Simona Halep a făcut pasul în optimile de la Australian Open după un meci pe care și l-a făcut accesibil grație deplasării fantastice, a retururilor agresive și variației de pe baseline. Favorita numărul doi a trecut de Veronika Kudermetova, scor 6-1, 6-3, după o partidă de o oră și 18 minute. Pentru jucătoarea noastră ar putea urma un duel cu Iga Swiatek, cea care a învins-o categoric la ultima ediție de la Roland Garros.

Simona HalepFoto: James Gourley / Shutterstock Editorial / Profimedia

De asemenea, nu trebuie uitat un alt aspect important: Simona servește din ce în ce mai bine, lovitură pe care a îmbunătățit-o în ultima perioadă (așa cum de fapt a recunosc chiar și ea la finalul partidei cu Veronika).

De știut:

  • Este a șasea oară când Simona ajunge în optimi la Australian Open. Cel mai bun rezultat a fost finala disputată la ediția din 2018: a cedat împotriva jucătoarei Caroline Wozniacki.
  • Pentru parcursul de până acum, Halep va primi 204.000 de euro și 240 de puncte în clasamentul WTA de simplu.
  • În optimi, Simona va da peste Iga Swiatek (favorită 15, ultima campioană de la Roland Garros). Scorul meciurilor directe este 1-1 (ambele dueluri au avut loc pe zgura de la Paris).
  • La ediția din 2020, Halep a ajuns până în semifinale, acolo unde a fost învinsă de Garbine Muguruza (7-6(8), 7-5).

Simona Halep, pentru a șasea oară în optimi la Melbourne:

Feminin, turul III:

Su-Wei Hsieh - Sara Errani 6-4, 2-6, 7-5

Marketa Vondrousova (19) - Sorana Cirstea 6-2, 6-4

Garbine Muguruza (14) - Zarina Diyas 6-1, 6-1

Naomi Osaka (3) - Ons Jabeur (27) 6-3, 6-2

Aryna Sabalenka (7) - Ann Li 6-3, 6-1

Serena Williams (10) - Anastasia Potapova 7-6(5), 6-2

Simona Halep (2) - Veronika Kudermetova 6-1, 6-3

Optimi (meciuri care se știu deja):

Hsieh vs Vondrousova (19)

Muguruza (14) vs Osaka (3)

Sabalenka (7) vs Serena Williams (10)

Swiatek / Ferro vs Halep.

Sferturi:

Sabalenka / Serena vs Halep / Ferro / Swiatek.

Desfășurarea LiveText a partidei dintre Simona Halep și Veronika Kudermetova:

6:3 Serviciu precis, a treia minge de meci pentru Halep. Simona inchide meciul si este in optimi la Australian Open. Meciul de pe Rod Laver Arena a durat o ora si 18 minute: 6-1, 6-3.

Prima minge de meci este anulata de Veronika: a lovit incredibil cu reverul in cross lung (40-30). Si a doua minge de meci este salvata tot cu ajutorul reverului in cross: 40-40. A fost insa si putin pasiva Simona...

Passing sub nivelul fileului al Simonei: Kudermetova nu are raspuns (15-15). Veronika se deplaseaza spre exterior pentru a lovi cu reverul, dar o face in fileu. Simona isi procura doua mingi de meci: 40-15.

Retur de totul sau nimic al rusoaicei: 0-15. A trimis perfect.

5:3 Retur agresiv al Simonei, Kudermetova trimite in fileu: inca o minge de break - a patra. Da, vine breakul! Halep conduce cu 5-3, iar acum va servi pentru a inchide meciul.

Este cel mai lung game al meciului.

Kudermetova o alearga pe Simona dintr-o parte in alta, iar defensiva sportivei noastre cedeaza pana la urma: minge de game pentru rusoaica. Dintr-o pozitie dezechilibrata, Kudermetova trimite pe contre-pied in aut: inca o egalitate.

Serviciul la exterior o scapa inca o data pe Veronika: ce arma importanta are in aceasta executie.

