​Elveţianul Roger Federer şi spaniolul Rafael Nadal, alături de rusul Andrey Rublev, canadianul Vasek Pospisil şi americanul Frances Tiafoe, se numără printre câştigătorii Premiilor ATP 2020, comunicate luni de Asociaţia Tenismenilor Profesionişti, informează EFE.

Castigatorii premiilor ATP in 2020Foto: atptour.com

De asemenea, în cadrul Premiilor ATP 2020 au fost recunoscuţi sârbul Novak Djokovic şi perechea Mate Pavic (Croaţia)/Bruno Soares (Brazilia) drept lideri ai clasamentelor mondiale la final de an, potrivit Agerpres.

Rafael Nadal, care a continuat să scrie istorie la Roland Garros, unde a cucerit a 13-a sa coroană în 2020, a primit din partea colegilor săi "Premiul pentru Sportivitate Stefan Edberg", pentru al treilea an consecutiv şi al patrulea în total.

Roger Federer a intrat la rândul său în posesia premiului "Favoritul Suporterilor" la simplu, pentru al 18-lea sezon consecutiv, în timp ce la dublu cuplul britanic format din Jamie Murray şi Neal Skupski a fost recompensat în premieră la această categorie, în urma votului iubitorilor tenisului.

Andrey Rublev, care a urcat de pe locul 23 până pe locul opt în clasamentul mondial, a fost ales drept "Jucătorul cu cel mai mare progres al anului", în timp ce Vasek Pospisil a primit premiul rezervat "Revenirii anului", după ce a ratat cea mai mare parte a sezonului 2019, din cauza unei operaţii de hernie de disc.

Tânărul jucător spaniol Carlos Alcaraz (17 ani) a primit premiul rezervat "Debutantului anului", după un sezon în care a urcat până pe locul 136 mondial şi a câştigat trei titluri în ATP Challenger Tour.

Frances Tiafoe a fost recompensat cu "Premiul umanitar Arthur Ashe" pentru exemplul pe care l-a oferit pe parcursul anului 2020, în vederea strângerii de fonduri pentru combaterea efectelor Covid-19, precum şi pentru unitatea jucătorilor de culoare din tenis.

Novak Djokovic a încheiat pentru a şasea oară anul pe prima poziţie a clasamentului ATP, egalând recordul idolului său din copilărie, americanul Pete Sampras. La 33 de ani, 6 luni şi 16 zile, sârbul este cel mai vârstnic numărul unu mondial din istoria FedEx ATP Rankings, depăşindu-l pe Rafael Nadal, care a încheiat sezonul 2019 în fotoliul de lider, la 33 de ani, 5 luni şi 23 de zile.

La dublu, Mate Pavic şi Brunos Soares s-au clasat pe primul loc la finele anului graţie rezultatelor foarte bune din partea a doua a sezonului. Croatul şi brazilianul au cucerit primul lor titlu de Grand Slam ca pereche cu ocazia US Open, iar apoi au disputat finala la Roland Garros şi la Mastersul 1.000 de la Paris.