Novak Djokovic s-a calificat în semifinalele Turneului Campionilor după ce a trecut, scor 6-3, 7-6(4), de Alexander Zverev. Competiția din O2 Arena a rămas fără ultimii doi campioni: Tsitsipas (2019) și Zverev (2018).

Novak DjokovicFoto: Dave Shopland/BPI / Shutterstock Editorial / Profimedia

Cu toate că nu a dat neapărat senzația că se află la cel mai ridicat nivel al jocului său, Djokovic a obținut calificarea în două seturi.

Sârbul s-a apărat foarte bine, a făcut inteligent pasul la plasă atunci când a fost nevoie, iar diferența s-a făcut, până la urmă, după o oră și 36 de minute.

Alexander a alternat momentele în care a scos din joben lovituri câștigătoare cu cele în care alegerile nu au fost tocmai cele mai potrivite.

Una peste alta, germanul avea nevoie de mai multă constanță pe faza ofensivă și de un nivel mai ridicat al jocului pentru a putea emite cu adevărat pretenții la victorie și, implicit, la calificarea în semifinale.

Semifinale:

Daniil Medvedev - Rafael Nadal

Dominic Thiem - Novak Djokovic.

Medvedev vs Nadal 0-3

Nadal și Medvedev s-au duelat de trei ori, iar de fiecare dată s-a impus ibericul. Ultimul meci direct a avut loc chiar la Turneul Campionilor, ediția de anul trecut (6-7(3), 6-3, 7-6(4)) pentru campionul de la Roland Garros.

Thiem vs Djokovic 4-7

Nole și Dominic au jucat deja 11 meciuri în circuitul ATP, scorul fiindu-i favorabil sârbului: 7-4. Ultimul duel a fost unul spectaculos, de cinci seturi, la ediția din acest an a turneului de la Australian Open. S-a impus Djokovic și a cucerit un nou trofeu la Melbourne (al 17-lea Grand Slam din carieră).

De știut:

  • În România, Turneul Campionilor poate fi urmărit în direct pe Eurosport.
  • Ediția cu numărul 51 la simplu, 46 la dublu.
  • Se dispută pe hard indoor în O2 Arena.
  • Ultimii campioni: Stefanos Tsitsipas (simplu), Pierre-Hugues Herbert / Nicolas Mahut (dublu).
  • Ilie Năstase a câștigat de 4 ori prestigiosul turneu de pe final de sezon: 1971, 1972, 1973 și 1975.
  • La dublu, competiția a fost câștigată și de Horia Tecău: în 2015, împreună cu partenerul Jean-Julien Rojer (într-o finală contra lui Florin Mergea și Rohan Bopanna).
  • Este ultima ediție care se va disputa la Londra, de anul viitor Turneul Campionilor urmând să fie găzduit de Torino ("Pala Alpitour", 16.000 de locuri).
  • Jucătorul cu cele mai multe titluri (6): Roger Federer (2003, 2004, 2006, 2007, 2010, 2011). Este urmat de Novak Djokovic, Ivan Lendl și Pete Sampras (toți cu câte 5). Doar sârbul mai este însă jucător activ dintre cei trei.
  • Jucători importanți care nu au câștigat niciodată Turneul Campionilor: Rafael Nadal, Jim Courier, Rod Laver, Arthur Ashe, Mats Wilander, Michael Chang, Carlos Moya, etc.