​Stefanos Tsitsipas a obținut prima sa victorie de la actuala ediție a Turneului Campionilor, grecul fiind nevoit să salveze și o minge de meci împotriva lui Andrey Rublev. Este cunoscut deja numele primului calificat în semifinale din Grupa "Londra 2020": Dominic Thiem.

Stefanos TsitsipasFoto: Dave Shopland / Shutterstock Editorial / Profimedia

Rublev a pierdut categoric primul set al duelului cu Tsitsipas (6-1), iar partida se anunța, cel puțin teoretic, una scurtă.

Rusul avea însă să-și găsească pas cu pas ritmul, a câștigat setul al doilea cu 6-4, iar în decisiv a ajuns în situatia de a avea minge de meci în tiebreak. Emoțiile l-au copleșit însă la 6-5, atunci când Rublev a comis o dublă greșeală.

Jucător cu mai multă experiență la nivel înalt, Tsitsipas a profitat de moment și a câștigat următoarele trei puncte, reușind astfel să se impună într-un final dramatic de meci (8-6).

După acest succes (6-1, 4-6, 7-6(6), Stefanos rămâne în cărțile calificării, iar meciul de joi cu Rafael Nadal va fi unul de totul sau nimic: cine învinge va merge în semifinale alături de Dominic Thiem.

Vor avea loc joi:

Dominic Thiem vs Andrey Rublev

Rafael Nadal vs Stefanos Tsitsipas.

Se vor disputa miercuri în Grupa "Tokyo 1970":

Alexander Zverev vs Diego Schwartzman (de la ora 16:00)

Novak Djokovic vs Daniil Medvedev (de la ora 22:00)

Rezumatul meciurilor de marți: Thiem vs Nadal și Tsitsipas vs Rublev:

* Primii doi clasați din cele două grupe se vor califica în semifinale, acolo unde se va juca după sistemul locul unu dintr-o grupă vs locul doi din cealaltă grupă. Meciurile de la Turneul Campionilor se joacă după regula cel mai bun din trei seturi.

De știut:

  • În România, Turneul Campionilor poate fi urmărit în direct pe Eurosport.
  • Ediția cu numărul 51 la simplu, 46 la dublu.
  • Se dispută pe hard indoor în O2 Arena.
  • Ultimii campioni: Stefanos Tsitsipas (simplu), Pierre-Hugues Herbert / Nicolas Mahut (dublu).
  • Ilie Năstase a câștigat de 4 ori prestigiosul turneu de pe final de sezon: 1971, 1972, 1973 și 1975.
  • La dublu, competiția a fost câștigată și de Horia Tecău: în 2015, împreună cu partenerul Jean-Julien Rojer (într-o finală contra lui Florin Mergea și Rohan Bopanna).
  • Este ultima ediție care se va disputa la Londra, de anul viitor Turneul Campionilor urmând să fie găzduit de Torino ("Pala Alpitour", 16.000 de locuri).
  • Jucătorul cu cele mai multe titluri (6): Roger Federer (2003, 2004, 2006, 2007, 2010, 2011). Este urmat de Novak Djokovic, Ivan Lendl și Pete Sampras (toți cu câte 5). Doar sârbul mai este însă jucător activ.
  • Jucători importanți care nu au câștigat niciodată Turneul Campionilor: Rafael Nadal, Jim Courier, Rod Laver, Arthur Ashe, Mats Wilander, Michael Chang, Carlos Moya, etc.