Diego Schwartzman (debutant) a început bine partida contra lui Novak Djokovic de la Turneul Campionilor: a făcut primul break al disputei și părea să aibă armele necesare pentru a-i face sârbului viața grea. Nu a fost însă cazul: liderul mondial a dat drumul loviturilor, s-a deplasat aproape de nivelul maxim, a găsit spații și unghiuri pe tot terenul și s-a impus în două seturi: 6-3, 6-2.

Novak DjokovicFoto: Dave Shopland/BPI / Shutterstock Editorial / Profimedia

Condus cu 5-0 în duelurile directe, Diego și-a încercat șansa și la Turneul Campionilor, competiție unde a ajuns în premieră.

Argentinianul a avut un start lansat de partidă, iar break-ul a venit rapid, în chiar al treilea game. A fost însă doar o alarmă falsă.

Novak și-a intrat din ce în ce mai bine în ritm, a început să aibă procentaje mari la serviciu, s-a deplasat precum în cele mai bune zile și a făcut munca adversarului să pară ineficientă.

Liderul mondial a făcut un pas în față, a lovit mingea devreme și a găsit constant spații în defensiva altă dată ermetică a lui Diego.

Argentinianul ar fi putut să facă, poate, mai multe doar în primul sfert de oră al confruntării, perioadă în care Novak dădea unele semne de vulnerabilitate.

Meciul a curs însă de la acel punct într-o singură direcție, fără a-i lua însă din merite lui Schwartzman, "uriașul" de doar 1.7 metri care se ia la trântă fără nicio teamă cu "balaurii" circuitului ATP.

Djokovic s-a impus în două seturi, scor 6-3, 6-2, după o oră și 18 minute, iar acum așteaptă ceva mai liniștit duelul cu învingătorul partidei dintre Daniil Medvedev și Alexander Zverev (de la ora 22:00, în direct pe Eurosport).

Grupa "Tokyo 1970"

Novak Djokovic (1)

Daniil Medvedev (4)

Alexander Zverev (5)

Diego Schwartzman (8)

Grupa "Londra 2020"

Rafael Nadal (2)

Dominic Thiem (3)

Stefanos Tsitsipas (6)

Andrey Rublev (7)

* Primii doi clasați din cele două grupe se vor califica în semifinale, acolo unde se va juca după sistemul locul unu dintr-o grupă vs locul doi din cealaltă grupă. Meciurile de la Turneul Campionilor se joacă după regula cel mai bun din trei seturi.

De știut:

  • În România, Turneul Campionilor poate fi urmărit în direct pe Eurosport.
  • Ediția cu numărul 51 la simplu, 46 la dublu.
  • Se dispută pe hard indoor în O2 Arena.
  • Ultimii campioni: Stefanos Tsitsipas (simplu), Pierre-Hugues Herbert / Nicolas Mahut (dublu).
  • Ilie Năstase a câștigat de 4 ori prestigiosul turneu de pe final de sezon: 1971, 1972, 1973 și 1975.
  • La dublu, competiția a fost câștigată și de Horia Tecău: în 2015, împreună cu partenerul Jean-Julien Rojer (într-o finală contra lui Florin Mergea și Rohan Bopanna).
  • Este ultima ediție care se va disputa la Londra, de anul viitor Turneul Campionilor urmând să fie găzduit de Torino ("Pala Alpitour", 16.000 de locuri).
  • Jucătorul cu cele mai multe titluri (6): Roger Federer (2003, 2004, 2006, 2007, 2010, 2011). Este urmat de Novak Djokovic, Ivan Lendl și Pete Sampras (toți cu câte 5). Doar sârbul mai este însă jucător activ.
  • Jucători importanți care nu au câștigat niciodată Turneul Campionilor: Rafael Nadal, Jim Courier, Rod Laver, Arthur Ashe, Mats Wilander, Michael Chang, Carlos Moya, etc.

O2 Arena - Date tehnice

Coordonate - 51°30′10.79″N 0°0′11.28″E.

Cea mai apropiată stație de metrou: North Greenwich.

Arena a fost construită între 2003 si 2007.

Arhitect: HOK Sport.

Locatie: Greenwich Peninsula, Londra, SE10.

A fost inaugurată pe 24 iunie 2007.

De-a lungul timpului, în "O2 Arena" au avut loc multe concerte, nume importante cântând aici: Muse, Simply Red, Led Zeppelin etc.

Înălțime: 52 de metri.

Înălțimea stâlpilor de oțel: 100 metri.

Capacitate: 20.000 de locuri la concerte.

Dispune, printre altele, de 11 săli de cinema și două săli de concerte.

Costuri de construcție: £100m.