Ce pacat! Intr-un punct pe care l-a avut practic in mana, Simona a trimis in fileu din apropierea acestuia: ce cadou i-a facut rusoaicei la minge de break!

Retur prea puternic al Simonei (avantaj pentru rusoaica). Egalitate: Veronika a folosit parca toata forta din dotare (aut pe mediana). Din extensie, rusoaica nu mai gaseste terenul: minge de break pentru Simona.

Dubla greseala, Kudermetova simte presiunea tot mai mare de la retur (30-40). Revine insa rusoaica cu un backhand in lungul liniei: cat de mult a ajutat-o serviciul la exterior (40-40).

Forehand in lungul liniei pe contre-pied: ce executie a Simonei! (30-30)

Kudermetova isi face avantaj cu serviciul, iar apoi inchide cu lejeritate punctul (15-0). Inca un punct bun al rusoaicei: 30-0. Pe o lovitura joasa, Kudermetova trimite in aut: nu si-a calculat prea bine pozitia de lovire, a fost luata prin surprindere (30-15).

4:3 Simona nu gaseste primul serviciu in acest game, dar trimite cu mult kick pe al doilea: 30-30. Kudermetova incearca un contre-pied, dar mingea cade putin in aut: 40-30. Simona ramane puternica pe picioare, trimite cu multa adancime, iar rusoaica se precipita si greseste: Halep trece in avantaj, ea are acum 4-3.

Ce pacat! Cu terenul liber, Simona prefera o executie in forta si gaseste doar fileul (0-15). Face si o dubla greseala: este al doilea game consecutiv de la lansare in care pare neinspirata. Din fericire, nici Veronika nu se lasa mai prejos: eroare nefortata (15-30).

3:3 Din saritura, Kudermetova trimite in aut cu o dreapta: s-a simtit presiunea. Este 3-3. Simona nu a lasat-o pe adversra sa se distanteze pe tabela.

Simona se apara fantastic, face apoi pasul in fata si inchide un punct epuizant cu o dreapta in cross lung: ce tenis de calitate!

Din defensiva, Simona gaseste un passsing dificil: 15-30. Ar putea fi un moment bun: al doilea serviciu. Dupa un slice mai scurt al Simonei, Kudermetova intra in minge si trimite minunat cu o dreapta inversa: 30-30. Halep forteaza o dreapta inside-out, iar mingea nu mai prinde terenul: 40-30. Atac violent al Simonei de la retur: egalitate. Este un game foarte important.

Din interiorul terenului, Veronika rateaza un rever in lungul liniei (nu prea i-au iesit pasii inainte de executie). Ii iese insa totul la urmatorul punct: tot rever in lungul liniei...

2:3 Da, Simona nu-si gaseste ritmul, pare si un pic nervoasa dupa ce gameul trecut a ratat doua sanse de break, iar acum si-a pierdut serviciul la zero.

Simona greseste o minge din apropierea fileului (0-15). Pare un moment mai bun al rusoaicei: face diferenta cu o dreapta inversa (0-30). Loveste la totul sau nimic, iar tactica ii iese acum: 0-40. Halep un pic pasiva in acest game...

2:2 Kudermetova isi regaseste primul serviciu: are avantaj. Dupa ce a salvat doua mingi de break, Veronika striga puternic, se incurajeaza si strange pumnul. Intr-adevar, a trecut cu bine peste un moment dificil.

Din pacate, Simona rateaza o dreapta inversa: a procedat insa corect, a fost o eroare pozitiva pana la urma...

Rusoaica gaseste timingul perfect si trimite minunat cu dreapta de pe mediana: egalitate. Nu se incheie gameul: Simona gaseste contre-piedul, egalitate. Inca o eroare de pe mijlocul terenului pentru rusoaica: a doua minge de break.

Kudermetova serveste precis (30-0). Urmeaza o minge care ar fi fost aut si la dublu: cat de mult a ratat tinta rusoaica (30-15). Kudermetova este rigida, iar forehandul sau trimite mingea direct in fileu (30-30). De sub nivelul fileului, Veronika nu mai poate conduce mingea in terenul advers: minge de break pentru Simona (30-40).

Simona a condus punctul, a plimbat-o pe adversara dintr-o parte in alta, dar voleul drive de langa plasa nu a fost cel mai reusit: a fost pasata superb de adversara - unul dintre cele mai frumoase schimburi de pana acum...

2:1 Veronika nu poate tine rimtul: vrea sa faca o schimbare de directie, dar nu face altceva decat sa-si treaca in statistica eroare nefortata cu numarul 20 din acest meci. Serviciu in corpul adversarei, iar Simona trece in avantaj pe tabela si in setul al doilea: 2-1.

Serviciu precis, 15-0 pentru Halep. Veronika greseste o minge aparent accesibila: 30-0. Se uita apoi spre loja sa, cauta cumva raspunsurile acolo. Deplasata mult in exterior, Simona nu mai poate cadra un rever (30-15).

1:1 Returul agresiv si precis face din nou diferenta pentru Simona: 15-30. Veronika comenteaza, isi reproseaza ceva. Duel de pe mediana castigat de Halep: sunt doua mingi de rebreak. Da, Simona castiga contra serviciului si restabileste egalitatea.

Simona loveste putin mai scurt, iar Kudermetova intra in minge si face diferenta cu un rever in lungul liniei (15-0). Halep construieste perfect punctul: dupa o dreapta inversa vine la fileu, iar voleul drive este minunat (15-15).

0:1 Halep serveste destul de bine pana la acest moment (30-30). Face insa si o dubla greseala si ofera o minge de break. Isi da unele palme peste coapsa. Veronika face pasul la fileu si castiga un punct foarte important: primul break reusit de rusoaica in acest meci...

Setul al doilea incepe cu Simona la serviciu, iar rusoaica castiga primul punct (0-15).

6:1 Kudermetova face o dubla greseala: a treia minge de set pentru Simona. Rusoaica forteaza inca o data, trimite la limita, dar mingea nu prinde terenul: setul intai ii revine jucatoarei noastre, 6-1.

Cu lejeritate, Simona trimite un retur direct castigator: minge de set. Veronika salveaza situatia cu un rever in lungul liniei: frumoasa executie. De la fileu, Simona o paseaza fara nicio emotie pe adversara: a doua minge de set. Combinatie: serviciu la exterior - rever in lungul liniei, iar Kudermetova castiga punctul - inca o egalitate.

Kudermetova este mai sigura in acest game de serviciu (40-15). Halep face pasul la plasa si castiga punctul (40-30). Simona nu renunta nici la acest game: trimite tot mai lung, aproape de linia de fund, iar Veronika nu mai poate returna: 40-40.

As la teu reusit de rusoaica: loveste foarte puternic mingea, in pofida faptului ca are alura de fotomodel: sa nu ne lasam pacaliti de acest aspect :)

Cu toate ca se apara incredibil, Simona pierde punctul: Kudermetova a plasat foarte bine un voleu de sub nivelul fileului (0-15). Halep este foarte puternic de pe baseline (15-15).

5:1 Lasata putin pe spate, Simona trimite in aut: 0-15. Urmeaza un serviciu foarte bun la exterior, mingea efectiv a fugit de adversara. Din teren, Kudermetova pune toate frustrarile acumulate intr-un rever: mingea nu prinde terenul. De la 0-30, se face 30-30. Urmeaza al patrulea as pentru Halep. Se face intre timp 5-1 pentru jucatoarea noastra.

Unde s-a facut diferenta pana acum

Simona a inceput sa simta foarte bine mingea: variaza loviturile inalte cu cele agresive, trimite cu adancime, iar Kudermetova nu are antidot. In plus, Halep a fost foarte precisa si inspirata de la retur.

