Rafael Nadal a demonstrat din nou că este "regele zgurii", după ce l-a învins categoric, scor 6-0, 6-2, 7-5, pe rivalul său Novak Djokovic, după două ore și 42 de minute de joc. Rafa și-a trecut în palmares al 13-lea titlu la Roland Garros (un record absolut) și al 20-lea de Grand Slam, peformanță cu care l-a egalat pe Roger Federer.

Rafael Nadal, impreuna cu trofeul de la Roland GarrosFoto: Javier Garcia/BPI / Shutterstock Editorial / Profimedia

Aici poți urmări un rezumat al finalei de la Roland Garros, dintre Rafael Nadal și Novak Djokovic:

De știut:

  • Djokovic și Nadal s-au întâlnit pentru a 56-a oară, sârbul conducând cu 29-27 în confruntările directe. Rafa conduce acum cu 10-6 la turneele de Grand Slam.
  • A fost a treia finală de la Roland Garros între Nadal şi Djokovic (Rafa s-a impus de fiecare dată: 2012, 2014 și 2020).
  • Rafael Nadal a câștigat Roland Garros-ul de 13 ori: 2005, 2006, 2007, 2008, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2017, 2018, 2019 și 2020.
  • Novak Djokovic s-a impus o singură dată la Roland Garros, în 2016, când l-a învins în finală pe Andy Murray.
  • Titlul cu numărul 13 de la Paris îl aduce pe Nadal în postura de a-l egala pe Roger Federer în clasamentul titlurilor de Grand Slam (din toate timpurile): ambii cu câte 20.

Ultimul punct al finalei dintre Nadal și Djokovic:

Desfășurarea finalei dintre Nadal și Djokovic:

Setul III

Djokovic și-a îmbunătățit procentajul primului serviciu, dar greșelile l-au costat scump pe sârb. Rafa a făcut primul break în game-ul al cincilea (la 0), după două erori consecutive cu forehand-ul ale lui Nole. Djokovic a reușit să câștige pentru prima oară la retur în chiar game-ul următor, părea să revină în meci și să găsească o strategie bună (a jucat mai sus în teren și a trimis lovituri spre exteriorul terenului). După câteva game-uri în care cei doi și-au făcut serviciul, setul părea să fie decis la tiebreak, însă Nole a făcut a patra sa dublă greșeală și i-a oferit ocazia lui Nadal să servească pentru o victorie istorică.

Spectacol total pe Philippe-Chatrier:

Setul II

Novak Djokovic a avut nevoie de 55 de minute pentru a puncta pe tabelă (a câștigat primul game din setul secund). Situația din primul set s-a repetat însă: Nadal a jucat fără greșeală, a impus ritmul și nu i-a dat prea multe șanse lui Nole, care a părut să nu aibă soluții. Rafa a obținut o minge de break după un rever slice senzațional și s-a desprins decisiv (4-1), după o lovitură a lui Nole care a ieșit afară după ce a lovit banda fileului. Al șaselea game al setului secund și al șaptelea în care Djokovic a servit a fost primul în care Nadal nu a mai avut minge de break. După 47 de minute, ibericul a închis setul la a treia oportunitate.

Cel mai spectaculos punct din primul set:

Setul I

Rafael Nadal a jucat impecabil în primul set: a "patinat" pe zgura pariziană, s-a apărat excelent și atacurile sale au fost foarte bine gândite. Djokovic, care a ajuns de fiecare dată primul la 40 în game-urile de serviciu (a avut chiar și 40-0, la 0-4) a încercat să rupă ritmul cu o sumedenie de scurte, însă Rafa nu a putut fi oprit și a câștigat manșa cu 6-0, după 47 de minute de joc. Nole a avut mari probleme la serviciu: l-a pus în teren pe de 11 ori din 26 (a câștigat doar trei dintre aceste puncte). De cealaltă parte, Rafa a făcut doar două erori neforțate.

Sunt 14 grade Celsius la Paris.

Rafa și ale sale 13 coroane de la Paris: