou in fata pe tabela: 4-3.

Pe o minge joasa, din interiorul terenul, Iga rateaza executia: a doua minge de break pentru Simona. Swiatek face pasul la fileu, iar Halep este prea in spate: egalitate, nici acum nu a venit breakul.

Dupa un serviciu la exterior, Iga trimite decisiv cu reverul in lungul liniei: egalitate. Simona nu este multumita de returul reusit (40-40). Serviciu la exterior, cu mult kick: Halep nu mai poate returna in teren. Vine o eroare de pe partea de rever: egalitate. A returnat foarte precis Halep.

O serie de trei forehanduri minunate: cata presiune a pus Simona! (30-30). Prima minge de break a partidei: Halep s-a aparat foarte bine (30-40).

Backhand invers minunat al Simonei: retur direct castigator (0-15). Dreapta inside-out inspirata: poloneza egaleaza la 15. Venita la fileu, Iga trimite decisiv cu un voleu de rever (30-15).

3:3 Venita la fileu dupa un serviciu bun, Simona inchide punctul cu un voleu de forehand (30-30). Halep serveste perfect intr-un moment delicat (40-30). Inca un serviciu foarte bun: din ce situatie a salvat-o serviciul...

Simona este dominata intr-un raliu, iar poloneza gaseste tusa (0-15). Urmeaza un serviciu foarte bun al sportivei noastre (15-15). Halep pur si simplu nu poate inchide punctul, iar Iga vine cu o dreapta in lungul liniei de manual: 15-30.

2:3 Swiatek face o schimbare de directie: 15-0. Poloneza foloseste foarte bine scurta: 30-0. Retur in aut al Simonei: 40-0. Este primul game de serviciu mai lejer pentru Iga. Game alb: Swiatek inchide punctul cu o dreapta inside-out de calitate.

2:2 Iga aluneca si trimite in fileu cu un forehand (15-0). Inca un serviciu foarte bun al Simonei: tot la teu (30-0). Halep gaseste un unghi ascutit cu dreapta, ce punct a castigat: 40-0. Game alb al Simonei: pana acum a aratat multa incredere in gameurile de serviciu.

Debutul de meci este foarte echilibrat: Iga joaca foarte ofensiv, Simona incearca sa varieze si sa nu-i permita adversarei sa loveasca din zona de confort...

1:2 Swiatek incearca inca o scurta, dar executia este ratata complet (30-30). Cel mai frumos punct de pana acum a fost castigat de poloneza: a facut incredibil trecerea din defensiva in ofensiva. Iga inchide la timp gameul de serviciu. Senzatia este ca Halep ar fi putut face mai mult la 30-30, atunci cand a dominat raliul, dar pas cu pas a cedat initiativa si i-a permis polonezei sa faca pasul in ofensiva...

Cu forehandul, Simona nu gaseste lungul de linie. Imediat, este prezentat Darren Cahill. La fel de impasibil.

Iga vine la fileu, dar Simona o paseaza in cross scurt: cat de bine s-a deplasat sportiva noastra (0-15). Dupa un contre-pied, Swiatek face diferenta cu un voleu drive de forehand (15-15).

1:1 Un duel de pe cross ii revine Simonei (15-0). As al Simonei, la teu (30-0). Swiatek gaseste o contra foarte buna, mingea cade pe tusa (30-15). Inca un as al Simonei: de aceasta data la exterior (40-15). Simona isi castigat gameul de serviciu, fara emotii. Este 1-1.

0:1 Dupa ce a executat o scurta, Iga a lobat-o pe Simona. Iga isi castiga gameul de serviciu si modifica pentru prima data tabela de la Rod Laver Arena.

Dreapta inversa a polonezei se duce in aut: egalitate, gameul intra in prelungiri. Darren Cahill returneaza in teren o minge care a ajuns in tribune.

Din deplasare, Simona nu mai poate returna cu reverul. Este insa usor pasiva in aceste momente (40-30). A pierdut trei puncte la rand.

Un prim passing fantastic al Simonei (0-15). Halep gaseste bine lungul de linie, iar Swiatek returneaza in fileu (0-30). O prima eroare a Simonei: a venit de pe partea de rever (15-30). Iga este foarte agresiva, face pasul la fileu si inchide punctul (30-30).

Meciul a inceput cu Iga la serviciu.

Iga nu a pierdut set la aceasta editie de la Australian Open.

Halep si Swiatek au intrat pe Rod Laver Arena, va urma incalzirea de cinci minute, iar apoi va incepe duelul din optimile Australian Open.

Simona face ultimele miscari de incalzire pe tunelul de intrare pe cea mai mare arena din Melbourne Park.

Darren Cahill si-a gasit locul din Rod Laver Arena.

De stiut: Iga are 10 victorii consecutive la turneele de Grand Slam - seria a inceput la Paris (poloneza este campioana en-titre de la Roland Garros).

Reamintim ca partida se va juca fara spectatori. Melbourne a intrat in carantina pentru o perioada de cinci zile: pana miercuri.

Meciul Simonei cu Iga va fi primul din sesiunea de seara de pe Rod Laver Arena.

Serena Williams a câștigat duelul loviturilor puternice cu Aryna Sabalenka și s-a calificat în sferturile de la Australian Open, rundă în care se va duela cu învingătoarea partidei dintre Simona Halep și Iga Swiatek.

Rezultatele înregistrate duminică în optimi:

Su-Wei Hsieh - Marketa Vondrousova (20) 6-4, 6-2

Naomi Osaka (3) - Garbine Muguruza (14) 4-6, 6-4, 7-5

Serena Williams (10) - Aryna Sabalenka (7) 6-4, 2-6, 6-4.

Halep vs Swiatek:

2021, Australian Open: 3-6, 6-1, 6-4 pentru Halep

2020, Roland Garros: 6-1, 6-2 pentru Swiatek

2019, Roland Garros: 6-1, 6-0 pentru Halep.