4:1 Kudermetova continua sa serveasca foarte bine (15-15). Simona simte bine mingea pe forehand, iar acum trece in avantaj (15-30). Dreapta Simonei schimba partile, o incomodeaza pe adversara, avem doua mingi de break (15-40). Retur direct castigator cu un backhand invers: Simona conduce acum cu 4-1.

Din defensiva, Simona gaseste fantastic un rever in lungul liniei...Ce lovitura!

3:1 Dintr-o pozitie ideala, Kudermetova trimite in aut: a fortat inutil, avea jumatate de teren liber. Simona se apara formidabil, iar Veronika greseste pana la urma: Halep strange pumnul, ce punct a castigat!

Dupa trei puncte la rand ale Simonei, Veronika face diferenta de la retur: egalitate. As al Simonei, minge de 3-1. Nu se incheie game-ul, Halep trimite in plasa de pe mediana.

Simona nu simte foarte bine un passing, iar Veronika se impune de la fileu. Sunt doua mingi de break, Kudermetova a dominat iar punctul (15-40). Halep variaza foarte bine si reuseste sa salveze mingile de break (40-40).

Kudermetova preia initiativa si castiga punctul (0-15). Pune prea multa forta rusoaica intr-un forehand, egalitate (15-15).

1:2 Dupa un retur agresiv, Simona urca la fileu si inchide punctul cu o lovitura sigura. Din banda fileului mingea ii vine bine Simonei, iar ea nu o iarta pe adversara: passing de efect (0-30). Inca o data banda fileului: sunt trei mingi de break pentru Halep (0-40). Simona intuieste foarte bine serviciul adversarei si trimite perfect in lungul liniei: break la zero.

1:1 Dubla greseala a Simonei, se vede rezultatul agresivitatii rusoaicei la retur. A pornit rau game-ul, dar l-a terminat bine Halep: cu doua servicii precise.

Retur violent, Kudermetova este "on fire"...Castiga si un duel de pe mediana, se face 0-30. Nu este tocmai inceputul de meci pe care-l asteptam. Dupa un serviciu bun, Simona inchide punctul cu un smash (15-30). Vine si o prima eroare pe rever din partea rusoaicei (30-30). O ajuta putin si banda fileului pe sportiva noastra: 40-30. Se joaca deja la un nivel foarte ridicat, s-a trecut peste faza de tatonare.

0:1 Vine si primul punct al Simonei dupa o rama a adversarei. Game de serviciu castigat fara nicio emotie, rusoaica are acum 1-0.

Inca de la primul punct Veronika isi arata intentiile ofensive: ataca fiecare minge si inchide punctul cu o dreapta inside-in. Inca o lovitura direct castigatoare (30-0). E clar, rusoaica va incerca pe cat posibil sa dicteze ritmul, sa nu o lase pe Halep sa preia in vreun fel initiativa (40-0).

Cele doua sportive se afla la incalzire, in curand va incepe partida de pe Rod Laver Arena.

Simona a castigat tragerea la sorti si a ales sa primeasca. Meciul va incepe cu Veronika la serviciu.

Kudermetova: 23 de ani, născută la Kazan, reședință: Moscova, 1,75 metri, jucătoare de mâna dreapta.

Halep și Kudermetova nu s-au mai întâlnit până acum.

Feminin, turul III, s-au disputat vineri:

Su-Wei Hsieh - Sara Errani 6-4, 2-6, 7-5

Marketa Vondrousova (19) - Sorana Cirstea 6-2, 6-4

Garbine Muguruza (14) - Zarina Diyas 6-1, 6-1

Naomi Osaka (3) - Ons Jabeur (27) 6-3, 6-2

Aryna Sabalenka (7) - Ann Li 6-3, 6-1

Serena Williams (10) - Anastasia Potapova 7-6(5), 6-2

Optimi (meciuri care se știu deja):

Hsieh vs Vondrousova (19)

Muguruza (14) vs Osaka (3)

Sabalenka (7) vs Serena Williams (10)

Swiatek / Ferro vs Halep / Kudermetova.