​Clubul spaniol FC Barcelona a decis miercuri numirea lui Carles Tusquets în calitate de preşedinte interimar, după demisia lui Josep Maria Bartomeu şi a întregului său comitet de conducere, scrie France Football.

Carles TusquetsFoto: captura sport.es

Comisia formată la nivelul conducerii clubului ca formulă provizorie de conducere ''îşi va asuma funcţiile de administrare şi reprezentare care aparţineau comitetului de conducere, dar se va limita la acţiuni obligatorii pentru a asigura protecţia intereselor clubului şi va fi responsabil în special de organizarea alegerilor pentru formarea unui nou comitet executiv, în termen de trei luni de la preluarea mandatului'', menţionează sursa citată.

Josep Maria Bartomeu a demisionat marţi din funcţia de preşedinte al clubului FC Barcelona.

Împreună cu Bartomeu a demisionat şi Comitetul Director al clubului, cu cinci luni înaintea alegerilor programate. În fapt, demisia vine la doar câteva zile după ce Barca a pierdut cu 1-3 pe Camp Nou în faţa lui Real Madrid, în El Clasico.

''Apar azi pentru a vă comunica demisia mea şi a Comitetului Director. Este o decizie la care am reflectat, calmă, luată împreună cu toţi colaboratorii mei'', a afirmat atunci Bartomeu.

O comisie de gestiune tranzitorie, cu puteri limitate, va conduce clubul până la organizarea noilor alegeri, la trei luni de la formarea sa.

Bartomeu era vizat de o moţiune de cenzură din partea contestatarilor săi, care au strâns 16.521 semnături necesare, adică 15% din numărul total de socios.

Resentimentele faţă de Bartomeu au crescut în ultimul an după ce situaţia financiară a clubului s-a înrăutăţit, iar prestaţiile echipei au dezamăgit, culminând cu un eşec cu 2-8 în faţa lui Bayern Munchen, în august, în sferturile de finală ale Ligii Campionilor, şi cu cererea lui Lionel Messi de a pleca de la Barcelona.

Bartomeu, 57 ani, este un om de afaceri care a fost ales preşedinte în 2014, după demisia lui Sandro Rosell. El devenea al treilea preşedinte din istoria de peste o sută de ani a clubului care se confruntă cu o moţiune de cenzură. În cele două cazuri precedente nu s-au strâns voturile necesare pentru înlocuirea preşedintelui, informează Agerpres.